News

Komentari 116

Rusi tvrde: Gani je iz Kabula pobjegao s četiri automobila i helikopterom punim gotovine

Rusi tvrde: Gani je iz Kabula pobjegao s četiri automobila i helikopterom punim gotovine

Rusija je kazala da će zadržati diplomatsku nazočnost u Kabulu i nada se da će uspostaviti odnose s talibanima iako smatra da se ne treba žuriti s njihovim priznanjem kao vladara zemlje

Rusko veleposlanstvo u Kabulu objavilo je u ponedjeljak da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje s četiri automobila i helikopterom punim gotovine i da je morao dio novca ostaviti jer nije sve stalo, prenosi agencija RIA. 

Gani, čije trenutačno boravište nije poznato, rekao je da u nedjelju otišao iz Afganistana nakon što su talibani ušli u Kabul gotovo bez ikakvog otpora. Rekao je da je želio izbjeći krvoproliće.

Rusija je kazala da će zadržati diplomatsku nazočnost u Kabulu i nada se da će uspostaviti odnose s talibanima iako smatra da se ne treba žuriti s njihovim priznanjem kao vladara zemlje.

- Kad je riječ o padu režima, najrječitije ga ilustrira način na koji je Gani pobjegao iz Afganistana - rekao je Nikita Iščenko, glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu.

- Četiri automobila bili su puni novca, pokušali su ugurati još dio novca u helikopter, ali nije sve stalo. A dio novca je ostao na pisti - rekao je, pozivajući se na očevice.

Posebni ruski predstavnik za Afganistan Zamir Kubov rekao je prije da nije poznato koliko će vlada u odlasku ostaviti za sobom.

- Nadam se da vlada koja je pobjegla nije odnijela sav novac iz državnog proračuna. Ako je nešto ostalo, to će biti temelj proračuna - rekao je za Kubov za moskovski radio.