Obavijesti

News

Komentari 239

Ako premijer ne dođe u Sabor, oporba će ići na njegov opoziv?

Ako premijer ne dođe u Sabor, oporba će ići na njegov opoziv?
2

Oporba bojkotira rad Sabora neprekidnim stankama. Smatraju da je Agrokorov ugovor s Knightheadom nacionalna veleizdaja. Traže da se Plenković do 17 sati pojavi u sabornici ili neka smjeni Ramljaka

VIDEO

Saborsku stanku klubovi su iskoristili da progovore o ugovoru o roll up kreditu Agrokora s kreditorima iz Knightheada. SDP zatražio je u Sabor dođe premijer Andrej Plenković ili ministrica Martina Dalić i očituje se o ovoj temi. Ako se ne pojave u saboru najavili su da će nakon svake rasprave tražiti stanku. Odmah su krenuli u realizaciju plana bojkotiranja rada Sabora stankama. Ako se premijer Plenković ne pojavi u parlamentu do 17 sati ili ne smijeni izvanrednog povjerenika neslužbeno se doznaje da je oporba spremna pokrenuti opoziv premijera i time cijele Vlade.

Za Davora Bernardića (SDP) potpisivanje ugovora je izdaja nacionalnih interesa.  

- Ovo je nacionalna veleizdaja jer strani fondovi su preuzeli Agrokor u stilu pretvorbe i privatizacije '90-tih i preuzeli su najvrjednije hrvatske kompanije. Pozivam premijera Plenkovića da odgovori tko je lagao u ovom slučaju: Ante Ramljak ili on? Da li je to bilo uz suglasnost Andreja Plenkovića. Ako je Ramljak cijelu ovu stvar napravio uz znanje premijera Plenkovića on i cijela Vlada moraju otići. Ako nije znao, mora smijeniti svog povjerenika Ramljaka - poručio je šef SDP-a.  

Pozvao je premijera da dođe u Sabor i odgovori na ova pitanja. Za Bernardića je ovaj ugovor sa strvinarskim fondom Knighthead potvrda da je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru itekako bio u kontaktu s fondom i prije pisanja Lex Agrokora.  

- U posljednjih šest mjeseci vidjeli smo petljanja, muljanja, bježanje od istražnog povjerenstva, ali nismo vidjeli plan za spas 40.000 radnih mjesta, plan za restrukturiranje - izjavio je. 

Ustvrdio je da je Agrokor je za Hrvatsku uzrok i posljedica te alfa i omega svih privatizacija.  

U SDP-u napominju kako su posljednje informacije dokaz da istražno povjerenstvo treba nastaviti s radom jer se u Hrvatskoj ne smije više nikada ponoviti "ortački kapitalizam na najgorim osnovama". 

Lovrinović: Strvinarski fond vuče sve najvažnije konce

Ivan Lovrinović (PH) ustvrdio je da informacija o roll up kreditu pokazuje da je Lex Agrokor daleko više kontaminiran nego što se mislilo. Podsjetio je da je glasao protiv tog zakona, jer je shvatio da tu "nešto smrdi".  

- Ovaj ugovor je primjer jednog kolonijalnog odnosa prema Hrvatskoj i svima građanima. Strvinarski fond praktično vuče, prema ovom ugovoru, sve najvažnije konce i upravlja procesom. Čemu onda služe povjerenik Ante Ramljak i izvanredna uprava i zašto je Sabor prihvatio lex Agrokor.  Očito smo bili samo pokriće da netko drugi odradi posao - ustvrdio je Lovrinović. 

Najavio je da će na sjednici istražnog povjerenstva zakazanoj za 13 sati tražiti da dođe pred povjerenstvo dođu svjedočiti Ante Ramljak i Martina Dalić. Ako se ukine povjerenstvo najavio je da će oporbenim strankama predložiti da oporba pristupio bojkotu rada Sabora na prihvatljiv demokratski način.  

- Nekome je očito stalo da se ne sazna istina oko Agrokora - kazao je. 

Grmoja: Lex Agrokor je ovim ugovorom stavljen izvan snage

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je kako nova saznanja pokazuju da sve što je zastupnicima prezentirano proteklih mjeseci ne stoji. 

- Priča o navodnoj stabilnosti ne stoji, lex Agrokor je zapravo ovim ugovorom jednim dijelom stavljen van snage - izjavio je Mostovac.  

Oporbi je poručio da moraju naći strategiju kako natjerati HDZ na istražno povjerenstvo. Napomenuo je da za povjerenstvo imaju potporu Vladimira Šeksa ali i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

- Više nema razloga za opstrukciju saborskog istražnog povjerenstva - kazao je.  

Tražio je od predsjednika povjerenstva da u petak uvrsti u dnevni red izmjena odluke o osnivanju povjerenstva, a predsjedavajući Gordan Jandroković uzvratio mu je da će se ta točka na dnevnom redu naći na početku sljedeće sjednice. 

Borić: Politizirate tamo gdje politike ne bi trebalo biti

- Čudna je situacija da nakon šest mjeseci od donošenja zakona o izvanrednoj upravi da klubovi oporbe predvođeni SDP-om žele da Agrokor završi u stečaju i da 30.000 ljudi završi na Zavodu za zapošljavanje odnosno na ulici. SDP žali što Agrokor nije završio u stečaj - uzvratio je Josip Borić (HDZ).  

Naveo je da je kreditni aranžman zaštitio sredstva poreznih obveznika, vjerovnici donose sve glavne odluke, izvanredna uprava se nalazi pod kontrolom vjerovnika.  

- Nije točno da Vlada ili Trgovački sud ne mogu smijeniti izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka. Zakon propisuje da se izvanrednog povjerenika može smijeniti na prijedlog Vlade. Jasno je da su prava Vlade u odnosu na izvanrednu upravu utvrđena zakonom i niti jedan ugovor ne može biti iznad zakona. Nemojte stvarati nemir ili plasirati teze koje ne stoje. Vlastitim djelovanjem ugrožavate opstanak ovog sustava tako da politizirate tamo gdje politike ne bi trebalo biti - poručio je Borić.

Oporba bojkotira rad Sabora

Oporba je odmah krenula u realizaciju plana bojkotiranja rada Sabora stankama, sve dok se u parlamentu ne pojavi premijer Andrej Plenković ili potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Nakon što je državni tajnik Josip Salapić predstavio izmjene Zakona o obveznim odnosima, stanke zbog Agrokora su zatražili SDP, Most i Ivan Lovrinović (PH).  

- Ovo da se dogodilo bilo gdje osim u Hrvatskoj, u istom trenutku i po američkom i njemačkom pravu gospodin Ramljak bi završio odmah u pritvoru, a rizični fondovi bi izgubili odmah licencu - poručio je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).  

Miro Bulj (Most) poručio je kako zastupnici moraju dobiti informaciju o ugovoru kojim se suspendira dio prava iz lex Agrokora.  

- Vidljivo je da je tu ugrožen nacionalni interes i da pravo anglosaksonskog derogira naše pravo. Premijer Plenković i ministrica Dalić moraju doći u Sabor i reći imaju li ikakav utjecaj na izvanrednim povjerenikom - ustvrdio je Miro Bulj (Most). 

Od predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost tražio je da zbog moguće ugroze gospodarstva sazove sjednicu odbora, a od predsjednice RH traži da sazove sjednicu Vijeće za nacionalnu sigurnost.  

- Premijeru nemate se čega bojati, dođite pred zastupnike i objasnite nam ovaj ugovor jer to je vaša obveza - zaključio je Bulj. 

Ivan Lovrinović (PH) smatra da je zbog istražnog povjerenstva zavladao strah kod određenih struktura.  

- Čije interese i koje interesne skupine vi ovdje predstavljate? Tko vas to zivka i govori da pitate ovo ili ono? Jesu li to neke banke kojima je isto ponuđeno da sudjeluju u kreditu pa su to odbile? - upitao je Josip Borić (HDZ). Poručio je da se HDZ ničeg ne boji. Krešo Beljak (HSS) iz klupe mu je dobacio "Sram vas bilo" na što mu je HDZ uzvratio pitanjem "Jeste li agenti nekih banaka?".

Nakon treće stanke Gordan Maras (SDP) ponovio je poziv premijeru Plenkoviću da dođe u Sabor. Poručio je da SDP ovo radi kako bi zaštitili nacionalne interese.  

- Hrvatska je ovakvom politikom izgleda izgubila dio suvereniteta, Hrvatska ne smije dozvoliti ponavljanje privatizacije kakva je bila 90-tih godina - poručio je Maras.

Bauk: Agrokor se od danas zove Ramljakor

Nakon još jedne u nizu saborske stanke Arsen Bauk (SDP) kazao je kako su u pravu premijer Plenković, ali i zastupnik Josip Borić (HDZ), koji ponavlja njegove riječi, da niti jedan ugovor ne može biti zakona, ali napominje da su u opasnosti da moraju platiti kredit.

- Fondovi nisu uvjereni u stabilnost vlade, pa će Vlada otići, a Ramljak će ostati. Ramljak postao jači od Vlade i Sabora zajedno - ustvrdio je.  

Pozvao je mentora predsjednika Vlade da ga ohrabri da dođe u Sabor i objasni zastupnicima o čemu se tu radi. 

- Vjerujem da Vladimir Šeks razumije ozbiljnost situacije te da će nagovoriti Plenkovića, kao što je nagovorio i Vrdoljaka. Agrokor se od danas zove Ramljakor - zaključio je Bauk.  

Željko Lenart (HSS) ustvrdio je da se država raspada te da su nas preuzeli lešinarski fondovi.

 

Oporba je i u poslijepodnevnom dijelu sjednice nastavila opstruirati rad Sabora tražeći stranku nakon svake rasprave, pa tako i nakon početka rasprave o prijedlogu Zakona o potvrđivanju ugovora između vlada Hrvatske i Rumunjske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka i nakon početka rasprave o izvješćima predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti za 2015. i 2016. godinu.

I u poslijepodnevnim satima oporba nastavlja sa stankama

Oporba traži da im se u Saboru obrati premijer Andrej Plenković zbog najnovijih informacija o roll up kreditu za Agrokor i odgovori na pitanja vezana za Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. lex Agrokor.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, podnoseći izvješća o stanju sudbene vlasti za 2015. i 2016., kazao je kako je nastavljen trend smanjenja broja neriješenih predmeta, pa je tako njihov broj u 2016. pao s 512.872 na 467.693.

Najveći broj primljenih i riješenih predmeta bilježe građanski i prekršajni sudovi, dok je najveći broj neriješenih predmeta iz građanske grane suđenja, koji zajedno s predmetima trgovačkih sudova čine 72 posto neriješenih predmeta.

Osim na pad broja neriješenih predmeta ukazao je i na kontinuiran pad broja sudaca, pri čemu je broj predmeta po sucu 636.

Osvrnuo se i na reformske mjere u organizaciji mreže sudova, istaknuvši da su zadnje promjene provedene 2015. godine, kada je broj sudova sa 161 smanjen na 77.

Izvijestio je i o materijalnim i financijskim sredstvima, ustvrdivši da su proračunska sredstva dodijeljena sudovima kao proračunskim korisnicima mala i nedostatna.

Tomislav Žagar (NZ) u replici je upitao Sessu o mogućoj sigurnosnoj provjeri sudaca, budući da je povjerenje u pravosuđe uvelike poljuljano, na što mu je Sessa odgovorio da se njegov stav o tome nije promijenio - ne bi trebalo sigurnosno provjeravati suce.

Marka Sladoljeva (Most) zanimalo je zašto se ne objavljuju imovinske kartice sudaca. Imovinske kartice su javne jer svatko može tražiti uvid u njih, a praksa je pokazala da je potpuni uvid u imovinske kartice problem jer se krivo prikazuju u javnosti, odvratio mu je Sessa.

Što se tiče korupcije, Sessa je ustvrdio kako je percepcija javnosti jedno, a stvarno stanje drugo. Anketa je pokazala da 14 posto građana u Švicarskoj i 70 posto građana u Hrvatskoj ne vjeruje pravosuđu, a kada se ispitanike pitalo koliko su imali doticaja s pravosuđem, u Švicarskoj ih je odgovorilo 6 posto, a u Hrvatskoj svega 3 posto.

Na pitanje Branimira Bunjca (Živi zid) o navodnom nekadašnjem poslovnom odnosu Sesse s Agrokorom, predsjednik Vrhovnog suda nije želio odgovoriti jer to nije tema rasprave.

Nakon nekoliko replika ponovno su uslijedili zahtjevi klubova zastupnika SDP-a, Mosta i HSS-a za stankama. Zahtjev za stankom zatražio je i Ivan Šuker u ime Kluba HDZ-a "zbog nekih novih informacija".

Podsjetimo, ako se premijer ne pojavi do 17 sati u Saboru ili ako ne smjeni Ramljaka, neslužbeno se doznaje da će SDP ići na opoziv premijera.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 239
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su