Obavijesti

News

Komentari 186

Sabor o pokušaju atentata na šefa HND-a: To je nedopustivo

Sabor o pokušaju atentata na šefa HND-a: To je nedopustivo

Zastupnici Nenad Stazić, Branko Bačić, Miro Bulj, Milorad Pupovac te Milorad Batinić zatražili su stanku sjednice zbog pokušaja ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva

VIDEO

Na dnevnom redu današnje sjednice Sabora je dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Ovim izmjenama Most želi kažnjavati zastupnike koji petkom kada se glasa ne dolaze na sjednicu. Kazna bi bila u iznosu tri dnevnice  (170 kuna) što je 500 kuna.

Prijedlog je raspravljen na Odborima za zakonodavstvo i Ustav prošli tjedan, a već tad je oporba ispalila paljbu na vladajuće kako je to udar na demokraciju i kako se time samo želi nametnuti zastupnicima da drže kvorum i podržavaju mišljenje vladajućih.

Mostov Miroslav Šimić na Odboru je objasnio kako to nije istina, kako su oni svjesni prava oporbe da ne želi glasati za neki predloženi i zakon i kako je bitno samo biti taj dan u zgradi Sabora.

Robert Podolnjak predstavio je Mostov prijedlog. Istaknuo je da je riječ o važnom prvom koraku, kojim se u zakon žele uključiti i neke obveze zastupnika, a ne samo prava. Konkretno, riječ je o neopravdanom nedolasku na glasovanje u Hrvatskom saboru. Istaknuo je da imaju i točno predviđene iznimke kada je nedolazak opravdan, ali i naglasio kako ima zastupnika koji svojim konstantnim nedolaskom štete ugledu Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Komparativna praksa drugih država pokazuje da ovo što mi želimo propisati nije ništa neuobičajeno. U nizu europskih država postoje i financijske, ali i druge sankcije za zastupnike koji ne dolaze na sjednice parlamenta i glasovanje. U Belgiji se zastupnicima koji uopće ne dolaze na sjednice parlamenta ukida i do 60 posto plaće - kaže Podolnjak.

Peđa Grbin rekao je kako nedavnim izmjenama zakona o državnim dužnosnicima, kojim je za neke kategorije ukinuto pravo na plaće 6+6, nisu obuhvaćeni i saborski zastupnici te upitao zašto to nije riješeno te dodao da prijedloge za izmjene zakona treba donositi Vlada.

Zastupnici tražili stanku zbog pokušaja atentata Saše Lekovića

Zastupnici Nenad Stazić u ime SDP- a, Branko Bačić u ime HDZ- a, Miro Bulj u ime Mosta, Milorad Pupovac u ime SDSS-a te Milorad Batinić u ime HNS- a zatražili su u Saboru stanku sjednice zbog pokušaja ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva. 

Klub SDP- a zatražio je stanku da upozori na jučerašnji pokušaj atentata predsjednika HND- a Saše Lekovića. Putovao je u Novi Sad svojim automobilom na novinarsku konferenciju i nekoliko kilometara nakon prelaska granice njegov automobil se počeo čudno ponašati. Samo pribranošću je spasio svoj život. Kasnije je mehaničar ustvrdio da su dva vijka prepiljena. To nije prvi put da je izveden pokušaj atentata na Sašu Lekovića.

- Ovo nije usamljeni slučaj napada na novinare. Ravnateljica HINA-e  prima prijetnje, novinarka Sandra Bartolović,  urednik portala Forum.tm Goran Borković. Potpisi su „jedan Hosovac, ustaška zmija…“ Podsjećam na pohod na Mirjanu Rakić, bivšu predsjednicu Agencije za elektroničke medije koju je predvodio tadašnji potpredsjednik , gospodin Tepeš zajedno s Bujancem. Krenuli su u obračun s vrhunskom novinarkom i nosili joj na poklon šajkaču. Zato što je izvršavala svoju zakonsku obvezu i kaznila televiziji Z1 zbog govora mržnje - rekao je Nenad Stazić.

- Podsjećam na prijetnje Nini Obuljen.  Ona je vrsna poznavateljica medija. Pa na prijetnje ravnatelju HAVC- a. HND je 23.listopada uputilo pismo predsjedniku Sabora i zatražilo plenarnu sjednicu na ovu temu. Naime, svi ovi napadi, prijetnje nikada nisu rasvijetljeni. U zadnjih godinu dana bilo ih je 90. Policija nikako da nađe počinitelje i riješi barem jedan slučaj. Zato m prvo tražimo hitnu sjednicu Odbora za medije - rekao je Stazić.

- A drugo, tražimo da u Sabor dođe ministar unutarnjih poslova i da čujemo zašto je policija tako neefikasna kada se radi o prijetnjama novinarima. Da nam kaže kako to da od 90 slučaja ne uspijevaju riješiti ni jedan- rekao je Nenad Stazić.

- Mi u HDZ- u također osuđujemo sve vrste nasilja, posebno nasilje i prijetnje koje se upućuju novinarima i djelatnicima u javnom prostoru koji iznose svoje mišljenje. Sasvim smo sigurni da je pravi način rješavanja  problema prijetnji i eventualno neučinkovitosti  upravo kroz institucije. Pozivamo sve one koji na bilo koji način dobivaju prijetnje da to odmah prijave. Osobno bih prvo odmah otišao u policijsku postaju nego to objavio na Facebooku.  Mislim da je to način. Moram priznati da nikakvih daljnjih službenih informacija o ovom slučaju nemamo. Zasigurno će kolege u MUP- u moći o tome reći nešto više. Mislim da je potrebno to raspraviti, ali na Odboru, a ne da stranke pozivaju stanke u ime Klubova zastupnika - rekao je Jasen Mesić. 

- Most nezavisnih lista protiv je bilo kakvog nasilja na novinare i bilo kakav utjecaj na njihovo pisanje. Pozivam sve novinare, ali i pojedince da daju potporu novinarima. Bilo tko tko ugrožava novinare je katastrofalno. Sve novinare pozivam da odmah prijave bilo kakve prijetnje policiji, a MUP je dužan da to sprovede. Most i ja osobno se borimo i borili smo se u Domovinskom ratu za demokraciju i stajemo u obranu svih novinara da rade svoj posao- rekao je Miro Bulj.

- Ukoliko izgubimo bitku da osiguramo profesionalan rad novinara, onda nema šanse da očuvamo parlamentarizam. Novinari i njihova udruženja su akteri u stvaranju demokracijske rasprave i informiranja javnosti. Gospodina Lekovića osobno poznajem. To je čovjek koji se još 90-ih godina promovirao nezavisne medije.  Prema naši saznanjima, otkad je postao predsjednik HND- a, Leković prima prijetnje i uvrede koje su kontinuirane i organizirane - rekao je Pupovac.

- Posao policije je da to riješi, ali ukoliko se to dva puta dogodi onda je naša zadaća da na to upozorimo. Ima pravo gospodin Mesić, bilo bi normalno da to raspravljamo na Odboru, ali kako cijela stvar traje dugo, nekoliko godina, i kako je HND upozoravao na tu činjenicu i kako se zna o kojim je grupacijama riječ jer ostavljaju jasan rukopis, onda je neophodno da se čuje glas zastupnika ovdje u Saboru. Prije svega, zato što novinari postaju kategorija koja je najugroženija. Neophodno je da mi potaknemo institucije i mislim da je dobra inicijativa gospodina Stazića da se što hitnije sazove sjednica Odbora za medije na tu temu - rekao je Milorad Pupovac.

Nakon stanke zastupnicima se obratio i Goran Beus Richembergh (HNS).

- Izražavam najdublju zabrinutost zbog situacije koja eskalira i solidarnost sa svim novinarima. Zabrinjava činjenica da je val verbalnih nasilja, govora mržnje postao naša svakodnevica. Ni jedan tekst ne može proći da se na autora ne sruči čitav niz najprljavijih izraza. Iza takvih poruka kriju se mali miševi, jadnici, luzeri. I ovo su ozbiljne stvari. Ne samo da zabrinjava da ni jedan slučaj nije istražen do kraja nego zabrinjava da i policijski službenici kod takvih slučajeva kažu onima koji prijavljuju da to prijave kao uznemiravanje. To je nedopustivo. Gospodin Leković koji je umalo izgubio glavu, koji je gotovo ubijen, jedan je od ljudi kojem se najviše prijeti otkako je predsjednik HND- a, ali takve prijetnje primaju i mnogi drugi. Pozivam Vladu da odmah reagira. Sloboda tiska je jedna od temeljnih sloboda, nema demokracija ukoliko se ugrožava sloboda medija. Vlada je zadužena da pruža jamstva svima da žive u sigurnom društvu. Svaki put kad se dogodi nasilje ili ozbiljna ugroza dužni smo reagirati. Podržavamo inicijativu da se što prije sazove sjednica Odbora za medije i da se pozovi MUP i da javnost upoznamo s time koliko je država funkcionalna u zaštiti svojih građana - rekao je Richembergh (HNS).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1