Obavijesti

News

Komentari 96

Rusija nastavlja granatirati civilno stanovništvo Ukrajine. Jens Stoltenberg hvali Berlin

Rusija nastavlja granatirati civilno stanovništvo Ukrajine. Jens Stoltenberg  hvali Berlin
4

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je odluku Njemačke da Ukrajini isporuči još jedan sustav protuzračne obrane Patriot. Rusija je projektilom S-300 pogodila Harkivsku regiju: ima ozlijeđenih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.12

Ukrajina i Japan počeli bilateralne pregovore

Ukrajina i Japan započeli su prvi krug pregovora o bilateralnom sporazumu o sigurnosnim jamstvima, priopćio je Ured ukrajinskog predsjednika. Razgovori demonstriraju "globalnu potporu Ukrajini, koja nadilazi Europu i Sjevernu Ameriku", poručio je Ihor Zovka, glavni pregovarač i zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika.

Dodao je da pregovori s Japanom također predstavljaju "potvrdu strateškog partnerstva". Rasprave se odvijaju nakon objave Zajedničke izjave o potpori Ukrajini Grupe 7 (G7), koja je objavljena tijekom summita NATO-a u Vilniusu u srpnju. Prema deklaraciji, svaka će se država članica G7 usredotočiti na dugoročnu bilateralnu suradnju kako bi pomogla Ukrajini da izgradi vojnu silu sposobnu obraniti se i odvratiti buduću rusku agresiju. 

19.23

Kadirov: Treba odgoditi izbore u Rusiji

Ramzan Kadirov, čelnik Čečenske Republike, predložio je otkazivanje predsjedničkih izbora u Rusiji dok ne završi rat s Ukrajinom.

- Dok traje specijalna vojna operacija, trebamo jednoglasno odobriti odluku da ćemo imati samo jednog kandidata na izborima: Vladimira Vladimiroviča Putina. Ili odgoditi izbore - jer mi danas nemamo nikog drugog tko bi mogao zaštititi našu zemlju - rekao je Kadirov.

18.07

Ukrajinski premijer: Razvijamo nove dronove

Više od 200 ukrajinskih tvrtki počelo je razvijati bespilotne letjelice, kazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Govoreći u Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu, Šmihal je rekao da se obrambena industrija radikalno promijenila nakon sveobuhvatnog ruskog rata jer potiče uključivanje privatnih tvrtki čineći "put od razvoja drona do njegovog korištenja što je moguće kraćim."

Ukrajinski inovatori pojačavaju svoje napore kako bi pomogli vojsci razvojem novih vrsta bespilotnih letjelica, poput onih koje su otporne na moćno rusko elektroničko ratovanje koje ih često ometa.

15.47

SAD sljedeći tjedan planira objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 200 milijuna dolara o kojoj će najaviti sljedeći tjedan.

Sastav sljedećeg paketa vojne pomoći još se formira, napominje Reuters.

Očekivani trošak novog paketa bit će oko 200 milijuna dolara i mogao bi uključivati ​​slično streljivo i oklopna vozila koja su bila u nedavnim paketima pomoći.

14.40

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je komentirao situaciju u Izraelu

- Strašne vijesti iz Izraela. Moja sućut svima onima čije su obitelji i prijatelji izgubili živote u terorističkom napadu. Vjerujemo da će se red uspostaviti i teroristi uništiti.

Nigdje u svijetu teroru se ne može dati niti jedna šansa, jer teror je uvijek zločin ne samo protiv jedne zemlje ili njenih konkretnih žrtava, već protiv čovječanstva kao takvog i cijelog našeg svijeta. Tko god se koristi teror, to je zločin protiv svijeta. Tko god sponzorira teror, to je zločin protiv svijeta.

Svijet mora biti ujedinjen i solidaran kako teror nikada i nigdje ne bi pokušao osvojiti ili slomiti život. Pravo Izraela na obranu ne može se dovoditi u pitanje.

Sve okolnosti ovog terorističkog napada moraju se rasvijetliti kako bi svijet saznao i priveo pravdi sve koji su potaknuli napad i pomogli u njegovoj organizaciji.

Svi građani Ukrajine koji se nalaze u opasnoj zoni trebaju pažljivo pratiti upute snaga sigurnosti na licu mjesta i pomno pratiti informacije. Molim paziti na sebe! Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i naše veleposlanstvo u Izraelu spremni su pomoći u svakoj situaciji. Stvoren je operativni stožer za pomoć Ukrajincima u Izraelu. Ako vam je potrebna pomoć, odmah kontaktirajte bilo koji od naših diplomatskih ili konzularnih ureda na bilo koji način koji vam je na raspolaganju.

Svaki život je bitan! Osuđujemo svaki vid terora - piše Zelenski. 

Komentari 96