Obavijesti

News

Komentari 25

S brzim testovima se ne može u inozemstvo, PCR je pouzdaniji

S brzim testovima se ne može u inozemstvo, PCR je pouzdaniji

Riječ je antigenskim testovima koji se još zovu “point of care” testovi jer se rade pri neposrednom kontaktu s pacijentima, a rezultati se dobivaju 15-20 minuta nakon testiranja

VIDEO

Hrvatska je u iščekivanju primjene novih brzih testova na Covid-19, a doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdio nam je da će se oni u toj ustanovi početi koristiti u utorak.

Istodobno, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sprema se odraditi proces formiranja njihove cijene. Kako su nam rekli u HZZO-u, konačnu cijenu će objaviti nakon što se na temelju dostavljenih stručnih prijedloga provede hitna procedura stavljanja novog dijagnostičko terapijskog postupka (DTP) u opće akte HZZO-a, što podrazumijeva i žurno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti. Za sada možemo reći kako će cijena novog testiranja biti znatno niža od postojeće cijene DTP-a za PCR testove i očekujemo da će ona biti oko 100 kuna, kažu nam u HZZO-u.

Vezano uz ove informacije iz HZZO-a, doc. dr. Capak nam je rekao da će cijena biti objavljena tijekom ponedjeljka. Dr. Zvonimira Šostara, šefa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, upitali smo hoće li testovi i kod njih biti dostupni od utorka.

Testovi se još validiraju

- Neće jer mi te testove još validiramo. Drugim riječima, provjeravamo njihovu pouzdanost. Sutra ćemo vjerojatno više znati - rekao nam je u ponedjeljak dr. Šostar.

A kad govorimo o brzim testovima, oni bi trebali smanjiti pritisak na laboratorije. Prva u Hrvatskoj ih je u primjenu uvela privatna ustanova, Specijalna bolnica Sveta Katarina.

Riječ je antigenskim testovima koji se još zovu “point of care” testovi jer se rade pri neposrednom kontaktu s pacijentima, a rezultati se dobivaju 15-20 minuta nakon testiranja. Uzorci se uzimaju iz nosa. Međutim, u Svetoj Katarini ističu da se ovaj oblik testiranja mora raditi u zdravstvenim institucijama, a timovi koji uzimaju uzorke i testiraju moraju raditi u punoj zaštitnoj opremi.

Predočili su i statistike pa kažu da je na uzorku od 1038 ispitanika, na kojima se primjenjivao brzi test, na Covid-19 bilo pozitivno njih 240, što je 23 posto. Ministar Beroš već je pojasnio da ako brzi testovi pokažu pozitivan nalaz, on i jest pozitivan, no kad pokažu negativan, to ne mora nužno biti točno. Stoga će se takvi pacijenti upućivati i na pouzdano PCR testiranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava