Obavijesti

News

Komentari 0

Ruski povjesničar u istražnom zatvoru zbog užasnog ubojstva

Ruski povjesničar u istražnom zatvoru zbog užasnog ubojstva
2

Ruskom povjesničaru koji je priznao da je ubio i raskomadao svoju bivšu studenticu i ljubavnicu određen je istražni zatvor, dok istodobno raste broj zahtjeva da se istraže i druga njegova navodna zlostavljanja studentica

VIDEO

Oleg Sokolov, istaknuti stručnjak za Napoleona, izvučen je u subotu iz ledene rijeke Mojke zajedno s ruksakom u kojem je, pokazalo se, nosio odsječene ženske ruke.

Sud u Sankt Peterburgu odredio mu je u ponedjeljak dvomjesečni istražni zatvor nakon ubojstva 24-godišnje partnerice, njegove bivše studentice Anastasije Ješčenko.

Sokolov, profesor na prestižnom sanktpeterburškom Državnom sveučilištu, priznao je da je djevojku ubio i raskomadao. Optužnica protiv njega podignuta je u ponedjeljak navečer.

- Slomljen sam zbog onog što se dogodilo, kajem se, rekao je Sokolov na sudu.

Blijed i neobrijan, 63-godišnji profesor nekoliko puta se rasplakao.

S Anastasijom Ješčenko živio je zadnjih nekoliko godina.

Policija je u međuvremenu pronašla još njezinih ostataka u rijeci, izvijestio je Interfax.

Na sudu je Sokolov pokušao prebaciti krivnju na žrtvu rekavši sucu kako je svaki put poludjela kada je govorio o svojoj djeci iz prijašnjeg braka i napala ga nožem.

Sokolov je autor nekoliko knjiga o francuskom caru Napoleonu Bonaparteu i često je vodio povijesna uprizorenja njegova ratnog pohoda na Rusiju. Odlikovan je najvišim francuskim odličjem - Legijom časti koju je ustanovio baš Napoleon 1802.

On i Ješčenko zajedno su napisali niz radova i voljeli su nositi kostime iz tog razdoblja. Sokolov se odijevao kao Napoleon.

Ješčenko je navodno ubio vatrenim oružjem tijekom svađe, a nakon toga joj je odsjekao glavu, ruke i noge.

Nakon što bi se riješio dijelova tijela, navodno se planirao ubiti u Petropavlovskoj utvrdi u Napoleonovoj odori.

Ignoriranje nasilja nad ženama

Ovaj stravičan slučaj skrenuo je pozornost na seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama u Rusiji, uključujući u akademskim krugovima.

Sada se pojavljuju priče da je Sokolov i ranije zlostavljao svoje studentice. 

Sveučilište je priopćilo u ponedjeljak da će Sokolov biti otpušten zbog "monstruoznog zločina".

- Ovaj slučaj bacio je svjetlo na činjenicu da se zlostavljači ne kažnjavaju, rekla je za AFP Aljona Sadikova, voditeljica ženskog skloništa u Moskvi.

Više od 30.000 ljudi potpisalo je online peticiju kojom se pozivaju vlasti da istraže upravu Državnog sveučilišta u Sankt Peterburgu.

U peticiji se navodi da se Sokolov "monstruozno" ponašao i prenosi izjavu studentice koja je rekla da ju je 2008. pretukao, prijetio joj da će ju opeći vrućim glačalom i ubiti.

- Zlostavljač je uspio izbjeći bilo kakvu kaznu iz nepoznatih razloga, stoji u peticiji i dodaje se da policiju, koja je ignorirala prijavu žene, također treba istražiti.

Mnogi studenti okrivljavaju vodstvo sveučilišta koje je, kako kažu, dugo ignoriralo taj problem.

- Nitko nije obraćao pažnju, rekao je za AFP student Ivan Pustovoit koji krivi sveučilište zbog toga što nije zaustavilo Sokolova "na vrijeme".

Sveučilište je priopćilo da ne može potvrditi izvješća o napadu iz 2008. godine, ali da su Sokolovu lani izrečene "disciplinske mjere" zbog neetičnog ponašanja na predavanju. 

Pokvareni sustav

Na tom se fakultetu školovao i ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Kremlj je u ponedjeljak ubojstvo Ješčenko nazvao "monstruoznim činom ludila", ali ga je pokušao prikazati kao izolirani slučaj.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbio je komentirati izvješća o zlostavljanju na ruskim sveučilištima, upitavši: "Kakve veze ima predsjednička administracija s tim?"

Rusija nema poseban zakon kojim bi se kažnjavalo nasilje u obitelji ili seksualno zlostavljanje na radnom mjestu i feministički pokreti poput #MeToo imaju vrlo mali utjecaj u zemlji.

Aljona Popova, moskovska odvjetnica i aktivistica za ženska prava, rekla je da je Sokolova, koji je bio blizak ruskim vlastima, "štitio pokvareni sustav".

- Ovo ubojstvo moglo se izbjeći, napisala je na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"