Obavijesti

News

Komentari 25

Sabor prošle godine "uštedio" više od deset milijuna kuna

Sabor prošle godine "uštedio" više od deset milijuna kuna
1

Sabor je lani "uštedio" 10,2 milijuna kuna koliko, naime, iznosi razlika između prvotno planiranih, pa rebalansiranih 131,8 milijuna kuna i potrošenih 121,6 milijuna kuna

VIDEO

Hrvatski sabor u prošloj je godini bio izrazito štedljiv, "uštedio" je čak 10,2 milijuna kuna koliko, naime, iznosi razlika između prvotno planiranih, pa rebalansiranih 131,8 milijuna kuna i potrošenih 121,6 milijuna kuna.

Sabor je uveo dodatne mjere štednje, što je rezultiralo nižim izvršenjem od planiranog proračuna, poručili su iz Sabora na pitanje znači li tolika ušteda da se ambiciozno planiralo.

Za plaće četiri milijuna kuna manje

Samo na bruto plaćama "uštedjelo" se gotovo četiri milijuna kuna, dok su ukupni rashodi za zaposlene smanjeni za čak 5,2 milijuna kuna.

 "U pogledu stavke za plaće, uštede su ostvarene na temelju smanjenja osnovice plaće za dužnosnike", tumače iz saborske Službe za medije. Naime, rebalansiranim proračunom za saborske je bruto plaće ukupno bilo predviđeno 79,5 milijuna kuna, a isplaćeno je 75, 6 milijuna kuna. U tom su iznosu sadržane plaće za zaposlenike, ali i 151 saborskog zastupnika.

 Sabor je u prošloj godini za oko dva milijuna kuna srezao rashode za usluge, pa je za, primjerice, telefoniju, usluge promidžbe i informiranja, zakupnine i najamnine i slično, umjesto 12,2 potrošeno 10,3 milijuna kuna.

Manje se trošilo na gotovo svim stavkama

 rošilo se manje gotovo na svim stavkama, ili "u lipu" kako je bilo planirano. To je, primjerice, slučaj s održavanjem zgrade Narodnog sveučilišta Otočac, za što je bilo planirano i utrošeno je 360.000 kuna. Ta se stavka odnosi na Spomen dom ZAVNOH-a koji je u vlasništvu Republike Hrvatske s pravom korištenja Hrvatskog sabora, objasnili su iz Sabora.

Za jednu stavku, Obilježavanje sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, planirano je bilo 100.000 kuna koje nisu potrošene, pa je na izvršenju je iskazana nula.

Sredstva za obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza planirana su u navedenom iznosu za eventualnu opsežniju organizaciju obilježavanja, no nisu utrošena, budući da se bivši predsjednik Sabora Josip Leko odlučio za obilježavanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen-groblju Dotršćina u znak sjećanja na ustaške žrtve 1941.-1945. te pred spomen-obilježjem "Gračani-Banjaluka" u znak sjećanja na 134 žrtve komunističkog režima, objasnili su iz Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...