News

Komentari 90

Rusi skoro udarili u američki razarač - ignorirali upozorenja

Rusi skoro udarili u američki razarač - ignorirali upozorenja

Amerikanci su sa pet hitaca upozorili ruski brod koji se jako približio brodu američke ratne mornarice, a isprva Rusi nisu poslušali upozorenje, nego tek kasnije su promijenili smjer

Ruski bojni brod 'agresivno se približio' razaraču američke ratne mornarice koji se nalazio u sjevernom dijelu Arapskog mora. Rusi su ignorirali upozorenja s američkog broda, objavila je američka mornarica, i time su još više povećali rizik od sudara. 

Snimka koju je dobio CNN prikazuje ruski bojni brod koji se rapidno približava razaraču USS Farragut, kojem se približio na nekih 50-ak metara prije nego je promijenio smjer. 

- Farragut se oglasio s pet kratkih zvukova sirene, što je međunarodni znak za opasnost od sudara, te zatražio da ruski brod promijeni svoj smjer u skladu s međunarodnim pravilima. Ruski je brod isprva odbio molbu, ali je kasnije promijenio putanju - stoji u izjavi Pete flote američke mornarice

Ovo je posljednji incident između američkih i ruskih snaga koje su američki dužnosnici opisali kao opasne i provokativne. Incident prije toga dogodio se prije sedam mjesecu u Pacifičkom moru, kad je američki brod morao hitno skrenuti kako ne bi došlo do sudara. 

Najčitaniji članci