Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Splitu otvorena skautska konferencija s 500 izviđača

Preko 500 izviđača iz cijele Europe pridružilo se predsjednici Saveza izviđača Hrvatske Lidiji Pozaić Frketić u proslavi svečane ceremonije otvorenja 16. Europske Skautske Konferencije u sunčanom Splitu.

Foto: savez izviđača hrvatske
1 komentara

Sretni smo što Vas možemo ugostiti u Splitu kako bismo zajedno planirali budućnost skautizma u Europi, bile su riječi kojima je Lidija otvorila konferenciju.

Nakon višemjesečnih priprema i iščekivanja, domaćinski tim iz Hrvatske, s više od 120 volontera, ugostio je izviđače iz gotovo svake države Europe, kao i nekoliko nacionalnih izviđačkih delegacija s drugih kontinenata. Delegati su se okupili u Splitu kako bi raspravljali i glasali o prioritetima skautizma u Europi u naredne tri godine.

Na ceremoniji otvorenja prisutnima su se obratili izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, dr. sc. Krešimir Šamija, izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora, Saborski zastupnik Ante Bačić i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Gradonačelnik Splita, gospodin Andro Krstulović Opara, koji su poželjeli toplu dobrodošlicu europskim i međunarodnim gostima.

- Lako je osjetiti dobre vibracije i pozitivan duh koji vlada među vama, izjavio je gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.

S pozornice spektakularne tvrđave Gripe, 500 mladih ljudi u šarenim uniformama stjecalo je nove prijatelje, smiješilo se i slavilo različitost. “Dobrodošli na konferenciju gdje ćete učiti, razmjenjivati znanje i steći nove prijatelje”, izjavila je Marjolein Sluijters, Predsjednica Europske regije WAGGGS regionalnog komiteta.

Predstavnici Europske regije Svjetske organizacije skautskog pokreta (WOSM) i Svjetske organizacije Izviđačkog pokreta djevojaka i žena (WAGGGS) okupljaju se svake 3 godine

kako bi kreirali strategiju razvoja za obje organizacije. Split je ove godine domaćin Europske Skautske Konferencije od 24. do 28. kolovoza 2019. godine.

Konferencija je ujedno i glavna skupština čiji je ishod odobrenje trogodišnjeg regionalnog plana i izbor članova Europskih skautskih uprava obje organizacije.

Ceremonija otvorenja završena je vrlo interesantnim i informativnim obilaskom tvrđave Gripe i Hrvatskog pomorskog muzeja te izviđačkim pjesmama i igrama uz logorsku vatru.

Održava se i Hrvatska nacionalna večer Konferencije

Kako bi u najboljem svjetlu prikazali običaje, kulturu i ljepote Dalmacije i Hrvatske, Savez izviđača Hrvatske, kao domaćin 16. Europske Skautske Konferencije, organizirat će Hrvatsku nacionalnu večer na Tvrđavi Klis, u ponedjeljak 26.8. s početkom u 18.30 sati.

Na Hrvatskoj nacionalnoj večeri izviđače iz 50 zemalja dočekat će lokalni OPG-ovi sa svojim proizvodima, Povijesna postrojba Kliških uskoka, limena glazba s Klisa i Ženska klapa Besida. U sklopu nacionalne večere održat će se i izložba izviđačkih fotografija, pokazni izviđački tabor, a posebno iznenađenje bit će na temu serije Game of Thrones i lokaliteta snimanja na Tvrđavi Klis.

Više od 500 izviđačkih gostiju pozdravit će Načelnik općine Klis, gospodin Jakov Vetma.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message