Obavijesti

News

Komentari 78

Srbija je počela proizvoditi rusko cjepivo Sputnjik V

Srbija je počela proizvoditi rusko cjepivo Sputnjik V
4

Cjepivo, koje zasad nisu odobrili Svjetska zdravstvena organizacija i EU, proizvodit će se u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.34

Brnjac: Imamo 60 posto cijepljenih turističkih djelatnika

- Hrvatska je izabrana u Izvršnom vijeću Svjetske turističke organizacije. To je velika čast prvenstveno za Hrvatsku zato što je upravo Izvršno vijeće ono koje dogovara što će se i priprema rad Svjetske turističke organizacije. Samim time, utječe i na politike, što se događa… Sad pripremamo, vodimo zajedno s ostalih pet članica u Izvršnom vijeću. Pripremamo, dakle ono što je dobro da su upravo one politike usmjerene na održivi razvoj turističkog sektora, na digitalni, na razvoj ruralnog turizma i to je sve ono što hrvatski turizam želi u kojem smjeru ići - rekla je Brnjac za RTL.

- Do sada imamo jako dobre brojke, prema onima koje smo mi prikupljali u našu bazu Ministarstva turizma i sporta, s obzirom na to da su se oni javljali kroz regionalne turističke zajednice, kroz turističke zajednice ostale i naravno, kod svojih liječnika. Ono što smo mi prikupili je dakle, preko 60 posto. Istarska županija ima izuzetno dobar odaziv – preko 60 posto, Dubrovačko-neretvanska županija, Zadarska županija - odgovorila je na pitanje procjepljenosti.

- Mi smo na sastanku u Austriji, znači s austrijskom ministricom turizma razgovarali kako olakšati turistička kretanja i sama njihova odluka koja je donesena nakon našeg posjeta, 10 dana ranije su nas maknuli s visokorizičnih i primijenili ona pravila s Robert Koch instituta, što znači da će nas gledati prema županijama - objašnjava Brnjac.

- Imamo neke informacije, prema Hrvatskoj udruzi turizma, nekakvi proračuni i izračuni su da smo s tih 10 dana uprihodovali nekih 50 milijuna eura od turističkog sektora - odgovorila je na pitanje o trenutnoj zaradi.

- Hrvatska je i auto destinacija i svakako je to još jedan dodatni faktor sigurnosti gdje turist koji dođe može jednostavno sjesti u svoj automobil i vratiti se u svoju zemlju. Kad pogledate, ja sam se vratila iz Grčke, u Grčkoj je još uvijek policijski sat, nose se maske na otvorenom i svakako da to utječe na odabir same destinacije - rekla je Brnjac te dodala da očekuje se više njemačih turista.

- Ja ću biti optimistična, ali i oprezna i evo prošle godine su bile projekcije da ćemo biti na 20, 30 posto, a bili smo na nekakvih 50 posto. Ja se nadam da ćemo ove godine zabilježiti dakako puno veću brojku - odgovorila je na pitanje o eventualnim procjenama.

22.15

Počela isporuka hrvatske donacije cjepiva susjednim zemljama

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je u petak da je počela isporuka donacije od 50 tisuća doza cjepiva protiv covida-19 susjednim zemljama - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovo.

Donacija će se isporučivati četiri dana, do 7. lipnja, i ukupno sadrži 50.000 doza cjepiva, od čega je 30.000 doza namijenjeno za BIH, doznaje se u Ministarstvu zdravstva.  

Po deset tisuća doza odlazi Crnoj Gori i Republici Kosovo, odlučila je prije mjesec dana Vlada u Odluci o upućivanju humanitarne pomoći BIH, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Od 30 tisuća doza AstraZenecina cjepiva koje se šalje u BiH, 15.000 doza namijenjeno je za Univerzitetsku Kliničku bolnicu u Mostaru, a ostalih 15.000 doza za odgovarajuće zdravstvene ustanove u BIH.

Ministarstvo zdravstva navodi da primatelj ne snosi nikakve troškove vezane uz isporuke te da su financijska sredstva osigurana su u Državnom proračunu RH za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2021.

22.05

Srbija počela proizvoditi rusko cjepivo Sputnjik V

Srbija je u petak počela proizvoditi rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V i prva isporuka za domaće potrebe očekuje se za desetak dana, objavili su srbijanski i ruski mediji.

Cjepivo, koje zasad nisu odobrili Svjetska zdravstvena organizacija i EU, proizvodit će se u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak".

Očekuje se da će institut u idućih četiri do šest mjeseci proizvesti četiri milijuna doza, najprije za zdravstveni sustav Srbije, a potom za izvoz.

Srbija je prva europska zemlja koja proizvodi Sputnjik koji se u petak počeo proizvoditi i u Argentini, prenijela je ruska televizijs Rossiya 24.

Mađarska je zasad jedina država Europske unije koja cijepi ruskim cjepivom, a Slovačka će to započeti 7. lipnja, obje ne čekajući odobrenje Europske agencije za lijekove. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin promatrao je početak proizvodnje putem videolinka i rekao da je učinkovitost Sputnjika V "među najvišima u svijetu".

Dodao je da je Rusija otvorena za suradnju sa svim zemljama, da u vrijeme pandemije političke nesuglasice treba ostaviti po strani i ocijenio "čudnim i kontraproduktivnim pokušaje nekih partnera da ograniče primjenu ruskog cjepiva", prenio je portal Sputnjik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić također se javio videolinkom i na ruskom jeziku rekao "Za mene je velika čast označiti početak proizvodnje cjepiva Sputnjik V u Srbiji“.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je u drugoj polovici svibnja kakvoću cjepiva iz probne proizvodnje u "Torlaku" i službeno odobrio da se Sputnjik V proizvodi Beogradu.

Srbija u kampanji masovnog procjepljivanja koristi Sputnjik V, Pfizer/BioNTech, AstraZenecu i kineski Sinopharm.

20.30

Školski izleti i maturalci se polako vraćaju, HZJZ izdao upute za njihovo organiziranje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave odnosno izleta i eskurzija za učenike.

Škole će prema novim uputama osim jednodnevnih, sada moći organizirati i višednevno školske izlete i male ekskurzije. Ograničenja će biti, a prvo koje spominje HZJZ je zabrana organiziranja ovakve nastave u inozemstvu.

Višednevni izleti i mini ekskurzije organizirat će se unutar države s preporukom od najviše tri noćenja zaredom. Svi učenici i ostali sudionici trebaju imati negativan rezultat brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati prije kretanja na put. Testiranja će doduše biti oslobođene cijepljeni, oni koji su preboljeli COVID-19, odnosno svi koji imaju covid putovnicu.

Budući da se službeno radi o izvanučioničkoj nastavi, testiranja će provoditi nadležni zavod za javno zdravstvo, a  troškove testiranja treba snositi turistička agencija, odnosno taj trošak obuhvatiti cijenom putovanja.

Za maturante i učenike koji polažu završne ispite višednevni izleti mogu se organizirati tek nakon što završe ispitni rokovi. HZJZ preporučuje da su autobusima ne miješaju učenici iz dva razreda, a već i ako dolazi do miješanja da onda dio autobusa zauzmu učenici iz jednog razreda, a dio iz drugog.

Dodatno HZJZ propisuje da učenici koji sjede zajedno u autobusima trebali bi dijeliti sobu, sjediti za jedno za ručkom te “općenito provoditi vrijeme zajedno”. Prednost za višednevne izlete trebaju imati kad je to moguće, dodaju, cijepljeni učitelji ili učitelji koji su preboljeli COVID-19 u zadnjih šest mjeseci.

19.10

Svi cijepljeni građani bit će upisani u registar i dobiti potvrde

Svi hrvatski građani, cijepljeni protiv covida-19, bit će upisani u Središnji registar cijepljenih osoba i dobit će u najkraćem roku Covid potvrde što će im olakšati kretanje unutar zemalja članica Europske unije, poručilo je u petak Ministarstvo zdravstva. 

Preduvjet za izdavanje tih potvrda u tiskanom ili elektroničkom obliku upis je osobe u Središnji registar cijepljenih osoba. Građane čije cijepljenje iz bilo kojeg razloga nije zavedeno u taj registar, upisat će njihovi liječnici obiteljske medicine.

"Sve građane koji su cijepljeni protiv covida-19 i o tome imaju potvrdu i cjepni karton sa svim potrebnim podacima, a nisu još upisani u Središnji registar cijepljenih osoba, upućujemo da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi ih upisali. Liječnici obiteljske medicine imaju mogućnosti u sustav upisivati sve podatke o provedenom cijepljenju bez obzira gdje je građanin primio prvu ili obje doze cjepiva, te unositi ispravke ukoliko je do njih došlo prilikom ranijeg upisa, a ne odgovaraju činjeničnom stanju",  ističu u Ministarstvu zdravstva koje je danas ponovno uputilo svim liječnicima obiteljske medicine naputak kako provesti naknadne upise cijepljenih osoba u Središnji registar.

Isto tako liječnici obiteljske medicine imaju mogućnost za sve građane i državljane Hrvatske, cijepljene u inozemstvu cjepivom odobrenim u Hrvatskoj, odnosno u Europskoj uniji, unijeti prijepis podataka o cijepljenju u Središnji registar cijepljenih osoba.

Od 1. lipnja građani na Portalu zdravlja (https://portal.zdravlje.hr) imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani, a oni koji se još nisu cijepili mogu se i sami naručiti odabirom lokacije i termina cijepljenja.

Potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani (na https://gov.hr ili izravno na https://dzpeg.akd.hr) ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju - Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Do sada je u Hrvatskoj izdano gotovo 70 tisuća Covid potvrda, od čega je 84 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 15.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih Covid potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

Komentari 78