News

Komentari 3

Ruski spasioci odlaze u Siriju i Tursku nakon razornog potresa

Ruski spasioci odlaze u Siriju i Tursku nakon razornog potresa

Rusija je rekla da ima spasilačke zrakoplove Iljušin-76 u pripravnosti za let u dvije zemlje. Ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama u Siriji da pomognu u naporima spašavanja

Ruski spasioci odletjet će u Siriju i Tursku nakon što je u katastrofalnom potresu poginulo oko 2300 ljudi, a tisuće su ozlijeđene, objavio je Kremlj u ponedjeljak.

Predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i turskim Tayyipom Erdoganom te izrazio sućut zbog smrti i razaranja u potresu magnitude 7, 8 najtežem koji je u ovom stoljeću pogodio Tursku. Putin je i Turskoj i Siriji ponudio slanje spasilačkih timova.

- Bašar al Asad sa zahvalnošću prihvaća ponudu i sljedećih sati spasioci ruskog ministarstva za hitne situacije odletjet će u Siriju- priopćio je Kremlj.

- Turski predsjednik toplo je zahvalio Vladimiru Putinu na brzoj i iskrenoj reakciji te je rekao da daje upute nadležnim vlastima u zemlji da prihvate pomoć ruskih spasilaca- rečeno je.

Rusija je rekla da ima spasilačke zrakoplove Iljušin-76 u pripravnosti za let u dvije zemlje. Ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama u Siriji da pomognu u naporima spašavanja.

Rusija je podržala Asada u sirijskome građanskom ratu, pokrenuvši vojnu kampanju koja je pomogla okrenuti tijek sukoba u njegovu korist iako je zapad pozivao sirijskog vođu da ode.

Rusija ima pomorsku bazu u Tartusu na sirijskoj obali i upravlja zračnom bazom Hmeim sjeverno od Tartusa.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njihovi vojni objekti u Siriji nisu oštećeni u potresu.

 

 

Najčitaniji članci