News

Komentari 8

Rusija i dalje gomila vojne snage na Krimu i kod Ukrajine

Rusija i dalje gomila vojne snage na Krimu i kod Ukrajine

Pojačane su aktivnosti na tri lokacije na Krimu i pet lokacija u zapadnoj Rusiji

Najnovije satelitske snimke američke privatne kompanije pokazuju da Rusija i dalje gomila svoje snage na anektiranom Krimu i u blizini Ukrajine, dok Moskva istovremeno vrši pritisak na SAD da pristane na razgovore o sigurnosnim jamstvima.

Reuters nije bio u mogućnosti provjeriti najnovije snimke tvrtke Maxar Technologies. Kremlj opetovano ponavlja da zadržava pravo raspoređivati vlastite vojne snage na ruskom teritoriju po svojoj volji te optužuje zapadne zemlje da provode provokativne vojne manevre u blizini njegovih granica.

Rusija, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov, "raspoređuje svoje trupe na svom teritoriju zbog neprijateljskih akcija svojih suparnika u NATO-u, SAD-a i nekih europskih zemalja, koje izvode vrlo ambiciozne manevre u blizini naših granica".

Satelitske snimke od 13. prosinca pokazuju bazu na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., dupko punom oklopnih vozila i tenkova. Maxar je tu bazu snimio u listopadu i bila je prazna.

"Tijekom proteklog mjeseca, naše satelitske snimke visoke rezolucije su zabilježile višestruko raspoređivanje ruskih snaga na Krimu i nekoliko obučnih centara u zapadnoj Rusiji uzduž granice s Ukrajinom", priopćio je Maxer.

Prema Maxeru, pojačane su aktivnosti na tri lokacije na Krimu i pet lokacija u zapadnoj Rusiji.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici optužuju Moskva da razmatra napad na Ukrajinu već u siječnju, no Rusija to odlučno odbacuje.

Najčitaniji članci