Obavijesti

News

Komentari 10

Klisović u Saboru: Nasilje čine i politički djelatnici, pa i župani

Klisović u Saboru: Nasilje  čine i politički djelatnici, pa i župani
9

Predsjednik Sabora je u petak te odobrio stanku na zahtjev pet klubova koji mahom žele govoriti o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama te o ratifikaciji Istanbulske konvenciji

VIDEO

>>> Sjednicu Sabora pratite uživo

Hrvatski sabor idući će tjedan raditi od utorka, umjesto od srijede, najavio je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razloge nije navodio, no za pretpostaviti je da je razlog tomu opsežan posao koji Sabor čeka u slijedećih nekoliko tjedana, odnosno do ustavne stanke sredinom prosinca. Koncem idućeg tjedna trebao bi, primjerice donijeti Državni proračun za iduću godinu.

Raspored rasprava po danima objavit će se na vrijeme, rekao je Jandroković u petak te odobrio stanku na zahtjev pet klubova koji mahom žele govoriti o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, te o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Topolko: Žrtve šute i trpe nasilje i zbog minimalne zaštite

HNS-ova Bernarda Topolko govorila je o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama  i upozorila da su žene najčešće žrtve partnera ili drugih bliskih osoba. 

- To su zastrašujući podaci, a zastrašujuće je i što žrtve zbog okoline i minimalne zaštite šute i trpe nasilje. Nasilje je nažalost svuda oko nas, o njemu se mora govoriti, protiv njega se mora boriti. Vremena za čekanje nemamo. Rast broja ubojstava žena dokazuje da mjere koje se koriste nisu učinkovite - kazala je Topolko i pozvala zastupnike da što prije ratificiraju Istanbulsku konvenciju. 

Klisović: Nasilje nad ženama se svakodnevno događa

O istoj temi govorio je i SDP-ov Joško Klisović koji je kazao da je barem tri puta ove godine s govornice zatražio da se ratificira Istanbulska konvencija. Istaknuo je kako se nasilje nad ženama svakodnevno događa dodajući da ga čine i visoki politički djelatnici, 'pa i župani'. 

- Gdje je taj moral i etika u hrvatskoj politici? - pitao je zastupnike i predsjednika Sabora zamolio da ratifikaciju već sljedećeg tjedna stavi na dnevni red.  

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) kazala je kako ona osobno kao i njezina stranka osuđuju svako nasilje pa i ono nad ženama i djecom te odbacila prozvike da vladajući usporavaju ratificiranje Istanbulske konvencije. 

Glasnović: Zakopava se Tezno, nitko o tome nije ni pisnuo

Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović ustvrdio je u petak kako se zakopava Tezno, najveća grobnica u Sloveniji u kojoj je nakon 2. svjetskog rata zakopano 20 tisuća hrvatskih vojnika i civila, komunističkih žrtava, te kako se tamo gradi tvornica.

"Tezno, najveća grobnica u Sloveniji kod Maribora zakopava se, tamo je zakopano 20 tisuća hrvatskih vojnika i civila, ljude su ubijali od zore do sumraka, gradi se tvornica, nitko o tome nije pisnuo o ovom Saboru", rekao je Glasnović.

Bojim se za ovu državu, za ovaj narod kojem je izbrisana kolektivna memorija, ustvrdio je zastupnik i kolegama poručio: "Vi ste krivi, mi smo krivi i vas će povijest zato držati odgovornima".

Ustvrdio je i kako je jednom HDZ-ovcu govorio da se u Kanadi gradi spomenik žrtvama komunizma, da za pet tisuća kuna može svoje ime uklesati, a da ga je on "gledao kao majmun ručni sat, ništa nije shvatio". Bojim se za ovu državu, ponovio je. 

Glasnović koji je problematizirao stanje u hrvatskoj prosvjeti, odnosno njene programe, rekao je: "Tko kreira školske programe, bloger Krule i baba Vanga".

Također je upozorio da Hrvatska, za razliku od niza zemalja, nije osnovala institut za povijesno sjećanje.

Sabor će raspraviti uredbu EU o pristupu genetskim resursima

Sabor će u nastavku sjednice raspraviti i uredbu EU-a koja bi trebala pridonijeti većoj pravnoj sigurnosti korisnika genetskih resursa, a nakon toga trebalo bi uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama. 

Prijedlogom zakona o provedbi Uredbe EU-a o mjerama usklađivanja za korisnike Protokola iz Nagoye o pristupu genetskim resursima te poštenoj i pravičnoj podjeli dobiti koja proizlazi iz njihova korištenja u Uniji, želi se pridonijeti pravnoj sigurnosti i povećanju povjerenja između stranaka Protokola iz Nagoye te svih dionika koji sudjeluju u pristupu genetskim resursima i podjeli dobiti od genetskih resursa (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a