News

Komentari 7

Rusija o vraćanju Krima Ukrajini: Na to gledamo kao na izravnu prijetnju državi

Rusija o vraćanju Krima Ukrajini: Na to gledamo kao na izravnu prijetnju državi

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja "prijetnju" Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica

Kremlj je u četvrtak priopćio da proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja "izravnu prijetnju" Rusiji, prenosi AFP i podsjeća da je Rusija taj poluotok anektirala 2014. te da su odnosi dvoju zemalja došli do točke usijanja.

"Na to gledamo kao na izravnu prijetnju usmjerenu prema Rusiji", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, aludirajući na izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

On je u srijedu u parlamentu rekao da "oslobođenje Krima treba ostati cilj i filozofija Ukrajine".

Zelenski je govorio o diplomatskim naporima, a ne o vojnoj intrevenciji, dodaje AFP.

No, za Kremlj "tako formulirana izjava naravno da znači da je Kijev spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući i silu, kako bi posegnuo za ruskim teritorijem".

Osudivši "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti, Peskov nije isključio vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

"Vjerojatnost ukrajinske vojne akcije na separatističkom istočnom dijelu zemlje i dalje je velika", rekao je Peskov, dodavši da su na liniji razgraničenja provokacije sve učestalije te da Rusiju to "uvelike zabrinjava".

Također je optužio Kijev da ne poštuje sporazume iz Minska potpisane 2015.

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja "prijetnju" Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.

 

 

Najčitaniji članci