Obavijesti

News

Komentari 0

Rusija optužila Google i 'face' za objavu političkih oglasa

Rusija optužila Google i 'face' za objavu  političkih oglasa
1

Roskomnadzor je u petak zatražio od Facebooka i Googlea da zabrane političke oglase u subotu i nedjelju kako bi izbori protekli u skladu s ruskim zakonom

Ruska državna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor objavila je da su tehnološki divovi Google i Facebook dopustili objavljivanje političkih oglasa za vrijeme nedjeljnih regionalnih izbora usprkos zahtjevu da se takvi oglasi zabrane.  

"Takvi se postupci mogu smatrati miješanjem u ruska pitanja i ometanjem provođenja demokratskih izbora u Ruskoj Federaciji", objavio je Roskomnadzor na internetskoj stranici. 

Roskomnadzor je u petak zatražio od Facebooka i Googlea da zabrane političke oglase u subotu i nedjelju kako bi izbori protekli u skladu s ruskim zakonom. 

Rusi glasaju na općinskim i regionalnim izborima obilježenim valom prosvjeda proteklih tjedana.

Prosvjedi, koncentrirani u glavnom gradu Moskvi, izbili su kad su izborne vlasti odbile nekoliko istaknutih oporbenih političara zbog tehničkih razloga poput nevažećih potpisa.

"Izborno povjerenstvo je utvrdilo da navodno od 6000 potpisa koje sam dobio, 2000 nisu bili važeći, premda to nije istina", rekao je jedan od tih političara, Aleksander Solovjev, iz prodemokratskog pokreta Otvorena Rusija za dpa.

Oko 2000 ljudi pritvoreno je za vrijeme prosvjeda posljednjih mjesec i pol dana, a brojni oporbeni pristaše optužuju policiju za nasilni pristup.