Obavijesti

News

Komentari 164

Evakuirali grad u Hersonskoj regiji zbog stalnih napada: SAD šalje 400 mil. dolara pomoći

Evakuirali grad u Hersonskoj regiji zbog stalnih napada: SAD šalje 400 mil. dolara pomoći
1

Ukrajina je u četvrtak naredila ranjivim osobama da se evakuiraju iz grada Kupjanska, na sjeveroistočnom bojištu, na kojemu ruske snage napreduju, priopćila je vojna administracija

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

napada na zaporižje 02:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:00

Biden zavalio Scholzu na podršci Ukrajini i povijesnim odlukama

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je u petak njemačkom kancelaru Olaf Scholzu kojega je primio u Bijeloj kući na "dubokoj" podršci Ukrajini i nazvao povijesnima njegove odluke da poveća izdvajanja za obranu i odmakne se od ruskih fosilnih goriva.

- Dali ste presudno važnu vojnu pomoću i siguran sam da iza vojne podrške stoji duboka moralna podrška Ukrajincima - rekao je Biden prije početka sastanka s njemačkim kancelarom u Ovalnom uredu.

Odluke Berlina da snažno poveća izdvajanja za vojni proračun i odmakne se od ruskih fosilnih goriva Biden je nazvao povijesnima. U siječnju je Berlin pristao poslati njemačke tenkove Leopard Ukrajini, odnosno odobrio je slanje takvih tenkova iz drugih europskih zemalja koje ih posjeduju. U kratkoj izjavi novinarima prije početka razgovora Scholz je kazao da Ukrajina uživa trajnu podršku saveznika u borbi protiv Rusije.

22:30

Zelenski razgovarao s predsjednikom Latvije i posjetio ranjene vojnike u Lavovu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se sastao s predsjednikom Latvije u petak na marginama konferencije u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine.

- Pregovori s predsjednikom Latvije, koji je danas posjetio Ukrajinu po treći put tijekom rata, prošli su vrlo dobro. Također smo potpisali važnu bilateralnu deklaraciju s našim latvijskim kolegom. Deklaraciju koja jamči pravdu na političkoj razini. Latvija temeljno podržava punu integraciju Ukrajine u Europsku uniju i NATO i branit će to stajalište na svim razinama - rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Zahvalio je ukrajinskim saveznicima i političarima koji su pomogli zemlji. Osim sastanaka na konferenciji Ujedinjeni za pravdu, Zelenski je u petak posjetio bolnicu u Lavovu, gdje se rehabilitiraju ranjeni vojnici.

21:30

Ukrajina: Gotovo 10.000 Rusa od rujna kontaktiralo liniju za pomoć pri predaji

Gotovo 10.000 ruskih vojnika kontaktiralo je ukrajinsku liniju za pomoć pri predaji od rujna kako bi se predali, izvijestio je ukrajinski Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima (CHTPW).

24-satni projekt pod nazivom Želim živjeti omogućuje neprijateljskim borcima da kontaktiraju operatera putem telefona ili chatbota i budu prebačeni u zarobljenički logor. Izvješće koje je objavio CHTPW navodi da je više od 14 milijuna ljudi posjetilo web stranicu, od kojih je 84% bilo u Rusiji.

- Osim ruske vojske, njihova rodbina i voljeni kontaktiraju ovu liniju. Često mobilizirani Rusi koji su u Ukrajinu stigli kao dio okupacijske vojske nemaju pristup internetu - napisala je agencija na Telegramu. 

21:00

Lavrov govorio kako je Rusija pokušala zaustaviti rat. Publika je prasnula u smijeh

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji u Indiji, gdje je povodom summita G20, govorio je kako je Rusija pokušala zaustaviti rat u Ukrajini.

- Rat, koji smo mi pokušali zaustaviti, pokrenut je protiv nas koristeći Ukrajinu - rekao je Lavrov ma što se publika glasno smijala.

Više pročitajte OVDJE.

20:30

Kina još uvijek razmatra pružanje pomoći Rusiji

Kina bi još uvijek mogla poduzeti eskalirajući korak pružanja vojne pomoći Rusiji, rekao je u petak glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

- Ne vjerujemo da su to skinuli sa stola - rekao je Kirby.

 

Komentari 164