Obavijesti

News

Komentari 330

Zastupnici izglasali novu Vladu

Zastupnici izglasali novu Vladu

Nakon 13 sati rasprave saborski zastupnici izglasali su sa 76 glasova za i 59 protiv novu, 15. Vladu, drugu koju će voditi Andrej Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.20

Nakon što su prisegnuli na ministarske dužnosti, Sabor je za poneke ministre, one nove koji do sad nisu bili ministri, a osvojili su mandat u Saboru, morao još utvrditi njihove zamjene.

Umjesto SDSS-ovog Borisa Miloševića, koji će biti potpredsjednik Vlade, u Saboru će biti Anja Šimpraga. HDZ-ovu Natašu Tramišak, novu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova zamijenit će Goran Ivanović.

Jandroković je na kraju ove sjednice najavio novu za utorak idući tjedan, na kojoj će raspravljati o Zakonu o obnovi Grada Zagreba nakon potresa, kojeg će nova Vlada odmah sutra sa svoje prve sjednice uputiti u saborsku proceduru. Potom nastavljaju u srijedu i četvrtak.

- To je sve, vidimo se u utorak - zaključio je Jandroković.

23.03

Nakon 13 sati rasprave, saborski zastupnici su glasovali. 

Imamo novu Vladu. Zastupnici su joj izglasali povjerenje sa 76 glasova za i 59 protiv. 

Premijer Andrej Plenković i ministri odmah su i prisegnuli da će ovu dužnost obavljati savjesno i časno.

22.48

Predsjednik Mosta Božo Petrov istaknuo je kako mu je drago da Plenković uvažava volju građana koji su izašli na izbore.

- Volio bih da ste uvažili i one koji iz straha nisu izašli i ostali su kući, a niste omogućili elektronsko i dopinsko glasanje, ali ispred sebe imate četiri godine da to napravite - poručio je dodavši kako uočava kognitivne disonance u vezi 2016. godine. 

- Iako ste tada bili prva violina unutarstranačkog skupa i govorili da država ne može biti taoc jedne osobe, ali te razlike ste zaboravili - rekao je. 

Plenković mu je poručio da svoj profesionalni pristup zadrži u svojoj temeljnoj profesiji. Petrov je inače psihijatar po struci. 

- Što se tiče izbora i vašeg vapaja za onima koji nisu glasali, mi smo svi na ovim izborima imali iste uvjete, iste šanse. Dobili ste koliko ste dobili, narod je rekao svoje, pomirite se s time - poručio je.

Marija Selak Raspudić poručila je Jandrokoviću da je povrijedio Poslovnik jer je rekao zastupnici Orešković da je "lijepa s tom palicom, ali ne može više replicirati". 

- Predsjednik Sabora je seksistički omalovažavao zastupnicu Orešković - poručila je.

- Ako sam povrijedio Orešković, ja joj se ispričavam, ali oje namjere nisu bile seksističke - poručio je.

Pa se javio i Nino Raspudić za povredu Poslovnika jer je lijeva strana ometala zastupnicu Selak Raspudić, inače njegovu suprugu, dok je govorila pa je cijela sabornica prasnula u smijeh. 

- Vi ste osjetili neku vrstu smetnje što se tiče gospođe zastupnice, ali to se nije dogodilo, vi tu možda imate izraženija čula nego mi drugi, nitko drugi to nije primjetio - rekao mu je Jandroković, a zastupnici su se još više počeli smijati.

- Ne, ne, radilo se o bučnom ometanju zastupnice Selak Raspudić - nije posustajao Raspudić.
 

22.44

Plenković je, odgovarajući Marijani Puljak o Agrokoru, poručio kako je njegova Vlada u tom trenutku spasila gospodarstvo, OPG-ove, zaposlenike, dobavljače. 

- Nije bilo neformalnih kava gdje bi netko htio ušićariti za sebe, to je nama palo na stol bez da smo znali da će nam to doći i iznašli smo rješenje. Postoje u Hrvatskoj neovisne institucije koje gledaju je li nešto bilo pravilno ili ne, DORH je rekao svoje - poručio je.

22.41

Dalija Orešković (Stranka s Imenom i Prezimenom) poručila je Plenkoviću da je korupcija još uvijek glavna pošast našeg društva. 

- Širi se brže od korone, a razornija je od potresa - poručila je.

Komentari 330