Obavijesti

News

Komentari 536

Rusi tvrde da će otvoriti niz humanitarnih koridora. U Irpinu strahuju: 'Curi nam vrijeme'

Rusi tvrde da će otvoriti niz humanitarnih koridora. U Irpinu strahuju: 'Curi nam vrijeme'
2

Ukrajinske trupe danima se bore protiv ruskih snaga oko Irpina, a neki stanovnici strahuju da je samo pitanje vremena kada će se lokalna obrana srušiti

PRATITE UŽIVO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.52

Kuleba i Lavrov se sastaju u četvrtak

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba sastat će se s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom na pregovorima u Ankari 10. ožujka, javlja Suspline news.

To je prvi sastanak na vladinoj razini od početka ruske invazije na Ukrajinu.

23.38

Zelenskij: Ostajem u Kijevu koliko god je potrebno da se dobije ovaj rat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u novom je obraćanju javnosti rekao da su Rusi podcijenili odlučnost ukrajinskog naroda i obećavaju da neće odustati od pregovora unatoč tek manjem napretku u današnjim pregovorima.

Obećao je da će "sve što su Rusi uništili u Ukrajini obnoviti i učiniti boljim od bilo kojeg grada u Rusiji".

"Ostajem u Kijevu, u rezidenciji ureda predsjednika. Ne skrivam se. I nikoga se ne bojim. Ostajem koliko je potrebno da se dobije ovaj rat", govori Zelenskij. "Danas smo imali već treći krug pregovora u Bjelorusiji. Željeli bismo reći "treći i posljednji", ali smo realisti. Tako da ćemo razgovarati i dalje i inzistirati na pregovorima dok ne nađemo način da kažemo našim ljudima - ovako ćemo postići mir. Mir ukrajinskom narodu", dodao je.

"Vi se ne povlačite. Mi se ne povlačimo. A oni koji su rekli da smo "jedan narod" (op. a. misli na Rusiju) sigurno nisu očekivali tako snažnu reakciju. Na jugu naše zemlje razvio se tako snažan nacionalistički pokret, tako snažno ispoljavanje ukrajinstva na ulicama i trgovima kakvo nikada prije nismo vidjeli". 

"I to im je kao noćna mora. Zaboravili su da se ne bojim policijskih kombija, tenkova, strojnica kada je najvažnije na našoj strani, a to je istina. Mržnja koju je neprijatelj donio sa sobom u naše gradove neće tu ostati. Neće joj biti ni traga. Mržnja nismo mi. Dakle, od neprijatelja neće ostati ništa." 

"Sve ćemo obnoviti . Gradove koje je okupator razorio obnovit ćemo i napraviti boljima nego bilo koji ruski grad. Danas su u Makarovu, u Kijevskoj oblasti, digli u zrak tvornicu kruha. Zašto? Staru tvornicu kruha. Razmislite malo o tome, napad na tvornicu kruha. Tko morate biti da biste tako nešto učinili. I uništili su još jednu crkvu u Žitomirskoj oblasti, ckrvu Blažene Djevice sagrađenu 1862. To nisu ljudi", zaključio je ukrajinski predsjednik.

23.05

Ruski veleposlanik: Ukrajinci sami sebe granatiraju

Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja nalazi se u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, tvrdeći da Ukrajinci sami sebe granatiraju.
 

23.02

Putin rekao da ročnike i pričuvnike neće slati u Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da ročnike i pričuvnike neće slati u borbu u Ukrajinu i da ofenzivu ondje vode "profesionalci" koji izvršavaju "postavljene zadaće".

"Želim istaknuti da vojnici koji služe vojni rok ne sudjeluju i neće sudjelovati u borbi. Isto tako, neće biti mobilizacije pričuvnog sastava", rekao je Putin u govoru na televiziji u prigodi 8. ožujka, Međunarodnog dana žena.

"Postavljene zadaće izvršavaju samo profesionalni vojnici. Siguran sam da uspješno jamče sigurnost i mir ruskom narodu", dodao je Putin.

Ovo nije prvi put da ruski predsjednik izjavljuje u vojnim operacijama u Ukrajini sudjeluju samo profesionalni vojnici i časnici i da Kremlj ne planira slati ročnike ili rezerviste.

Snimke koje je prošli prikazala ukrajinska televizije pokazale su zarobljene vrlo mlade ruske vojnike koji nisu bili obaviješteni da idu u borbenu zadaću.

Brojne glasine natjerale su Ruse da strahuju od mobilizacije i uvođenja izvanrednog stanja.

22.26

Rusija upozorava na "katastrofalne posljedice" u slučaju embarga na naftu

Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva u ponedjeljak i zaprijetila zatvaranjem plinovoda Sjeverni tok 1.

"Sasvim je očito da će odbijanje kupnje ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište", rekao je zamjenik ruskog premijera zadužen za energetiku, Aleksandar Novak.

"Nagli skok cijena mogao bi biti nepredvidljiv i dosegnuti 300 dolara za barel, pa i više", rekao je, prenose ruske novinske agencije.

Moskva prijeti zatvaranjem Sjevernog toka 1

Kada je Moskva u veljači priznala neovisnost pobunjenih teritorija na istoku Ukrajine, Zapad je zamrznuo projekt Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

"S punim pravom možemo donijeti sličnu odluku i uvesti embargo na isporuku plina putem plinovoda Sjeverni tok 1" kojim ruski plin stiže u Europu i koji je trenutačno pun "100 posto", rekao je Novak.

"No zasad nismo donijeli takvu odluku (...) Premda nas europski političari nagone na to svojim izjavama i optužbama", istaknuo je.

Novak je rekao da je nemoguće isporuke ruske nafte na europsko tržište brzo zamijeniti isporukama drugog izvora.

"Za to će trebati više godina i bit će skuplje za europske potrošače koji će biti najveće žrtve takvog scenarija", upozorio je.

Cijena barela sjevernomorskog Brenta bila je u nedjelju oko 24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu gotovo 140 dolara, što nije daleko od apsolutnog rekorda 147,50 dolara koji je dosegnula u srpnju 2008.

Komentari 536