Obavijesti

News

Komentari 55

Ruske snage napale restoran u Kramatorsku; Putinov čovjek je znao za pobunu Wagnera?

Ruske snage napale restoran u Kramatorsku; Putinov čovjek je znao za pobunu Wagnera?

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je kako je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin u Bjelorusiji. Ranije je rekao da će zapovjednicima i borcima Wagnera biti dopušteno da odu u egzil u Bjelorusiju sa svojim vođom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.40

Moguća odgoda kandidature Švedske za NATO iza samita u Vilniusu

Saveznici u NATO-u ubrzali su napore da uvjere Tursku da prekine svoje protivljenje ulasku Švedske u NATO, ali hoće li imati uspjeha prije samita čelnika Saveza u srpnju u Litvi nije jasno, rekao je zapadni dužnosnik u srijedu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, odustajući nakon ruske invazije na Ukrajinu od dugotrajne politike vojnog nesvrstavanja. Zahtjeve za članstvo moraju odobriti sve članice NATO-a. Ulazak Finske u međuvremenu je potvrđen, ali Turska i Mađarska tek trebaju potvrditi zahtjev Švedske.

Za Sjedinjene Države i ostatak Saveza, dobrodošlica Švedskoj kada se blok sastane u Vilniusu na samitu od 10. do 11. srpnja bio je glavni prioritet.

Posljednjih dana razni dužnosnici iz zemalja NATO-a djelovali su u pokušaju da dobiju odobrenje Ankare, rekao je Reutersu zapadni dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

21.54

Poljska i Litva podržale Ukrajinu za ulazak u NATO

21.10

Ruski vojni savjetnici ostaju u Srednjoafričkoj Republici

Rusija planira nastaviti vojnu suradnju sa Srednjoafričkom Republikom (CAR), priopćio je u srijedu Kremlj.

Američko državno tajništvo priopćilo je u utorak da je uvelo sankcije protiv nekoliko organizacija u Srednjoafričkoj Republici zbog njihove povezanosti s plaćeničkom skupinom Wagner.

Reagirajući na objavu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska država nema nikakve veze s poslovima Wagnerove vojske u toj zemlji, izvijestili su ruski državni mediji.

Rusija surađuje sa Srednjoafričkom Republikom u državnim poslovima, kazao je Peskov. S druge strane, Wagnerova grupa tamo je vodila "nezavisan posao" s kojim ruska država nije imala veze, rekao je.

Plaćenička vojska, ozloglašena po svojoj brutalnosti, raspoređena je u Libiji, Siriji, Ukrajini i Africi. Optužena je za kršenje međunarodnog prava i kršenje ljudskih prava.

Budućnost Wagnera i njegovog osnivača, Jevgenija Prigožina, neizvjesna je, nakon pobune tijekom vikenda u kojoj su Wagnerove trupe okupirale južni ruski grad Rostov-na-Donu i zatim krenule prema Moskvi. Plaćenici su stigli 200-tinjak kilometara od ruske prijestolnice Moskve prije nego što su iznenada odustali. Wagnerov šef Prigožin sada je u Bjelorusiji.

19.58

Biden Putina naziva 'parijom' koji 'očito gubi' rat u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da je ruski predsjednik Vladimir Putin "izopćenik" koji je "jasno izgubio" rat u Ukrajini, iako je, prema Bidenovom mišljenju, prerano reći je li njegov ruski kolega oslabljen Wagnerovom neuspjelom pobunom.

Na pitanje novinara u Bijeloj kući je li Vladimir Putin sada oslabljen, Joe Biden je odgovorio: "Teško je reći, ali on očito gubi rat".

Ruski predsjednik je sada "izopćenik širom planete", dodao je.

Joe Biden je ipak prvo spomenuo da je Rusija izgubila rat u "Iraku" umjesto rata u Ukrajini, što je omaška koju je napravio u utorak tijekom predizbornog sastanka.

Američki predsjednik tada je ustvrdio da je uspio ujediniti zapadne zemlje protiv "juriša" Moskve "na Irak".

Kandidatu za reizbor na predsjedničkim izborima 2024., Joeu Bidenu događaju se slične pogreške koje sustavno bilježe njegovi najglasniji republikanski protivnici, koji to žele vidjeti kao znak narušenih mentalnih sposobnosti.

19.37

Tenkovi Abrams stigli u Poljsku

Komentari 55