Obavijesti

News

Komentari 136

Rusija: Napredovali smo duž dijela fronte. Predsjednik Putin će u listopadu posjetiti Kinu

Rusija: Napredovali smo duž dijela fronte.  Predsjednik Putin će u listopadu posjetiti Kinu

Sirene za uzbunu oglasile su se oko sat i pol iza ponoći, a osim na području Kijeva čule su se na većem dijelu istoka zemlje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.17

MMF: Cijene žitarica mogle bi porasti do 15 posto nakon izlaska Rusije iz crnomorskog sporazuma o žitaricama

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi povlačenje Rusije iz crnomorske inicijative žitarica moglo dovesti do porasta globalnih cijena žitarica za 10 do 15 posto.

Glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas rekao je novinarima u utorak da je dogovor postignut uz posredovanje UN-a, koji je omogućio ukrajinski izvoz preko Crnog mora, bio "od ključne važnosti za osiguravanje dovoljne opskrbe svijeta žitaricama u prošloj godini". 

- Ista mehanika radi obrnuto i vjerojatno će izvršiti pritisak na cijene hrane.

MMF još procjenjuje svoje prognoze o učincima ruskih akcija, rekao je, ali "negdje u rasponu od 10 do 15% povećanja cijena žitarica je razumna procjena".

Prošlog je tjedna MMF rekao da će odluka Rusije da se povuče iz inicijative pogoditi regije koje se uvelike oslanjaju na isporuke iz Ukrajine, uključujući Sjevernu Afriku, Bliski istok i Južnu Aziju.

22.16

Američki dužnosnik: Zabrinuti smo da će događaj s Trevorom Reedom utjecati na pregovore o oslobađanju dvojice američkih državljana

Američki dužnosnik je izjavio da su zabrinuti da bi razvoj događaja s Trevorom Reedom mogao negativno utjecati na tekuće pregovore čiji je cilj osigurati oslobađanje dvojice američkih državljana koji su i dalje nepravedno pritvoreni u Rusiji: Paula Whelana i Evana Gershkovicha.

Američki State Department potvrdio je izvješća da je Reed, bivši američki marinac koji je bio zatočen u Rusiji gotovo tri godine prije nego što je pušten u visokoprofilnoj razmjeni zatvorenika prošle godine, ozlijeđen dok se borio u Ukrajini.

- To je nešto što je on učinio svojom voljom i slučaj bi trebalo tretirati potpuno odvojeno od pregovora za oslobađanje Evana Gershkovicha i Paula Whelana- rekao je za CNN.

21.20

Bjelorusija podnijela zahtjev za članstvo u klubu BRICS

Bjelorusija je u svibnju podnijela zahtjev za članstvo u BRICS-u, klubu pet vodećih gospodarstava u razvoju, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija RIA Novosti.

- Ova odluka bila je logičan korak u kontekstu... proširenja suradnje u multilateralnim okvirima s tradicionalnim partnerima i prijateljskim državama- priopćilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi RIA.

Zemlje BRICS-a Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika odbile su pridružiti se zapadnim ekonomskim sankcijama protiv svoje pete članice Rusije zbog njezina rata u Ukrajini, a koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom". U kolovozu bi trebali održati samit u Južnoafričkoj Republici. 

PROČITAJTE VIŠE

20.59

Pet zemalja koje graniče s Ukrajinom traže od EU produljenje privremene zabrane uvoza ukrajinskih žitarica

Pet država članica Europske unije koje graniče s Ukrajinom traže da se postojeća zabrana uvoza četiriju vrsta ukrajinskog žita produlji nakon predviđenog datuma isteka 15. rujna, priopćilo je u utorak Vijeće EU-a.

Poljska, Mađarska, Bugarska, Slovačka i Rumunjska željele bi da privremena zabrana uvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja u EU bude produžena do kraja godine, rekao je španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas Puchades na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Govorio je u svojstvu predsjednika Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo.

EU je donio mjere u svibnju kako bi ublažio logistička 'uska grla' i zaštitio lokalne poljoprivrednike od potkopavanja cijena zbog jeftinijih žitarica proizvedenih u Ukrajini.

 

20.50

SAD najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 400 milijuna dolara

SAD je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 400 milijuna dolara koji uključuje streljivo za topništvo i sustave protuzračne obrane.

Paket uključuje streljivo i za sustave protuzračne obrane Patriot i NASAM, kao i rakete Stinger, topničke granate od 155 mm i 105 mm, 32 oklopna transportera Stryker i više od 28 milijuna metaka za malokalibarsko streljivo i granate, stoji u priopćenju Pentagona.

Komentari 136