Obavijesti

News

Komentari 3

SAD i Njemačka upozoravaju Rusiju: 'Plinovod Sjeverni tok 2 biti će na kocki ako napadnete'

SAD i Njemačka upozoravaju Rusiju: 'Plinovod Sjeverni tok 2 biti će na kocki ako napadnete'

Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, rekla je da njezina vlada "radi na snažnom paketu sankcija" zajedno sa saveznicima koji bi uključivali i naftovod Sjeverni tok 2

VIDEO

Sjedinjene Američke Države i Njemačka pojačale su upozorenja Rusiji da će plinovod Sjeverni tok 2 biti na kocki ako napadne Ukrajinu, piše Guardian. Washington je izrazio nadu u diplomatski izlaz iz krize unatoč hladnim izjavama Moskve.

Dan nakon što su SAD i njihovi saveznici službeno odgovorili na sigurnosne zahtjeve koje je postavila Rusija, dužnosnici u Moskvi rekli su da njihova glavna zabrinutost nije riješena, ali ne isključuju nove razgovore. SAD je upozorio Rusiju na brze i teške posljedice ako napadne Ukrajinu nakon što je Moskva skupila desetke tisuća vojnika na granici sa svojim susjedom orijentiranim na Zapad.

Nakon razgovora o podjelama unutar Europe, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je parlamentu da njezina vlada "radi na snažnom paketu sankcija" zajedno sa saveznicima koji bi uključivali Sjeverni tok 2. Naftovod, koji je Njemačka izgradila unatoč kritikama SAD-a i istočnih Europljana, više će nego udvostručiti isporuke ruskog prirodnog plina najvećem europskom gospodarstvu. U Washingtonu je visoki dužnosnik izrazio uvjerenje da će invazija spriječiti Njemačku u aktiviranju projekta vrijednog više milijardi dolara, koji je dovršen u rujnu, ali još uvijek zahtijeva testiranje i odobrenje regulatora.

- Ako Rusija napadne Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed. Mislim da su izjave koje dolaze iz Berlina i danas vrlo, vrlo snažne- rekla je Victoria Nuland, američka državna podtajnica za politička pitanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Rusi gomilaju snage, imaju 1511 aviona i 900.000 vojnika. 'Žele premoć, koriste slabost SAD-a' 01:05

To je uslijedilo nakon komentara glasnogovornika američkog State Departmenta u srijedu navečer u kojem se navodi da naftovod, koji bi mogao biti vrlo unosan za svog ruskog vlasnika, Gazprom, neće biti pokrenut ako Vladimir Putin odluči napasti Ukrajinu.

Bijela kuća objavila je u četvrtak da će novi njemački kancelar Olaf Scholz posjetiti Washington 7. veljače kako bi razgovarao o krizi s predsjednikom Joeom Bidenom. Pojačavajući diplomatsku ofenzivu, SAD je u ponedjeljak sazvao javni sastanak u Vijeću sigurnosti UN-a o "prijetećem ponašanju" Rusije.

Biden je također u četvrtak telefonom razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i rekao da SAD razmatra i o gospodarskoj potpori nakon 650 milijuna dolara vojne pomoći koju su poslali tijekom prošle godine.

- Biden je ponovo potvrdio spremnost Sjedinjenih Država zajedno sa svojim saveznicima i partnerima da odlučno odgovore ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu - stoji u priopćenju Bijele kuće.

No, Biden je, prepoznajući opasnosti trenutka, ponovio svoje upozorenje da bi se Ukrajina doista mogla suočiti s ruskom invazijom idućeg mjeseca.

- Predsjednik Biden rekao je da postoji jasna mogućnost da bi Rusi mogli napasti Ukrajinu u veljači - rekla je glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti Emily Horne.

NATO je stavio 8.500 vojnika u pripravnost zbog ukrajinske krize, u scenama koje podsjećaju na Hladni rat sa Sovjetskim Savezom. Rusija poriče bilo kakve planove za invaziju, ali je prošlog mjeseca zatražila široka sigurnosna jamstva sa zapada, uključujući da se Ukrajini nikada ne dopusti da se pridruži NATO vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Washington je u srijedu dostavio odgovor u koordinaciji sa saveznicima iz NATO-a kao što su Velika Britanija i Francuska, rekavši da Ukrajina ima pravo odrediti svoje saveznike, ali je ponudio Rusiji razgovore o postavljanju projektila i drugim obostranim interesima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag