Obavijesti

News

Komentari 494

UŽIVO Ukrajinci: Uništili smo 20 ruskih vozila kod Gostomela!

UŽIVO Ukrajinci: Uništili smo 20 ruskih vozila kod Gostomela!

Osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusi su zauzeli Herson, strateški bitan grad na jugu Ukrajine. Tijekom noći granatirali su luku Mariupolj, a eksplozije su odjekivale i u glavnom gradu Kijevu

Najbitniji događaji 

PRATITE UŽIVO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:44

NIZOZEMSKI PREMIJER PRUŽIO PODRŠKU UKRAJINCIMA

Nizozemski premijer  Mark Rutte objavio je video podrške Ukrajincima na Twitteru:

- Želim vam reći da su naša srca uz vas. Divimo se vašoj hrabrosti u otporu ruskoj agresiji. Divimo se i vašem predsjedniku. Mi vas podržavamo. I nastavit ćemo to slanjem hrane, oružja i lijekova te nametanjem sankcija Rusiji. Ovaj brutalan napad na demokraciju ne može proći. Slava Ukraini - rekao je u video

23:28

POROŠENKO: PUTIN JE RATNI ZLOČINAC

Bivši ukrajinski predsjednik Porošenko u razgovoru za BBC komentirao je stanje u Ukrajini.

- Pozivam ljude da se ne predaju. Mogu nam ugasiti svjetla, mogu nam ugasiti plin, ali ne mogu ubiti naše duše. Cijela naša nacija pobjeđuje Putina. On je ratni zločinac. Za ovo će snositi posljedice u Hagu. Ukrajinci, nikad se nemoj predati! - poručio je Porošenko, koji je obavljao funkciju predsjednika Ukrajine do 2019. godine kad je na vlast došao Zelenskij.

22.57

Ukrajinsko ministarstvo obrane: Uništili smo 20 ruskih vojnih vozila

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je u četvrtak ukrajinska vojska uništila ukupno 20 ruskih vojnih vozila u blizini zračne baze u Gostomelu, gradu koji pripada Kijevskoj oblasti.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke ukrajinske vojske koja prolazi pored oštećenih i zapaljenih vozila označenih simbolom "V",  što sugerira da su bili među ruskim snagama koje su došle iz Bjelorusije.

22.52

Nova krizna telefonska linija između SAD-a i Rusije

Pentagon je uveo novu kriznu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom obrane kako bi spriječili "pogrešne procjene, vojne incidente i eskalaciju" u regiji dok se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik za Reuters.

SAD nema vojnike u Ukrajini, ali je kao i NATO saveznici u Europi zabrinut zbog mogućeg širenja sukoba na druge zemlje, uključujući nesretnim slučajem.

SAD i saveznici šalju Ukrajini oružje vrijedno milijune dolara unatoč tome što Moskva upozorava da se strane sile ne miješaju.

- Ministarstvo obrane uspostavilo je dekonfliktnu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom obrane 1. ožujka u svrhu sprječavanja pogrešnih procjena, vojnih incidenata i eskalacije - rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, potvrdivši informaciju koju je prvi prenio NBC.

Američka vojska imala je uspješne krizne linije s Rusijom i prije, uključujući tijekom rata u Siriji, gdje je Moskva intervenirala na strani predsjednika Bašara al-Asada. (HINA)

22.48

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman predložio je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom posredovanje u svrhu okončanja rata u Ukrajini, javlja u četvrtak saudijska državna agencija SPA.

Tjedan dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, prestolonasljednik, koji je de facto vladar saudijske monarhije, pozvao je na "političko rješenje" sukoba.

Kraljevstvo je "spremno uložiti napore za posredovanje između dviju strana", rekao je princ, a prenosi SPA.

Zaljevske monarhije, među njima i Saudijska Arabija, koja je prvi svjetski izvoznik nafta, većinom su se suzdržavale od kritiziranja Rusije s kojom imaju dobre veze.

Naftne monarhije ipak su glasale u srijedu na Općoj skupštini UN-a za rezoluciju koja "zahtijeva" da se Moskva "odmah" povuče iz Ukrajine.

U telefonskom razgovoru s Putinom, Mohamed bin Salman je ponovio da Rijad želi "očuvati ravnotežu naftnog tržišta", a zemlje članice OPEC+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte) kojoj pripadaju i Saudijska Arabija i Rusija, ne žele povećati proizvodnju. 

Ruski napad izazvao je nagli rast sirovina.

U četvrtak ujutro barel američkog WTI premašio je 115 dolara, što se nije dogodilo od 2008., a barel Brent dosegnuo je 120 dolara. Krajem dana cijene nafta i plina su se ipak smirile. (HINA)

Komentari 494