Obavijesti

News

Komentari 303

Capak: Unatoč strožim mjerama protiv smo zatvaranja škola

Capak: Unatoč strožim mjerama protiv smo zatvaranja škola

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove mjere protiv koronavirusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile broj zaraženih, a primjenjivat će se od subote u ponoć do 15. prosinca...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.30

Capak: Stožer je protiv zatvaranja škola

 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da je, unatoč strožim mjerama, Nacionalni stožer civilne zaštite protiv zatvaranja škola osim ako za to ne postoji prijeka potreba.

"To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica, tako da za osnovne škole u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir, ali možda za neke srednje škole ili dijelove srednjih škola da bude kombinacija nastave B i C. No, o tome odlučuje ministar Fuchs, a ne Nacionalni stožer", kazao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Nacionalni je stožer, kaže, uzeo strategiju da kontinuirano razgovara o mjerama. "Ako uočimo izvor ili žarišta odmah reagiramo i na nacionalnoj razini se donose mjere, ali uz mogućnost da županijski stožeri i lokalni stožeri donesu strože mjere na svojoj lokaciji prema svojoj situaciji", rekao je Capak.

Dodao je kako na nacionalnoj razini mjerama nisu dotakli sport ni škole.

"Ako se pokaže da negdje imamo takav problem onda ćemo razgovarati o tome s nadležnim resorima. To se kontinuirano promatra i ako bude potrebe razgovarat ćemo s Ministarstvom turizma i športa, s ministrom Fuchsom", rekao je Capak.

Za sada se, rekao je, neće skraćivati vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 10 dana.

"Već smo skratili vrijeme samoizolacije na 10 dana, oni koji nemaju simptome mogu izaći i mogu na radno mjesto. Mislimo da je trenutno vrijeme izolacije dobro balansirano sa ovih 10 dana, kad 99 posto nije zarazan deseti dan može na radno mjesto, a to nam je važno za recimo zdravstvene djelatnike. Za one koji su sedam dana pod simptomima, to treba biti spoj kliničke slike i PCR testa", naglasio je Capak.

19.00

Varaždinska županija Čehoku: Oboljeli i liječnici neće na kavu u Međimurje

Iz Varaždinske županije u nedjelju su prozvali gradonačelnika Čehoka i HDZ-ovce Habijana i Jenkača da objavama o ispijanju kava u Čakovcu šalju "opasnu poruku" te su poručili da oboljeli, liječnici i medicinsko osoblje vjerojatno neće na kavu u susjedno Međimurje.

Naime, u Varaždinskoj je županiji, na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, od subote obustavljen rad ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. U Međimurskoj županiji vrijedi odluka nacionalnog Stožera kojom je od danas rad ugostiteljskih objekata ograničen do 22 sata.

„Svi oboljeli, oni na respiratorima i u bolnici, liječnici i medicinsko osoblje koji su na rubu izdržljivosti vjerojatno neće na kavu u Međimurje, koje je od jučer prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svrstano na drugo mjesto regija po broju zaraženih u cijeloj Europi!“, navodi se u priopćenju u kojem su prozvali gradonačelnika Ivana Čehoka, predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika Damira Habijana te gradonačelnika Novog Marofa i saborskog zastupnika Sinišu Jenkača zbog objava na društvenim mrežama, među kojima i one o ispijanju kave u Čakovcu.

„Obezvređivanje i nepoštivanje mjera od strane gradonačelnika Čehoka, saborskih zastupnika Habijana i Jenkača opasne su poruke“, navodi se u priopćenju iz Varaždinske županije, u kojem pozivaju građane na odgovorno ponašanje.

Čehok: mjere neće donijeti bitno poboljšanje

Ubrzo su se priopćenjem oglasili i iz Grada Varaždina koji se, "kao što je gradonačelnik i rekao, ne misli spuštati na županovu razinu rasprave".

Gradonačelnik Ivan Čehok je i dalje mišljenja da se hitno treba pristupiti testiranju zaposlenika u onim tvrtkama koje su bile žarište prenošenja virusa. Drži da posljednje mjere neće donijeti bitno poboljšanje te dodaje da to u međuvremenu radi Zagreb kao i da bi tako postupili i u Varaždinu da imaju ovlasto kakve ima Zagreb odnosno županije.

"Na žalost, premda nam je svima jasno da je to jedino rješenje, grad za sada nije primio nikakav odgovor na svoj prijedlog ni od županijskoga ni od državnoga stožera. Grad je spreman i sufinancirati testove", ističe se u priopćenju iz grada.

Ujedno pozivaju župana Radimira Čačiča da pomogne obrtnicima i poduzetnicima čija poslovanja trpe zbog krize uzrokovane epidemijom koronovirusa.

"Pozivamo župana da konačno počne isplaćivati sredstva varaždinskim obrtnicima i poduzetnicima kojima je do sada isplatio točno – ništa! Ako je župan uvjeren da će ovim mjerama nešto postići, neka izvoli pomoći svim poduzetnicima. Grad je u međuvremenu donio niz mjera s ukupno 10-tak milijuna kuna pomoći" stoji u priopćenju koje se završava porukom da prekidaju bilo kakvu daljnju raspravu sa Varaždinskom županijom po tom pitanju.

18.45

Covid-19: Prvi Amerikanci mogli biti biti cijepljeni prije sredine prosinca

Sjedinjene Države se nadaju da će početi kampanju cijepljenja protiv Covida-19 prije sredine prosinca, čim dobiju odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA), izjavio je u nedjelju Moncef Slaoui, glavni znanstveni savjetnik američkog programa za cjepiva protiv covida-19. 

"U roku od 24 sata od odobrenja, cjepiva kreću i dolaze na područja na kojima ih savezne države žele", rekao je Slaoui za CNN.

Upitan o očekivanom datumu prvih cijepljenja u Sjedinjenim Državama, odgovorio je kako očekuje "da bi to moglo biti dan nakon odobrenja, 11. ili 12. prosinca". 

Također je izjavio kako se nada da bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do svibnja. 

"Uz razinu učinkovitosti od 95 posto, cijepljenje 70 posto stanovništva bi omogućilo pravi kolektivni imunitet. To bi se moglo dogoditi u svibnju."  

"Nadam se smanjenju negativne percepcije cjepiva, to će nam btii od presudne pomoći", naglasio je. 

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovo cjepivo protiv covida-19 i tako postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Državama i u Europi koji su to učinili.

17.40

Covid-19 na farmi nerčeva u Francuskoj

Životinja zaražena koronavirusom otkrivena je na farmi nerčeva u regiji Eure-et-Loire na zapadu Francuske zbog čega će biti usmrćeno svih 1000 jedinki tog krznaša, objavilo je u nedjelju francusko ministarstvo poljoprivrede.

Slučajevi zaraze na farmama nerčeva već su zabilježeni i u drugim europskim zemljama, posebice u Švedskoj, Danskoj, Grčkoj i Nizozemskoj.

Francuska je započela s testiranjem nerčeva na četiri farme sredinom studenoga.

"Testovi su pokazali da virus cirkulira na farmi u regiji Eure-et-Loire. Druga farma za sada nije pogođena. Testovi se još uvijek provode na dvije preostale farme, a rezultate očekujemo ovaj tjedan", priopćilo je ministarstvo.

Danska je početkom studenoga naredila usmrćivanje čak 17 milijuna nerčeva nakon što je utvrđeno da je mutirani koronavirus s te životinje prešao na ljude.

17.30

Splitsko-dalmatinska policija utvrdila nepravilnosti u 10 ugostiteljskih objekata

Splitsko-dalmatinska policija izvijestila je da je u noći na nedjelju u deset ugostiteljskih objekta utvrdila nepravilnosti u radu zbog  prekoračenja radnog vremena.

Policija je nadzor provela na području županije u 163 ugostiteljska objekta u kojima je provjeravala poštuju li odluke Stožera Civilne zaštite o  privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena, izvijestila je policija koja će nepravilnosti prijaviti Državnom inspektoratu i Stožeru Civilne zaštite.

U objektu na Poljičkoj cesti, u okviru dozvoljenog radnog vremena zatečeno je 130 gostiju, a prema jednom muškarcu su uporabljena sredstva prisile te će biti prijavljen zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, kažu u policiji.

Na drugoj lokaciji, u manjem ugostiteljskom objektu u ulici Ivana Gudelja u Splitu zatečeno je 66 gostiju, a zbog  kršenja odluke o broju osoba u ugostiteljskom objektu i prekoračenju radnog vremena nad odgovornom osobom provodi se  kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je širila i prenosila zarazne bolesti.

Uz to, policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad mlađim muškarcem zbog sumnje da se na sinjskom području  udaljio iz doma unatoč određenoj  covid mjeri te će protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Policijska uprava splitsko dalmatinska napominje da kontinuirano provodi aktivnosti vezano uz  Odluke Stožera Civilne zaštite te su i tijekom prošlog vikenda (14. i 15 studenog) provođenjem nadzora evidentirane nepravilnosti u radu ugostiteljskih objekata.

Obavljenim nadzorom rada, u suradnji s Državnim inspektoratom, u 10 ugostiteljskih objekata utvrđeno je nepoštivanje rada do 24 sata, dok je Državni inspektorat za tri objekta pokrenuo postupak sankcioniranja.

Komentari 303