Obavijesti

News

Komentari 70

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić

VIDEO

Projekt Nacionalne dječje bolnice u Blatu najavljuje se već dugi niz godina, no samu gradnju još nismo dočekali. No sad je Gordan Žanić, ravnatelj uprave za financije u Ministarstvu zdravstva i ujedno voditelj projekta Nacionalne dječje bolnice, naglasio da je projekt bolnice u Blatu korak prije kraja.

Iako se s Gradom Zagrebom već dugi niz godina rješavaju imovinsko-pravni odnosi budući da je zemljište u Blatu u vlasništvu Grada, Žanić je na pitanje 24sata odgovorio da će za mjesec do dva s Gradom riješiti sve oko toga.

- Ovo je završna faza prije završetka prve faze gradnje. Prije 40 godina smo imali ideju prebaciti bolnicu s druge strane Save. Danas je povijesni tren i siguran sam da će iduća vlast to realizirati. Ovo je jako zahtjevan projekt. Beroš je kao pomoćnik ministra bio voditelj ovog projekta. Sad smo završili idejni projekt. Do lipnja nas čeka ishođenje posebnih uvjeta. U siječnju 2026. očekujemo početak gradnje i opremanje 1. faze., a završetak gradnje u toj prvoj fazi očekuje se u ožujku 2029. U travnju 2029. godine očekujemo da prva faza izgrađene nove dječje bolnice počne s radom. Moramo riješiti imovinsko-pravni status s Gradom Zagrebom s kojima smo već definirali sve. To ćemo završiti za mjesec do dva - ustvrdio je Žanić.

Tko je Žanić?

Naglasio je i da moraju ugovoriti isporuku geotermalne vode za grijanje i hlađenje bolnice s koncesionarom jer je voda ispod buduće bolnice u koncesiji. 

- Prva faza gradnje je u vrijednosti od 225 milijuna eura plus PDV. Ishodovana su EU sredstva u iznosu od 40 milijuna eura. Ostatak novaca ići će iz državnog proračuna - izjavio je Žanić.

A tko je Žanić?

Naime, 24sata su u veljači 2018. pisala o njemu kad je imenovan pomoćnikom ministra zdravstva još dok je ministar bio Milan Kujundžić.

Gordan Žanić bio je i Kujundžićev zamjenik u Hrvatskoj zori. Bio je i protukandidat Nadanu Vidoševiću u utrci za predsjednika HGK.

U vrijeme dok je Žanić 2018. postao pomoćnik ministra, imao je 32 godine. To mu je bila kruna karijere u kojoj se nikad nije bavio resorom zdravstva.

Propale tvrtke

Imao je dvije male tvrtke za prodaju računalne opreme i ugostiteljstvo, ali obje su ugašene. Javnost je Žanić iznenadio kad je sa samo 26 godina odlučio biti protukandidat tad moćnom Nadanu Vidoševiću u utrci za predsjednika HGK. Vidošević je glatko pobijedio, ali Žanić, koji je tad bio u sektoru za malo poduzetništvo, zabilježio je svoj javni istup.

Ovaj diplomirani ekonomist dolazi u Ministarstvo zdravstva došao je iz Abrakadabre, platforme za online prodaju koju je osnovao Agrokor i koja je natukla gubitke u prvoj godini poslovanja. 

Njegovi poznanici ga opisuju kao vrlo ambicioznog, čak je i dizajnirao interijere u obiteljskim apartmanima za iznajmljivanje. Ali svi njegovi poslovi nisu imali veze sa zdravstvenim sustavom.

Međutim, mladi Žanić je već bio desna ruka Kujundžiću. Bio mu je zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić. Nakon izbornog poraza vratio se u HDZ.

Iz ministarstva nam tad nisu odgovorili na pitanje o referencama i stranačkom članstvu Žanića. Ali navode da će voditi novoustrojenu Upravu za financijske poslove, fondove EU, međunarodne projekte i javnu nabavu.

- Zbog osobito složenih i zahtjevnih poslova, koji su ujedno poslovi potpore za ministarstvo, ali i cijeli zdravstveni sustav, bilo je nužno imenovati pomoćnika - naveli su nam 2018. iz ministarstva.     
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...