Obavijesti

News

Komentari 96

Lavrov: Globalna situacija opasnija od Hladnog rata; Premijerka Estonije u Ukrajini

Lavrov: Globalna situacija opasnija od Hladnog rata; Premijerka  Estonije u Ukrajini

Vuhledar, grad na jugozapadu Donjecke oblasti, posljednjih se nekoliko dana nalazi pod teškom paljbom, rekao je pokrajinski glasnogovornik ukrajinske vojske

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.09

Moskva prijeti da će raskinuti crnomorski ugovor o žitu, ako Grupa sedam zemalja zabrani izvoz u Rusiju.

Takva bi zabrana mogla biti dio niza sankcija koje su saveznici uveli protiv Moskve zbog rata u Ukrajini.

Ukrajina obično isporučuje oko 45 milijuna metričkih tona žitarica na globalno tržište svake godine i najveći je svjetski izvoznik suncokretovog ulja. Zajedno s Rusijom činila je oko jednu četvrtinu svjetskog izvoza pšenice u 2019.

U nedjelju je Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, implicirao u postu na Telegramu da će Moskva odgovoriti na novu zabranu izvoza G7 zaustavljanjem protoka "robe koja je najvažnija za G7".

21.33

Ukrajinski dužnosnici otkrili promjenu ruskog fokusa u Donjecku i korištenje 'sirijske taktike' u Bakhmutu

Ukrajinski dužnosnici kažu da se fokus Rusije u istočnoj regiji Donjecka malo pomaknuo, ali grad Bakhmut i uništeni gradovi Mariinka i Avdiivka ostaju u središtu ruskih napada.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u ponedjeljak da su ruski zrakoplovi prošlog dana izveli 47 zračnih napada, a da je odbijeno više od 30 kopnenih napada.

Ukrajinske snage nastavljaju se držati dijelova grada Bakhmuta i pristupne rute sa zapada. Glavni stožer priopćio je da je "tijekom dana neprijatelj vodio neuspješne ofenzivne akcije u smjeru Novomarkova i Kromova", naselja sjeverozapadno i zapadno od grada.

Zamjenica ministra obrane, Hanna Maliar, rekla je da su Rusi u sektoru Bakhmuta koristili ono što je nazvala "sirijskom taktikom" potpunog uništenja zgrada i objekata.

- Istodobno, naši branitelji izvode aktivne jurišne operacije i sprječavaju neprijatelja da preuzme kontrolu nad gradom- rekao je Maliar.

 

19.45

TASS: Pismo s nepoznatom tvari poslano francuskom veleposlanstvu u Moskvi

Pismo koje sadrži nepoznatu tvar poslano je francuskom veleposlanstvu u Moskvi, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na policiju.

- Zaposlenici francuskog veleposlanstva primili su u ponedjeljak navečer pismo s nepoznatom supstancom. Policija trenutno radi na licu mjesta- rekao je izvor za TASS.

18.31

Borrell: 'Dobra vijest' je da se Kina distancirala od komentara izaslanika

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell kaže da je "dobra vijest" da se Kina distancirala od komentara svog veleposlanika u Francuskoj koji je doveo u pitanje suverenitet Ukrajine i drugih bivših sovjetskih država.

18.09

Gradonačelnik Melitopolja: Postoji snažna koncentracija ruskih snaga na ovom području

Gradonačelnik južnog ukrajinskog grada Melitopolja kaže da postoje 'snažne koncentracije' ruskih snaga u tom području. Inače, radi se o regiji koja bi mogla biti žarište ukrajinske protuofenzive u nadolazećim tjednima.

- Vidimo da danas postoje dvije izuzetno snažne koncentracije ruskih snaga u okupiranom dijelu Melitopoljske regije- rekao je Ivan Fedorov.

Dodao je je da se dio nalazi na obali Azovskog mora, 'gdje je neprijatelj zauzeo ogroman broj rekreacijskih centara, hotela itd.'

Fedorov je rekao da Rusi koriste to područje kao mjesto za prekrcaj svog vojnog tereta i teškog naoružanja te da imaju manju bazu na drugoj strani obale Azov.

Dodaje i da se lokalne uprave u regiji Zaporožje koje podržava Rusija pripremaju za evakuaciju civila.

Javlja se strah da bi Rusi ponovno mogli odvoditi ukrajinsku djecu iz okupiranih područja te ih prebaciti u Rusiju, piše CNN.

Komentari 96