Obavijesti

News

Komentari 13

Sabor u srijedu možda glasuje i o povjerenstvu za Agrokor

Sabor u srijedu možda glasuje i o povjerenstvu za Agrokor
1

Ovih se dana neslužbeno moglo čuti da su HDZ i SDP navodno dogovorili raspodjelu mjesta u tom tijelu i to na način da HDZ-u i partnerima pripadne pet, a oporbi četiri mjesta

VIDEO

Saborski zastupnici plenarni radni tjedan u srijedu započinju glasovanjem o raspravljenim točkama, a 'izbruse' li HDZ i SDP detalje političkog dogovora, konačno bi se moglo glasovati i o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor.

Ovih se dana neslužbeno moglo čuti da su HDZ i SDP navodno dogovorili raspodjelu mjesta u tom tijelu i to na način da HDZ-u i partnerima pripadne pet, a oporbi četiri mjesta.

Na povjerenstvo za Agrokor SDP inzistira još od proljeća, a vladajući HDZ je najprije tvrdio da će podržati tu inicijativu no naknadno je reterirao i promijenio mišljenje.

SDP je na to odgovorio ultimatumom: ili će se osnovati istražno povjerenstvo ili SDP neće podržati već dogovoreno imenovanje trojice sudaca Ustavnog suda.

Iz HDZ-a se pak moglo čuti posljednjih dana kako bi podržali povjerenstvo za Agrokor s tim da nikako ne pristaju da se njegovo osnivanje vezuje uz izbor ustavnih sudaca.

Upravo stoga pitanje je kakav bi mogao biti redoslijed glasovanja - hoće li, dođe li uopće do toga, prvo biti glasovanje o sucima ili će se osnovati povjerenstvo.

Iz HDZ-a i SDP-a  u utorak tvrde  kako su "vrlo blizu" usuglašavanju no ne i hoće li u srijedu ujutro glasovati o te dvije točke.

"Mišljenja smo da to treba odraditi čim prije, ako smo dogovorili što je trebalo dogovoriti, ako smo postigli konsenzus na izboru ustavnih sudaca, ako smo suglasni s radom istražnog povjerenstva nemamo razloga za daljnje odugovlačenje. Bitno je što prije upotpuniti i izabrati suce Ustavnog suda. Ne želimo da bude neka stanka između punog i djelomično punog saziva Ustavnog suda jer ovih dana ističe mandat jednom od sudaca pa nemamo razloga odugovlačiti", rekao je Bačić.

Iako ističe kako je HDZ-u "svejedno i apsolutne nema veze koja će odluka ići prije ili poslije" no i dodaje da bi bilo ispravno da ona točka koja je prije raspravljena bude i prije odlučivana "što znači da bi bilo ispravno da se najprije izaberu suci Ustavnog suda".

SDP-ov Arsen Bauk pomake u pregovorima u utorak je mjerio 'petinama'. "Danas smo na četiri petine koraka. To znači da smo prešli jedan mali put bliže odluci da u primjereno vrijeme izaberemo istražno povjerenstvo za Agrokor i ustavne suce", rekao je.

Nije htio precizirati i hoće li pregovori završiti do sutra ujutro kada bi se o tome moglo glasovati.

"Ne bih sad predviđao sutra, prekosutra, petak, sljedeći petak. Kad dogovorimo sve onda ćemo glasovati", poručio je.

Prijedlog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav je bio da se za ustavne suce izaberu dva dosadašnja suca Miroslav Šeparović i Mato Arlović te zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec.

Nakon glasovanja o dosad odrađenim točkama, zastupnici bi rad trebali nastaviti raspravom o prijedlogu Zakona o upravnoj inspekciji, a do kraja tjedna pred njima je 18 točaka planiranog dnevnog reda, od kojih čak 11 čine različita izvješća iz 2015. i 2016. godine.

Sjednica Sabora od srijede i na znakovnom jeziku

Plenarna sjednica Hrvatskoga sabora od srijede će se prevoditi na hrvatski znakovni jezik gluhih osoba, najavio je ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Sjednica će se prevoditi na inicijativu saborske zastupnice Ljubice Lukačić i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a u skladu s načelima Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020., koju je Vlada donijela u travnju,  kaže se u priopćenju.

Hrvatski sabor sklopio je ugovor o poslovnoj suradnji s Hrvatskim društvom stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe pa će se plenarne sjednice od 4. listopada 2017. na 4. programu HTV-a prenositi uz prijevod na znakovni jezik.

U tu svrhu sklopljen je i ugovor o suradnji s HRT-om koji će komunikacijskim posrednicima za znakovni jezik na raspolaganje staviti svoje tehničke kapacitete.

Uoči početka saborske sjednice tim će povodom izjave za medije dati predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu