Obavijesti

News

Komentari 32

Iz Splita u Sisak u subotu odlazi čak 900 cjepiva protiv korone

Iz Splita u Sisak u subotu odlazi čak 900 cjepiva protiv korone
5

Prema podacima lokalnih Stožera danas su u Bjelovarsko bilogorskoj županiji zabilježena 84 novozaražena, jedna osoba je preminula. U Primorsko goranskoj županiji 260 je novooboljelih, U Zagrebačkoj 226

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.13

Iz Splita u Sisak odlazi 900 cjepiva protiv korone 

Oko 900 cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech u subotu će Splitsko-dalmatinska županija donijeti stanovnicima Sisačko-moslavačke županije pogođene potresom, doznaje se u četvrtak navečer od župana Blaženka Bobana.

Župan Blaženko Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara su večeras tijekom posjeta žurnim službama novinarima otkrili kako će ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin i epidemiologinja dr. Diana Nonković već u subotu iz Splita krenuti sa 900 doza cjepiva u Sisak. Pomoći će pri cijepljenju tamošnjeg stanovništva Petrinje, Siska, Gline i ostalih mjesta.

Prilikom posjeta žurnim službama i KBC- u Split posebno je bilo emotivno na Covid odjelu gdje su se Boban i Krstulović Opara zahvalili zdravstvenim djelatnicima za sve što rade oko oboljelih od koronavirusa, te im zaželjeli sve najbolje u godini koja slijedi.

Župan Blaženko Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara su večeras posjetili Dispečerski centar Vodovoda i kanalizacije, Javnu vatrogasnu postrojbu (JVP) grada Splita, Područni ured civilne zaštite Split, Zavod za hitnu medicinu KBC- a Split, Covid centar splitske bolnice na Križinama, te Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

Sutra će župan Boban na prvi dan 2021. godine posjetiti majku prvog djeteta rođenog u novoj godini.

23.12

WHO izdao prvo hitno odobrenje za cjepivo Pfizera 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije covida-19, za cjepivo Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje ga žele što hitnije početi koristiti, priopćila je ta agencija UN-a.

"Ovo je iznimno pozitivan korak u jamčenju univerzalnog pristupa cjepivima protiv covid-19", rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u.

Ovaj postupak, koji WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućuje državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Istodobno ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije cjepiva protiv covida-19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupnju cjepiva koje će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u priopćenju za javnost.

Cjepivo Pfizer/BioNTech već se nekoliko tjedana koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj.

Dosad je njime cijepljeno nekoliko milijuna ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otegotna je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 Celzijevih stupnjeva, što otežava i skladištenje i distribuciju.

22.00

U Sloveniji od 1. siječnja moguće skijanje ali samo uz negativan test na koronavirus

Korištenje žičara na slovenskim skijalištima i samo skijanje od petka je dopušteno uz negativan test na koronavirus koji se može obaviti na granici ili na skijalištu, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Skijanje će biti dopušteno onima koji sa sobom donesu negativan nalaz testa na koronavirus, ne stariji od 24 sata, i napravljen u Sloveniji.

Donesena je odluka i da se na pet većih graničnih prijelaza s Hrvatskom od subote uvede mogućnost brzog testiranja putnika antigenskim testovima.

Osobe  koje u Sloveniju ulaze iz tzv. "crvenih" zona moći će ubuduće ući u Sloveniju bez karantene ako takvo testiranje na granici pokaže negativan rezultat, a s tim testom imat će i pristup skijalištima.

Skijaškim centrima vlada premijera Janeza Janše preporučila je da sami s izvođačima brzih antigenskih testova dogovore mogućnost testiranja i na ulazu na skijališta.

21.10

Irska i COVID-19: Situacija gora nego što pokazuju dosadašnji službeni podaci

U Irskoj još uvijek nije i službeno potvrđeno dodatnih 4000 pozitivnih testova na covid-19 obavljenih u posljednja dva do tri dana, što znači da je situacija lošija nego što pokazuju nedavni rekordni dnevni podaci, rečeno je u četvrtak.

Irska je u četvrtak treći dan zaredom izvijestila o više od 1500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dan nakon što je vlada najavila zatvaranje na najmanje četiri tjedna svih trgovina koje nisu nužne, kao i produljenje školskih praznika da bi se suzbio novi nagli epidemijski val.

Od najniže stope zaraze u Europskoj uniji Irska je prije samo dva tjedna stigla do najviše stope zaraze koronavirusom i najbržeg porasta broja zaraženih, nakon što su tijekom većeg dijela prosinca ponovno otvorene trgovine i dio ugostiteljskih objekata. 

Voditelj irske Savjetodavne skupine za upravljanje epidemijom, Phillip Nolan na konferenciji za novinare je kazao kako sada više "nema alternative" i da se "definitivno mora suzbiti širenje zaraze".

On predviđa da će se broj hospitaliziranih s covidom-19 do početka siječnja vjerojatno udvostručiti na između 700 i 1000 ljudi, čime bi se mogao brojčano premašiti vrhunac dosegnut tijekom prvog vala.

Ako se širenje virusa ne suzbije, bolnice bi se mogle suočiti s čak 1500 do 2000 pacijenata, rekao je Nolan.  Da bi se ublažio golem pritisak na sustav testiranja, asimptomatskim bliskim kontaktima potvrđenih slučajeva više se neće savjetovati da se testiraju, već će se od njih tražiti ograničenje kretanja tijekom 14 dana.

20.30

Slovačka postrožila mjere pred Novu godinu dok se bolnice pune

Slovačka vlada na izvanrednoj sjednici na Silvestrovo odredila je zatvaranje skijališta i hotela, te zabranila promet među regijama, nakon što je broj novozaraženih koronavirusom dosegao rekord a bolnice se pune pacijentima.

Nove restrikcije, koje stupaju na snagu od petka uključuju i rad od kuće kad je god moguće, zabranu posjeta među obiteljima i zatvaranje crkvi, piše Reuters.

Ljudi će smjeti napustiti domove samo za odlazak na posao ili zbog neke neodgodive zadaće, te će smjeti otići u šetnju u prirodi ali u svojem okrugu, rekao je ministar zdravstva na konferenciji za novinare koja se prenosila na televiziji.

Mjere će trajati do 24 siječnja. Slovačka, koja ima 5,5 milijuna stanovnika u četvrtak je prijavila 6315 novozaraženih kojima je Sars-CoV-2 utvrđen PCR testom, te 5954 slučaja utvrđenih brzim antigenskim testovima.

U bolnicama je gotovo tri tisuće ljudi. Stručna skupina upozorila je da bi kapaciteti bolnica mogli biti popunjeni kroz dva tjedna.

Komentari 32