Obavijesti

News

Komentari 150

Rusi spremaju napad na rodni grad predsjednika Zelenskog?

Rusi spremaju napad na rodni grad predsjednika Zelenskog?

Traju siloviti napadi na istočnu ukrajinsku regiju Donjeck. U svom večernjem obraćanju ukrajinski predsjednik Zelenski opisao je stanje u toj regiji kao ''pakao koji se ne može opisati riječima''

Najvažniji događaji:

  • Zelenski: U Donjecku je pakao, ne mogu to opisati riječima
  • SAD uveo sankcije Putinovoj ljubavnici
  • Prvi brod s ukrajinskim žitaricama stigao u Tursku
  • Rusija tvrdi da je SAD izravno uključen u rat u Ukrajini
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.20

Šef UN-a: Istražit ćemo napad na ukrajinski zatvor

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres najavio je da UN nastoji uspostaviti tim za utvrđivanje činjenica koji će proučiti napad na zatvor u Olenivki, koji je rezultirao s najmanje pedesetero mrtvih i desecima ozlijeđenih.

21.18

Ukrajinci prognoziraju bolju žetvu od dosad najavljene

Ukrajinska prognoza za ratnu žetvu ove godine porasla je sa 60 milijuna tona na 65-67 milijuna tona žitarica.

 

20.15

"Pretjerana" zarada na fosilnim energentima je "nemoralna", poručio je UN-ov tajnik

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kritizirao je u srijedu "pohlepu" velikih naftnih i plinskih kompanija koje ostvaruju rekordnu zaradu "preko leđa najsiromašnijih" zahvaljujući krizi koju je prouzročio rat u Ukrajini, pozivajući vlade da ih oporezuju.

"Nemoralno je da naftne i plinske kompanije ostvaruju rekordnu zaradu zahvaljujući ovoj energetskoj krizi, preko leđa najsiromašnijih stanovnika i zajednica, pri čemu klima plaća golemu cijenu", rekao je Antonio Guterres na tiskovnoj konferenciji u prigodi objavljivanja trećeg UN-ova izvješća o međunarodnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

"Pozivam sve vlade da oporezuju pretjeranu zaradu i iskoriste taj novac za pomoć najranjivijima u ovim teškim vremenima", dodao je, ocijenivši da su najveće naftne i plinske tvrtke u prvom tromjesečju 2022. zaradile gotovo 100 milijarda dolara.

"Pozivam ljude da pošalju jasnu poruku industriji fosilnog goriva i njezinim financijašima: ta smiješna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najranjivije uništavajući naš jedini zajednički dom, planet", istaknuo je Guterres.

Nakon prošle analize u lipnju, "utjecaj krize kupovne moći osjeća se dublje i šire u svijetu", ističe se u izvješću.

Ujedno se upozorava da bi do kraja 2022. oko 345 milijuna ljudi u 82 zemlje moglo naći u situaciji prehrambene nesigurnosti, što je 47 milijuna više zbog ovog rata. 

U tom smislu u izvješću koje se napose bavi "velikom energetskom krizom", poziva se vlade da prepoznaju najranjivije stanovnike i omoguće im "pristupačne" energente.

Kako bi se uhvatilo u koštac s krizom a da se ne dovedu u pitanje obveze glede ublažavanja klimatskih promjena, napose se poziva vlade da poduzmu korake radi smanjenja potražnje za energentima (štednja grijanja i klimatizacije, smanjenje zračnog prometa, obnova zgrada) i ubrzaju razvoj obnovljivih izvora energije.

20.10

Gazprom: Ne možemo isporučiti važnu turbinu za protok plina

Ruski energetski div Gazprom rekao je da je isporuka turbine potrebne za nastavak protoka plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 nemoguća zbog sankcija Rusiji.

18.55

Schröder: Opet sam se sastao s Putinom

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder pohvalio se njemačkim medijima da se ponovno susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kontroverzni njemački političar prije nekoliko je dana bio, kako je sam rekao, "u Moskvi na odmoru". No neki prorežimski ruski mediji su navodili da je Schröder navodno došao u Moskvu stigao kao izaslanik njemačke vlade kako bi razgovarao o energetskim problemima i isporukama plina Njemačkoj. To je Berlin ubrzo zanijekao. 

Komentari 150