Obavijesti

News

Komentari 91

Lesar u Saboru: ''Ovaj Zakon o referendumu je antinarodan''

Lesar u Saboru: ''Ovaj Zakon o referendumu je antinarodan''
8

U Saboru se vodi rasprava o izmjenama Zakona o referendumu. Branko Hrg iz HSS-a zakon je nazvao ''zlim duhom demokracije'', a Lesar ''antinarodnim''

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju o prijedlogu Zakona o referendumu, koji se nalazi u prvom čitanju. Zakon koji je predložio Odbor za Ustav u javnosti je izazvao dosta prijepora. Za oporbu ovo je prijedlog zakona o zabrani referenduma, a bilo je prijedloga da se on povuče iz procedure. Zakon predviđa da inicijatori referenduma moraju navesti razloge referenduma te obrazložiti odluku i navesti posljedice do kojih bi dovelo usvajanje referendumskog pitanja. Na referendumu se neće smjeti donositi odluke koje bi ugrozile vrednote ustavnog poretka, ali ni one koje su suprotne pravnoj stečevini EU. 

Predviđeno je da se produlji rok za prikupljanje potpisa sa 15 na 30 radnih dana. Definira se tko vodi kampanju, a novina je i da se potpisi potpore referendumskoj inicijativi daju isključivo u uredima Državne Uprave ili online putem sustava e-građani.

- Svatko će moći iz svog doma putem aplikacije dostupne za sve mobilne telefone dati svoju potporu nekoj inicijativi. Tako mu više nitko neće moći viriti preko ramena i prisiljavati ga da nešto potpiše ili ne. Za one građane koji nisu informatički pismeni potporu referendumskoj inicijativi bit će omogućena putem sustava i mreže Ureda državne uprave koji trenutno pokriva preko 300 jedinica lokalne samouprave - kazao je Grbin.

Podsjetio je da je i do sada postojalo ograničenje mjesta na kojima se potpisi mogu prikupljati, ali to nitko nije poštivao niti su postojali mehanizmi da se to spriječi. Naveo je da su se potpisi prikupljali u vjerskim i obrazovnim institucijama, ali i na radnim mjestima i po kućama.

Hrg: Prijedlog je zao duh demokracije; Lesar: Zakon je antinarodan

Za Branka Hrga (HSS) ovaj prijedlog je ''zao duh demokracije'', a za Dragutina Lesara (Laburisti) ''antinarodni zakon''.

- Zašto vas prikupljanje potpisa u krčmama, kafićima, na sajmištima, u crkvama ne smeta za izbore od predsjedničkih do lokalnih, ali vas smeta da netko u krčmi potpiše inicijativu za referendum? Kada je riječ o online prikupljanju potpisa, to vam može vrijediti kada 60 posto birača bude u sustavu e-građani. Danas ih nema više od 100.000. Nemojte zamagljivati istinu - poručio je Lesar.

Za Gordana Jandrokovića (HDZ) povod za ovaj zakon je nezadovoljstvo vladajućih što većina građana ima suprotno mišljenje o odlukama i politici koju vode.

- Sužavate prostor za održavanje referenduma. Svima je jasno da vi želite onemogućiti referendumsku volju građana i onemogućiti ih da iskažu svoje mišljenje. Reći da će građanima ovim prijedlogom biti dostupnije dati potpis inicijativi je zaista apsurdno. Nitko neće biti protiv online prikupljanja potpisa, ali onemogućiti da se potpisi prikupljaju na ulicama i trgovima je u suprotnosti sa samom biti izražavanja volje građana i nadzora - ustvrdio je Jandroković.

Peđa Grbin mu je odgovorio:

- Doista ne razumijem zašto vam je Bavarska dobar model za gospodarski program, ali nije vam dobar model za pristup demokraciji - uzvratio je.

Burić Grbinu: Živite u paralelnom svemiru, u nekim selima nema ni signala za mobitel

Dinka Burića (HDSSB) zanima u kakvom paralelnom svemiru Grbin živi kad pokušava javnost uvjeriti da je online i prikupljanje potpisa u uredima Državne uprave korak naprijed u referendumu.

- To nema veze sa zdravom pameću. Dođite kod nas u Slavoniju i Baranju otiđite samo u neka sela pa da vidite hoćete li dobiti signal za mobitel, a kamoli pristup internetu - upozorio je Burić.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) na oporbene prozivke poručila je da se zakonom pokušava i zaštititi manjina od tiranije većine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću
IZBORI 2024.

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece
Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku