Obavijesti

News

Komentari 148

Italija uvodi obvezu cijepljenja za starije od 50 godina

Italija uvodi obvezu cijepljenja za starije od 50 godina

Želimo izravnati krivulju zaraženih i potaknuti Talijane koji se još nisu cijepili da to učine, rekao je na ministarskom sastanku na kojemu je odlučeno o ovoj mjeri premijer Mario Draghi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.45

Italija uvodi obvezu cijepljenja protiv covida za starije od 50 godina

Talijanska vlada, koja se bori s naglim porastom broja zaraženih covidom-19, odlučila je u srijedu uvesti obvezno cijepljenje za sve iznad 50 godina života.

 "Želimo izravnati krivulju zaraženih i potaknuti Talijane koji se još nisu cijepili da to učine", rekao je na ministarskom sastanku na kojemu je odlučeno o ovoj mjeri premijer Mario Draghi, navodi se u vladinu priopćenju.

"Posebno ćemo djelovati na dobne skupine koje su najviše izložene riziku hospitalizacije kako bismo smanjili pritisak na bolnice i spasili živote", dodao je.

Konkretno, zakonska uredba uvodi obvezu cijepljenja za sve nezaposlene iznad 50 godina i posjedovanje covid potvrde za sve starije od 50 godina zaposlene u javnom ili u privatnom sektoru.

Ustvari, riječ je o obveznom cijepljenju za sve iznad 50 godina jer se covid potvrda, koju u Italiji zovu "pojačana zdravstvena propusnica", dobiva samo nakon potpunog cijepljenja ili preboljenja.

Italija ima 59 milijuna stanovnika, među kojima je 28 milijuna starijih od 50 godina, objavio je Državni zavod za statistiku (ISTAT).

Covid potvrda traži se trenutačno za neke skupine zanimanja, poput zdravstvenih i prosvjetnih radnika te redarstvenih snaga.

Italija, gdje kao i u susjednim zemljama, naglo raste broj zaraženih omikron varijantom koronavirusa, prijavila je ovih dana visoke brojeve pozitivnih novozaraženih: u srijedu više od 189.000, a u utorak više od 170.000. U Italiji je trenutačno pozitivno više od 1,4 milijuna ljudi. 

U Italiji, prvoj zemlji koju je pandemija teško pogodila, od početka 2020. umrlo je više od 138.000 ljudi. 

21.09

Slovenija: Karantene zbog kontakata s onima koji su novu godinu čekali u Beogradu

Većina putnika iz jednog autobusa koji je u Sloveniju ovih dana došao iz Beograda bila je zaražena koronavirusom, a navodno se  radilo  o ljudima koji su u Srbiji bili na dočeku nove godine, objavila je u srijedu Slovenska televizija.

U karantenu je zbog kontakata s onima koji su se iz Beograda vratili zaraženi stavljeno do sada oko 500 ljudi.

Epidemiolozi nastoje uspostaviti vezu sa svim drugim rizičnim kontaktima koji će također trebati u karantenu, javila je na večer RTV Slovenija.

Izlet spomenute skupine u Beograd organizirala je agencija Colleguim Mondial Travel, specijalizirana za putovanja mladih.

Putnička agencija je rekla da od službenih tijela još nisu dobili potvrdu o zarazama među putnicima.

Dodaje da su u Beograd na doček nove godine vodili oko 600 ljudi, a svi su imali odgovarajuće potvrde za takav put i povratak u zemlju jer su ili preboljeli covid-19 ili su cijepljeni ili imaju negativan nalaz na koronavirus.

U agenciji kažu da su prve informacije o navodnim zarazama dobili preko društvenih mreža te da su svoje korisnike, koji su bili u Beogradu, pozvali da se preventivno testiraju.

19.49

Rekordan broj zaraženih u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Švedskoj

Francuska, Italija, Turska i Švedska zabilježile su u srijedu rekordan broj slučajeva zaraze covidom-19, što je potaknuto zaraznijom, ali manje smrtonosnom, omikron varijantom covida-19, a .

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran kazao je parlamentarcima u srijedu da je zabilježeno oko 335 tisuća slučajeva zaraze covidom-19, što je novi rekord.

"Supersonični" rast u Francuskoj nastavit će se u narednim danima i nema naznaka o promjeni trenda, kazao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Broj umrlih s covidom u Francuskoj je u zadnjih 24 sata znosio 246, najviše od početka pandemije čime je ukupan broj umrlih dosegnuo 97.670. 

Italija je pak zabilježila rekordnih 189.109 slučajeva zaraze u srijedu, a dan ranije potvrđeno je 170.844 slučaja zaraze, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Umrla je 231 osoba s covidom, a dan ranije njih 259 i od početka pandemije u Italiji je zabilježeno 138.276 smrtnih slučajeva te 6.76 milijuna zaraze.

U srijedu su u talijanskim bolnicama s covidom-19 bile hospitalizirane 13.364 osobe, što je porast u odnosu na 12.912 ranije.

Na intenzivnim je odjelima hospitalizirano 132 novih pacijenata, što je pad u odnosu na 153 u srijedu.  

Broj pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu povećao se s 1392 na 1428.

Turska je u srijedu potvrdila  66.467 novih slučajeva zaraze covidom-19, što je rekordan broj za tu zemlju, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Zabilježena su 143 smrtna slučaja.

Broj dnevno zaraženih u Turskoj više se nego udvostručio u nešto više od tjedan dana.

"Usprkos rastu broja zaraženih zbog omikrona, nema zabrinjavajućeg porasta hospitalizacija", objavio je na Twitteru ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Osim Italije, Francuske i Turske Švedska je u utorak 4. siječnja potvrdila rekordan broj novozaraženih - 17.320

Agencija Reuters spominje i rekordnih 8587 novozaraženih u Hrvatskoj u srijedu, što je porast od 47 posto u odnosu na 5.845 dan ranije.

Velika Britanija je u utorak prvi put imala više od 200.000 novih slučajeva, ali ona uz Izrael ipak mijenja politiku testiranja pošto se laboratoriji bore s nestašicom testova, piše agencija Reuters u pregledu zaraženih po kontinentima.

Broj zaraženih raste i u Amerikama.

Sjedinjene Države, koje su u ponedjeljak imale 1.080.211 zaraza, što je svjetski rekord, očuvat će škole otvorenima. 

Sjedinjene Države imaju alate potrebne da škole ostanu otvorene unatoč porastu slučajeva, rekao je koordinator odgovora na covid-19 Bijele kuće Jeff Zients.

Kanada će povećati zalihe brzih testova na covid-19 u 10 pokrajina zbog brzog širenja omikron varijante, kazao je premijer Justin Trudeau.

Rio de Janeiro je pak otkazao drugu godinu za redom karneval, a gradske vlasti kažu da je karneval otkazan zbog porasta broja zaraženih i pojave omikron varijante.

19.14

Gužve i redovi za testiranje

Gužva i redovi za testiranje u Rijeci. Samo jučer od više od 2500 uzoraka, 40 posto je pozitivnih, javlja RTL.

Dolores Peruč, voditeljica Mikrobiološkog laboratorija NZJZ-a Primorsko-goranske županije: 

"Imamo eksponencijalni porat broja uzoraka od stare godine na ovamo. Ono što je danas uzorkovano, bit će nešto gotovo do navečer, većina sutra, jer tako veliki pritisak ne može ni jedan laboratorij izdržati ovako naglo."

Veliki pritisak i u Zagrebu, Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar:

"Po tisuću ljudi dolazi svaki dan kod nas na drive-in testiranje. Od petka ćemo produljiti vrijeme naših punktova za uzimanje briseva."

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije:

"Radi se o burnom periodu i brzom prodoru virusa u populaciju što bi se reklo prolazi brzo kao vatra kroz suho granje. To je toliko zarazni soj da se ovih mjera na snazi treba pridržavati, a mislim da bi mogli uvesti i neke nove koje bi nam mogle pomoći." 

17.32

U Splitsko-dalmatinskoj županiji rekordnih 1774 oboljelih u jednom danu

Na području Splitsko-dalmatinske županije od 2637 testiranih osoba 1774 su pozitivne na covid infekciju, što je najviše zaraženih u jednom danu, a umrle su tri starije žene, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštitite.

"Podatak o 1774 novooboljele osobe je najveći broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu u Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka ove pandemije", rekao je za Hinu pročelnik županijskoga Stožera civilne zaštite Damir Gabrić.

Prema izvješću splitskoga KBC-a, u protekla 24 sata umrle su tri žene, dvije u dobi od 89 godina i jedna u dobi od 94 godine, koje su uz mnoge komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita (834), Kaštela (164), Solina (136), Omiša (126 ) i Sinja (68), po 48 iz Trogira i Podstrane te iz Dugog Rata (35) i Trilja (23).

Od ukupnog broja novooboljelih 802 osobe su kontakti prije oboljelih, a ostali se epidemiološki obrađuju.

U županiji je 1296 osoba u samoizolaciji, a na liječenju u splitskome KBC-u je 194 covid pozitivnih osoba, od kojih je 40 na respiratoru, priopćeno je iz županijskoga Stožera civilne zaštite.

Komentari 148