Obavijesti

News

Komentari 20

Izvješće šefa Vrhovnog suda u Saboru: 'Naši sudovi su spori'

Izvješće šefa Vrhovnog suda u Saboru: 'Naši sudovi su spori'
6

Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin predstavio je promjene u organizaciji sudova te iznio pregled kretanja sudskih predmeta te podatke o proračunskim sredstvima

VIDEO

Saborski zastupnici u četvrtak po prvi put raspravljaju o Izvješću predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina. Riječ je o Izvješću iz 2013. godine, a Hrvatin je predstavio promjene od 2007. godine.

- Ukupan broj sudova je najprije smanjen za 95. Nastavljena je racionalizacija 2008. i 2009. i općinski sudovi smanjeni su sa 108 na 67 - rekao je Hrvatin te dodao kako će reduciranje mreže sudova biti nastavljeno i primjenom Zakona o sjedištima sudova.

- I u specijaliziranim sudovima obavili smo racionalizaciju. Broj prekršajnih sudova smanjen je sa čak 110 na 63 i konačno novim zakonom na broj 22. Broj županijskih sudova smanjen je s 21 na 15, trgovačkih s 13 na sedam - nabrojio je predsjednik Vrhovnog suda.

Rekao je kako Hrvatska ima prevelik broj sudova s malo sudaca, a postoji, kaže, i problem prekobrojnih predmeta. Najveća opterećenost sudaca je u građanskoj grani sudovanja, po sucu - 570 predmeta koji se stalno nalaze u radu.

S obzirom na širok raspon nadležnosti sudova u Hrvatskoj, Hrvatin je rekao kako treba vidjeti koji se poslovi mogu prenijeti na javne bilježnike ili neka druga tijela.

Patrik Macek/PIXSELL

'Sudovi ne smiju biti dužnici'

Govorio je i o financijama te naglasio kako sudovi ne mogu biti dužnici. Kaže da su nakon objave izvješća u listopadu, u većem djelu podmirena dugovanja prema vještacima, prevoditeljima i drugim suradnicima.

- Sudovi ne smiju biti dužnici. To utječe na percepciju sudova još negativnije. Predložio sam rješenje, za koje možete reći 'nije šija nego vrat', a ja kažem da je velika razlika - da se to plaća iz samog državnog budžeta, gdje sudovi obrađuju troškove, a plaća se iz same riznice - rekao je Hrvatin.

Oporba nezadovoljna što se tek sada raspravlja o Izvješću

Oporba je prigovorila što se o Izvješću za 2013. godinu raspravlja tek sada.

Također, skrenuli su pažnju na to da građane najviše zanima je li sudstvo efikasno i brzo. Frano Matušić (HDZ) za primjer je dao dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića (HNS), koji je u prvostupanjskom procesu osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

- Na ročištu 16. prosinca donesena je odluka u drugostupanjskom procesu, dakle žalbenom. I prošla su skoro dva mjeseca, a da se ne zna kakva je presuda. Mislim da bi za građane Dubrovnika, koje čekaju izbori, bilo bolje da znaju istinu - rekao je Matušić.

Nedopustiv primjer

Dinko Burić (HDSSB) naveo je primjer koji smatra nedopustivim.

- Situacija koja je stvarna. Obiteljski nasilnik javi se za posao u srednjoj školi i donese potvrdu da nije kažnjavan, jer je osuđen na drugom sudu, a sud koji je mjesno nadležan za njega, konkretno u Osijeku, legalno mu izda potvrdu da se protiv njega ne vodi postupak niti da je osuđivan. I osuđeni obiteljski nasilnik dobije posao na kojem radi s djecom - rekao je Burić.

Paralela između Hrvatske i SAD-a

Marin Jurjević (SDP) povukao je paralelu između Hrvatske i SAD-a, a vezano za postupak mirenja, koji je i kod nas moguć.

- U SAD-u se 95 posto sporova riješi izvan suda - rekao je.

'Okruženi smo sa sve više nepravde'

Branko Vukšić je parafrazirao platonista Aurelia Augustina.

- Ako nam nestane pravde što su onda države nego velika razbojstva. Mi smo, nažalost, okruženi sa sve više nepravde o kojoj svakog dana govorimo ovdje u Saboru. Nepravda vrišti s naslovnica stranica medija. Je li velik broj sudskih predmeta dokaz da se u Hrvatskoj uistinu utapamo u nepravdi? Ako je mnogo nepravednosti, onda smo mi mali duhovi, jer pravednost je vrlina velikih duhom - zaključio je Vukšić.

Patrik Macek/PIXSELL

'Prvo se trebalo riješiti pitanje efikasnosti'

Vesna Škare Ožbolt rekla je kako je ona svakako za racionalizaciju, ali da smatra da se prije trebalo ići na rješavanje pitanja efikasnosti, a tek potom na smanjenje broja sudova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca