Obavijesti

News

Komentari 11

S. Petrina ima jasnu računicu: Naša lista sigurno će u Sabor

S. Petrina ima jasnu računicu: Naša lista sigurno će u Sabor
1

Petrina tvrdi da će volontirati kao zastupnik. Kani primoštenski gospodarski model, primijeniti na cijelu Hrvatsku. Iz politike bi izbacio novac i tako je 'očistio od šljama'

VIDEO

Nezavisna lista Stipe Petrine predstavila je u ponedjeljak u Šibeniku svoj izborni program kojim će se natjecati za ulazak u Sabor u 9. izbornoj jedinici. Nije slučajno, rekao je Petrina, da su program predstavili na Svjetski dan štednje. Štednja i sprječavanje daljnjeg zaduživanja temelji su programa Nezavisne liste.  Gospodarstvo su u programu razradili u četiri pravca: turizam, poljoprivreda, brodogradnja, te upravljanje prostorom i zaštita okoliša.

- Katastrofalna ekonomska slika stvara katastrofalnu moralnu sliku koja na koncu rezultira katastrofalnom političkom slikom Hrvatske - rekao je Petrina.

On kani model Općine Primošten, za koju tvrdi da je najuspješnija općina u Hrvatskoj i da ima BDP 60 posto veći od prosjeka u Županiji, primijeniti na Hrvatsku. 

- U politiku želim uvesti volontiranje. Svi članovi predstavničkih tijela lokalne samouprave moraju biti volonteri, a saborski zastupnici za trajanja mandata trebaju imati onolike plaće kolike su imali prije stupanja na dužnost, s tim da se ograniče najviši iznosi. Dakle, profesor ili radnik nakon izbora u Saboru bi imao plaću koliku je imao ranije, koliku dobivaju i njegovi kolege profesori ili radnici koji nisu ušli politiku. Treba smanjiti broj dužnosnika i službenika na svim razinama. Uvesti transparentnost i kontrolu njihova rada, te na taj način povećati efikasnost. Treba iz politike izbaciti novac i povlastice. Tako će se politika očistiti od šljama i ološa koji u nju nisu ušli da rade za opće dobro. Zbog novca i povlastica koje politika sa sobom nosi, danas imamo političku kastu čiji su pripadnici odani samo onim pojedincima koji ih stavljaju na svoje izborne liste, a ne građanima koji ih biraju. Tu praksu želim prekinuti - rekao je Petrina.

Plaće dužnosnika želi smanjiti i do 50 posto, te ih vezati uz uspješnost provođenja ekonomske politike. Petrina je načelnik Općine Primošten i tu funkciju, kao i svi drugi dužnosnici i vijećnici u toj općini, obavlja volonterski. Živi od mirovine koju je zaslužio kao pomorac i hrvatski ratni vojni invalid. Kad bude izabran u Sabor volontirat će i na toj funkciji. Potpuno je siguran da će njegova lista ući u Sabor. Računica mu je jednostavna:  9. zborna jedinica ima 520.000 upisanih birača i za jedan mandat je dovoljno 12.500 glasova, što, smatra, ne bi trebao biti problem njegovoj listi koja je na prošlim izborima za šibensko-kninsku Županijsku skupštinu dobila povjerenje 9300 birača od ukupno upisanih 114.000.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku