Obavijesti

News

Komentari 76

SAD objavio nove fotografije: Ovako su Iranci napali tankere

SAD objavio nove fotografije: Ovako su Iranci napali tankere
5

Najnovije napetosti pojavile su se samo dan nakon što je Iran objavio da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija

VIDEO

SAD će poslati dodatnih 1000 vojnika na Bliski istok kako bi ojačali svoju obranu zbog, kako navode, "zračnih, morskih i kopnenih prijetnji Irana". Potez je to na koji su se odlučili nakon što je Pentagon objavio nove fotografije za koje tvrde kako prikazuju da Iranska nacionalna garda stoji iza nedavnog napada na dva tanketa u Omanskom zaljevu. 

- SAD ne traži sukob s Iranom, ali moramo štititi naše nacionalne interese. Dodatne snage šaljemo za sigurnost našeg vojnog osoblja na tom području, rekao je Trumpov tajnik za obranu Patrick Shanahan. 

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a pojačana su nakon optužbi administracije predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Najnovije fotografije snimljene su s vojnog helikoptera, a prikazuju Irance koji uklanjaju neeksplodiranu minu s tankera čiji je vlasnik japanska tvrtka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na drugoj fotografiji je velike rupa na tankeru za koju tvrde da je nastala nakon udara projektila.

U.S. military releases new images from oil tanker attacks in Gulf of Oman

'Nikad oni neće razviti nuklearno oružje'

Najnovije napetosti pojavile su se samo dan nakon što je Iran objavio da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija, ali dodao je da europske zemlje još imaju vremena sačuvati nuklearni dogovor.

- Predsjednik Trump je jasan, nikad nećemo dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje, priopćila je Bijela kuća.

U znak zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskih namjera, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nazvao je plan "nuklearnom ucjenom" i istaknuo da na njega treba odgovoriti međunarodnim pritiskom.

U.S. Pentagon in Washington releases handout imagery that it says shows damage from Iranian mines to commercial ships in Gulf of Oman

EU: Čekamo potvrdu Međunarodne agencije

Britanija je upozorila da će, ako Iran prekorači dopuštene limite iz sporazuma, London razmotriti "sve opcije". Izrael, SAD-ov bliski saveznik i zakleti iranski neprijatelj, pozvao je svjetske sile da što brže sankcioniraju Teheran ako premaši zalihe obogaćenog uranija.

Međutim, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Frederica Mogherini rekla je da će EU reagirati samo na ono kršenje koje potvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Teheran je u svibnju najavio da neće ispunjavati obveze iz nuklearnog sporazuma dogovorenog sa svjetskim silama 2015., u znak prosvjeda zbog jednostrane odluke SAD-a da se povuče iz sporazuma i ponovno nametne sankcije Iranu prošle godine.

Sporazumom se nastoji spriječiti da se Iran domogne nuklearne bombe u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

'SAD izaziva rat s Iranom'

Sjedinjene Države "nastoje namjerno izazvati rat" s Iranom, rekao je u utorak dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova referirajući se na objavu SAD-a da će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok.  

Rusija, bliski saveznik Iranu, bori se zajedno s iranskim snagama u ratom razorenoj Siriji.

SAD je objavio ovaj tjedan da će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok kao odgovor na napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu. SAD je optužio Iran da je izvršio napade dok Iran to poriče.

Obraćajući se novinarima, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je rekao da se "već duže vrijeme mogu vidjeti neprestani politički, psihološki, ekonomski i vojni pritisci SAD-a na Iran".

"Ovakva vrsta reakcije je, vjerujem, provokacija. Ne može se shvatiti nikako drukčije nego kao nastojanje da se izazove rat", rekao je Ryabkov, a prenosi državna agencija TASS.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.