Obavijesti

News

Komentari 40

Rusija opet granatira Herson. Zelenski: 'Svaki naš vojnik ima priliku vratiti pravdu Ukrajini'

Rusija opet granatira Herson. Zelenski: 'Svaki naš vojnik ima priliku vratiti pravdu Ukrajini'

Savjetnik Ureda predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak imenovao je pravi cilj Ukrajine tijekom rata i ono što bi smatrao pobjedom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.49

U Belgorodu se dogodila eksplozija, oštećeni su zgrada i automobili

U ruskom gradu Belgorodu odjeknula eksplozija, oštećena fasada nebodera i automobili.

- U Belgorodu je viđen dron, zatim je došlo do eksplozije. Telegram kanali Belgoroda javljaju, pozivajući se na očevice, da su čuli zvuk eksplozije u Jesenjinovoj ulici. Na fotografijama se vidi oštećena fasada višekatnice, piše se i o oštećenom automobilu.

“Očevidac javlja da je vidio kako leti bespilotna letjelica, veličine manje od jednog metra. Nakon toga je došlo do eksplozije“, citira očevidca kanal Bletgorod “. Rusko ministarstvo obrane je tijekom nedjelje tri puta izvijestilo o oborenim bespilotnim letjelicama u regiji Belgorod - piše Meduza.

21.37

Zelenski o ruskom napadu na Herson: 'Ukrajina će sigurno pobijediti!'

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski komentirao je ruski napad na Herson u Telegram kanalu.

- Danas su ruski okupatori brutalno napali Hersonsku regiju. Ima mrtvih, ima ranjenih. Ukupno samo od početka današnjeg dana do šest sati navečer samo u Hersonskoj regiji bilo je već 17 dojava o granatiranju. I također - Mikolajiv, Zaporižžja, Donbas, Harkiv, granica s Rusijom u sjeveroistočnim regijama.

Posvuda naši vojnici okupatoru odgovaraju na teror. Ne prođe dan da rusko zlo ne dobije naš pravedan odgovor.

Svaki uništeni okupator, sve jedinice spaljene ruske tehnike, vatra umjesto njihovih sjedišta i skladišta, vrlo rječit dim na Krimskom mostu i ne samo – sve je to dokaz da nijedan zločin Rusije nećemo ostaviti bez odgovora. I svaki naš vojnik koji Ukrajini daje rezultat na prvoj liniji bojišnice – cijelom dužinom fronte od Harkivske do Hersonske regije – svaki naš vojnik ima priliku vratiti pravdu Ukrajini.

Ukrajina će sigurno pobijediti! - piše Zelenski.

20.52

Reznikov o ruskim minskim poljima: do pet mina po kvadratnom metru

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je da je tijekom protuofenzive ukrajinska vojska ponekad nailazi na pet neprijateljskih mina po kvadratnom metru teritorija.

- Ukrajina je danas najminirana zemlja na svijetu. Stotine kilometara minskih polja, milijuni eksplozivnih naprava, na nekim područjima fronte i do pet mina po kvadratnom metru.

Ruska minska polja su ozbiljna prepreka za naše trupe, ali ne i nepremostiva. Imamo kvalificirane sapere i modernu opremu, ali to je apsolutno nedovoljno za frontu koja se protezala stotinama kilometara na istoku i jugu Ukrajine - komentirao je za The Guardian.

19.48

Rusija ponovno napala Herson: još 2 ozlijeđenih, 12 zgrada oštećeno

Ruske trupe su u nedjelju navečer ponovno granatirale Hersonsku regiju, dvije osobe su ranjene u naselju Bilozerka.

- U Bilozerki je u zračnom i topničkom napadu oštećeno najmanje dvanaest zgrada. Ozlijeđeni su 31-godišnja žena i muškarac kojima se pruža liječnička pomoć.

Rusi su bacili tri navođene zračne bombe na Odradokamjanku. Uništeno je nekoliko kuća, civilnih žrtava nije bilo - objavila je Vojna uprava Hersona u Telegramu.

18.53

Scholz se nada da svijet može uvjeriti Rusiju da je na "krivom putu" i olakša postizanje mira

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na nastavak međunarodnih pregovora o ratu u Ukrajini kako bi se utro put miru, no nije dao obećanja o nastavku pružanja vojne pomoći Kijevu  u intervju emitiranom u nedjelju.

Prošlotjedni razgovori o sigurnosti Ukrajine kojima je domaćin bila Saudijska Arabija bili su "vrlo važni", no to je "nažalost" tek "početak", rekao je Scholz u godišnjem ljetnom intervjuu za njemačku javnu televiziju ZDF emitiranom u nedjelju. 

Kancelar je posebno pozdravio sudjelovanje Kine, kao što su to toplo pozdravili i diplomati uključeni u razgovore u Rijadu.

Rusija nije bila pozvana na sastanak na kojem su bili i savjetnici za nacionalnu sigurnost i predstavnici iz više od 40 zemalja, uključivo Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Kinu, Indiju, Brazil i Južnu Afriku te međunarodne organizacije, među kojima UN. 

Scholz je odgovarao i na pitanje je li Berlin spreman isporučiti Ukrajini krstareće rakete Taurus za obranu od ruske agresije, na koje kancelar nije dao jasan odgovor. 

krajina nastavlja pritiskati njemačku vladu da isporuči krstareće rakete Taurus za obranu od ruske invazije počete prije 17 mjeseci. 

Ukrajini su te rakete potrebne "da spasi više života ukrajinskih vojnika i civila i da ubrza oslobađanje svojih teritorija", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba za nedjeljno izdanje njemačkog tabloida Bild.

- Formula je jednostavna. Što je duži domet projektila, to će kraće rat trajati - poručio je Kuleba.

Njemačka grupa za proizvodnju oružja Rheinmetall u međuvremenu je potvrdila da će početi isporuku dronova za izviđanje Ukrajini.

Isporuka bi počela krajem godine, rekao je glasnogovornik tvrtke ne navodeći specifične količine.

Riječ je o izviđačkim dronovima Luna NG koji neće biti naoružani. Mogu preletjeti nekoliko stotina kilometara i presresti ili spriječiti neprijateljsku komunikaciju. 

Narudžbu je izradila njemačka vlada koja isporučuje dronove Ukrajini.

Komentari 40