Obavijesti

News

Komentari 246

Kijev: Rusi su u ratu ostali bez 169.170 vojnika; Ukrajinci pripremaju veliki protunapad

Kijev: Rusi su u ratu ostali bez 169.170 vojnika; Ukrajinci pripremaju veliki protunapad

Europska unija organizirat će konferenciju kako bi lokalizirala djecu iz Ukrajine koju je Rusija otela te ih vratila u domovinu, objavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.30

Rusija: Slovačka slanjem MiG-ova Ukrajini prekršila sporazum

Rusija je u petak optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu.

Slovačka, prema sporazumu potpisanom 1997., nije smjela poslati zrakoplove drugoj zemlji bez pristanka Rusije, poručila je savezna služba za vojno-tehničku suradnju u Moskvi.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

22.32

Biden i Trudeau se obvezali na jedinstvo protiv autoritarnih režima

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau obvezali su se u petak tijekom Bidenovog posjeta Kanadi da će biti ujedinjeni protiv autoritarnih režima i da će smanjiti vlastitu ovisnost o drugim zemljama kada je riječ o ključnim sirovinama i poluvodičima.

Kanada ima obilje minerala ključnih za proizvodnju baterija i električnih vozila, no Kina trenutno dominira na svjetskom tržištu.

"Vjerujem da imamo nevjerojatnu mogućnost surađivati kako bi Kanada i Sjedinjene Američke Države mogle nabavljati i opskrbljivati ovdje u Sjevernoj Americi sve što nam je potrebno za pouzdane i održive lance opskrbe", rekao je Biden u govoru u kanadskom parlamentu u Ottawi.

"Naš zajednički prosperitet je duboko povezan s našom zajedničkom sigurnošću", dodao je Biden.

Američki predsjednik je rekao da će dvije zemlje članice NATO saveza "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

Trudeau je kazao da će dvije zemlje stajati rame uz rame s Ukrajinom.

"Naš način života se istodobno suočava s višestrukim prijetnjama", istaknuo je.

"Sigurnosna politika je klimatska politika (i ona) je gospodarska politika", ponovio je Trudeau tri puta u svom govoru.

Biden je Ottawu posjetio manje od tjedan dana nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping otišao u Moskvu.

"S rastućom konkurencijom, uključujući i onu koje dolazi od sve asertivnije Kine, nema dvojbe o tome zašto je važno da se sada okrenemo jedni drugima sada kako bismo izgradili sjevernoameričko tržište za sve, od poluvodiča do baterija za solarne ploče", kazao je Trudeau.

21.25

Bivši autor Putinovih govora završio na ruskoj tjeralici 

Abas Galjamov, bivši autor Putinovih govora završio je na ruskoj tjeralici. Pisao je govore za Putina dok je bio ruski premijer, od 2008. do 2012.

Na stranicama ruskog ministarstva ruskih poslova stoji da se za njim traga zbog kršenja članka Kaznenog zakona, ali nije jasno o kojem se zakonu radi ni što je prekršio. 

19.56

Sedmero djece vratili s okupiranog Krima

Sedmero djece iz Ukrajine vraćeno je obiteljima nakon što su prisilno odvedena na Krim koji je pod ruskom okupacijom, javljaju iz hersonske uprave.

- Sedmero djece iz Hersonske oblasti koji su gotovo šest mjeseci bili odvojeni od svojih obitelji, konačno su stigli u svoju zemlju oslobođenu od neprijatelja - stoji u priopćenju. 

19.08

Glumac iz Ratova Zvijezda skuplja novac za kupnju dronova Ukrajini

Glumac iz Ratova zvijezda Mark Hamill prikuplja novac za pomoć ukrajinskoj vojsci u kupnji izviđačkih dronova.

Glumac i veleposlanik UNITED24 - globalne inicijative za potporu Ukrajini - rekao je da prikuplja sredstva za 10 izviđačkih dronova RQ-35 Heidrun.

Dron može prenositi video u stvarnom vremenu, što mu omogućuje prikupljanje obavještajnih podataka, bez izlaganja operatera.

U tvitu, Hamill je rekao da će se danas sastati s pripadnicima ukrajinske vojske kako bi im zahvalio na njihovoj službi i "dobio najnovije informacije o njihovom napretku".

Prikupljanje sredstava pokrenuto je na zahtjev ukrajinskih oružanih snaga.

Komentari 246