Obavijesti

News

Komentari 8

Saborski zastupnici potrošili više od 4 milijuna kuna

Saborski zastupnici potrošili više od 4 milijuna kuna

Kao i proteklih godina, i ove, u strukturi troškova prednjače troškovi korištenja osobnih automobila u službene svrhe

VIDEO

Uz redovne plaće, saborski su zastupnici u prvoj polovini ove godine potrošili nešto više od 4 milijuna kuna, što je milijun kuna manje u odnosu na predepidemijsku 2019., kada su u istom razdoblju potrošili oko pet milijuna kuna.  

Zbog epidemije koronavirusa manje se putovalo, isplaćivalo se manje dnevnica. Dok je prije dvije godine za avion, odnosno zrakoplovne karte, u prvoj polovini potrošeno gotovo 477 tisuća kuna, ove je potrošeno osam puta manje, samo 60 tisuća kuna.

Za dnevnice i smještaj u hotelima, zastupnicima je prije dvije godine isplaćeno 118 tisuća, odnosno 280 tisuća kuna, ove godine 21 tisuća, odnosno 52.500 kuna.

Pokretanje videa...

Jandroković i robot u saboru 00:58

Kao i proteklih godina, i ove, u strukturi troškova prednjače troškovi korištenja osobnih automobila u službene svrhe za što je zastupnicima isplaćeno 1,8 milijuna kuna, sto tisuća kuna više nego u prvoj polovini 2019. godine. Tome treba dodati i trošak cestarine u iznosu nešto većem od 310 tisuća kuna.

Sabor zastupnicima na ime amortizacije plaća kilometražu koju u dolasku na sjednice prijeđu vlastitim automobilom te cestarinu.

Samo devetero javnim prijevozom

Na plenarne sjednice mogu doći i javnim prijevozom uz refundiranje troškova, no rijetki se zastupnici na to odlučuju. Od njih 151, u prvoj polovini ove godine samo njih devetero se odlučilo za taj vid prijevoza, što je Sabor stajalo 24 tisuće kuna.

To su HDZ-ovi Marko Pavić, Branko Bačić, Danica Baričević, Josip Borić i Gari Capelli, SDP-ovi Arsen Bauk i Domagoj Hajduković, Ružica Vukovac (DP) i Marijana Puljak (Centar).  

U Saboru zastupnici se izjašnjavali o amandmanima podnesenim na rebalans proračuna

Značajnu stavku čine i stanarine za koje je isplaćeno milijun i 43 tisuće kuna što je oko 350 tisuća kuna manje nego prije dvije godine. Ove je godine manje plaćeno i za režije (126 tisuća) u odnosu na prvu polovinu 2019. kada je plaćeno 177 tisuća.

Zastupnici čiji je dom od Zagreba udaljen više od 50 kilometara imaju pravo smjestiti se u stanovima za službene potrebe, a ako su oni popunjeni i u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima.

Sabor im na ime najma mjesečno daje do 2.500 kuna te nadoknađuje trošak režija do 500 kuna. Mogu unajmiti i veće stanove, no tada razliku najma i režija, plaćaju sami.

Pojedinačno, najveće su troškove imali zastupnici koji žive najdalje od Zagreba, slučaj je to sa HDZ-ovim Nevenkom Barbarićem (82.200 kuna) koji putuje iz BiH, Mostovim Božom Petrovim (78 tisuća) koji putuje iz Metkovića te nekoliko dalmatinskih zastupnika čiji se troškovi kreću oko 71 tisuću kuna. 

Konkretno, radi se o Suverenistu Hrvoju Zekanoviću, SDP-ovim Branku Grčiću i Matku Kuzmaniću te HDZ-ovu Anti Sanaderu (69.960 kuna).

U kategoriji 'više od 70 tisuća' je i SDP-ov slavonski zastupnik Domagoj Hajduković (72 tisuće kuna).

Zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, Sabor ove godine, u organizaciji Službe za građane, nisu posjećivali građani, učenici i studenti.

Ipak, putem web obrasca ili izravno e-poštom Službi se obratilo 642 građana, zbog upita odnosno komentara, žalbi, sugestija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.