News

Komentari 4

Rusija pojačava kontrolu nad internetom, Facebook plaća kazne zbog kršenje zakona

Rusija pojačava kontrolu nad internetom, Facebook plaća kazne zbog kršenje zakona

Moskva je u ovoj godini pojačala pritisak na velike tehnološke tvrtke u kampanji koju kritičari smatraju pokušajem ruskih vlasti da uspostave jaču kontrolu nad internetom

Facebook je platio 17 milijuna rubalja (229.643 dolara) kazne Rusiji jer nije izbrisao sadržaje koje Moskva smatra nezakonitim, uz prijetnju potencijalno veće kazne.

Roditeljska kompanija Facebooka Meta, zajedno s Alphabetovim Googleom, bit će ovoga tjedna sučeljena sa sudskim procesom zbog sumnje u ponovljeno kršenje ruskih zakona o sadržaju. Facebook bi mogao biti kažnjen s postotkom godišnjeg prihoda u Rusiji, prenosi novinska agencija Intefax.

Facebook nije bio dostupan za komentare.

Rusija je u listopadu poslala državne sudske izvršitelje da Facebooku naplate 17 milijuna rubalja kazni.

Interfax je objavio da od nedjelje nema više ovršnih postupaka protiv te kompanije, pozivajući se na bazu podataka savezne službe za ovrhe.

Moskva je u ovoj godini pojačala pritisak na velike tehnološke tvrtke u kampanji koju kritičari smatraju pokušajem ruskih vlasti da uspostave jaču kontrolu nad internetom i drže da prijeti gušenjem slobode pojedinca i poduzeća.

Interfax navodi da je aplikacija za razmjenu poruka Telegram već platila 15 milijuna rubalja kazne. Telegram također nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Najčitaniji članci