Obavijesti

News

Komentari 41

'Ne bi razgovarali o izmjenama Zakona da nije bilo Ž. Markić'

'Ne bi razgovarali o izmjenama Zakona da nije bilo Ž. Markić'
10

Zastupnici danas raspravljaju o čak pet prijedloga izmjena izbornog zakona. Svi predviđaju uvođenje preferencijalnog glasovanja na parlamentarnim izborima

VIDEO

Saborski zastupnici danas raspravljaju o čak pet prijedloga izmjena izbornog zakona. Jedan je onaj Natalije Martinčević, koja je svoj prijedlog u proceduru uputila još u lipnju, a na red je došao u studenom. U tom kontekstu Martinčević je prigovorila predsjedniku Sabora. 

- Predsjednik Sabora se neće ljutiti, ali mene je stvarno impresioniralo kad je gospodin Leko u srpnju došao pozdraviti skup GONG-a, koji je otvorio tu temu, dok je istovremeno saborski prijedlog bio upućen u proceduru - rekla je. 

Ostali prijedlozi zakona su oni laburista, neovisnih zastupnika Jadranke Kosor i Josipa Kregara, te SDP-ovca Gvozdena Flege,Kluba SDP-a, te IDS-a. Svi se zalažu za  preferencijalno glasovanje i smatraju da bi ono trebalo biti moguće već na idućim parlamentarnim izborima. Ipak, prijedlozi se razlikuju s jedan do tri preferencijalna glasa kao i po pragu pa su prijedlozi bez praga, pet posto i 10 posto. O svim prijedlozima zastupnici raspravljaju objedinjeno.

- Dogovorili smo se da ćemo nakon ove rasprave unutar parlamentarnog dogovaranja iz svih pet prijedloga pokušati naći zajednički nazivnik koji bi mogli poduprijeti svi saborski zastupnici. To je naravno želja, intencija tih dogovora, a bit će onako kako se uspiju dogovoriti predstavnici klubova u Hrvatskom saboru - rekao je predsjednik Sabora Josip Leko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Moramo se zahvaliti njihovoj inicijativi'

U raspravi su se nerijetki dotakli i udruge U ime obitelji i Željke Markić.

- Moramo se zahvaliti njima i njihovoj inicijativi, jer da nije bilo tih 380.000 potpisa, ne bi danas ni Hrvatski sabor raspravljao na ovakav način o potrebi žurnog uvođenja preferencijalnog glasovanja - rekao je HDSSB-ov Josip Salapić. Složio se i Branko Vukšić. 

- Da nije bilo gospođe Markić, s kojom sam ideološki različit toliko da mogu govoriti u svjetlosnim godinama, mi danas ne bi raspravljali. Ta točka bi bila sedamdeset i neka na dnevnom redu - rekao je Vukšić.

I Jadranka Kosor rekla je kako je podržala ovu inicijativu U ime obitelji.

- I što više gledam ovaj prijedlog, sve više mislim da je dobar - zaključila je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1