Obavijesti

News

Komentari 0

Sabor: Od 122 amandmana na izmjene ZOR-a prihvaćeno šest

Sabor: Od 122 amandmana na izmjene ZOR-a prihvaćeno šest

Vladin predstavnik prihvatio je danas šest od 112 amandmana, koliko su ih na izmjene Zakona o radu (ZOR) predložili saborski zastupnici i klubovi, a među prihvaćenima je i jedan amandman Kluba SDP-a

VIDEO

Od 112 amandmana, koliko su ih na izmjene o Zakonu o radu (ZOR) predložili saborski zastupnici i klubovi, vladin predstavnik prihvatio je danas njih šest, među kojima je i jedan amandman Kluba SDP-a.

Uz taj, državni tajnik Ministarstva rada Ivan Vidiš prihvatio je i amandmane Ermine Lekaj Prljaskaj (NZ), Silvana Hrelje (HSU), Kluba HDZ-a i Odbora za zakonodavstvo.

Amandmanima Lekaj Prljaskaj i Kluba SDP-a sa 12 na šest mjeseci skraćuje se vrijeme koje mora proteći između dva prijedloga radnika poslodavcu kod kojeg je zaposlen na određeno, za sklapanje ugovora na neodređeno.

Nova burna rasprava u Saboru? Zakon o radu i neradna nedjelja
Nova burna rasprava u Saboru? Zakon o  radu i neradna nedjelja

Jedan Hreljin (HSU) amandman tiče se sezonskih radnika i precizira što se smatra neopravdanim odbijanjem ponude za sklapanje ugovora o radu u idućoj sezoni.

Pod takvim se odbijanjem, smatra odbijanje ponude u kojoj je opseg prava i obveza jednak ili veći u odnosu na prethodno sklopljen ugovor o radu.

Slijedom drugog Hreljina amandmana radnik ima pravo izostati s posla jedan dan u kalendarskoj godini, kada je zbog bolesti ili nesretnog slučaja u obitelji prijeko potrebna njegova trenutna nazočnost.

Sukob SDP-a i HDZ-a zbog Zakona o radu, Glasovac bijesna: 'Pravite nas ludima'
Sukob SDP-a i HDZ-a zbog Zakona o radu, Glasovac bijesna: 'Pravite nas ludima'

Amandmanom Kluba HDZ-a sa 10 na sedam radnih dana mjesečno skraćuje se rok nakon kojeg je poslodavac dužan naknaditi troškove rada na izdvojenom radnom mjestu.

Zastupnici SDP-a izrazili su nezadovoljstvo što Vlada nije uvažila njihove zahtjeve da se smanji broj dopuštenih uzastopnih ugovora o radu na određeno s tri na najviše dva ugovora i ukupno trajanje s tri na najdulje jednu godinu.

Nezadovoljni su i što Vlada nije izbrisala mogućnost da se kolektivnim ugovorom može propisati produljenje ugovora na određeno na dulji rok nego je propisano Zakonom.

Cjelodnevna rasprava i izjašnjavanje o amandmanima, ispraznili su saborske klupe, a kraj današnjeg rada dočekali su samo najuporniji zastupnici - SDP-ovi Arsen Bauk, Sabina Glasovac i Mirela Ahmetović.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.