News

Komentari 6

SAD: Odgodili suđenje za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda

SAD: Odgodili suđenje za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda

Problem proizlazi iz činjenice da je Chauvin optužen za ubojstvo drugog stupnja, što znači bez predumišljaja, i ubojstvo iz nehata. Tužiteljstvo je, međutim,  zatražilo podizanje optužnice za ubojstvo trećeg stupnja

Sudski proces protiv bijelog policajca optuženog za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda neće početi prije utorka, odlučio je u ponedjeljak sudac nakon završnih rasprava o prirodi optužnica koje se stavljaju na teret Dereku Chauvinu.

Optuženi 44-godišnjak, koji je pušten na slobodu uz kauciju, pojavio se danas pred sudom u Minneapolisu koji je danas trebao započeti s odabirom porote.

- Potencijalni porotnici su ovdje, ali budimo realni, s odabirom možemo, u najboljem slučaju, početi tek sutra - kazao je sudac Peter Cahill.

Problem proizlazi iz činjenice da je Chauvin optužen za ubojstvo drugog stupnja, što znači bez predumišljaja, i ubojstvo iz nehata, tj. smrti prouzročene agresivnim ponašanjem.

Tužiteljstvo je, međutim,  zatražilo podizanje optužnice za ubojstvo trećeg stupnja koje je lakše dokazati jer je dovoljno pokazati da je optuženi postupao opasno, ne mareći za život žrtve.

Sudac je potom ustvrdio da nije nadležan za uvođenje u postupak treće optužnice pa su tužitelji rekli da će zatražiti intervenciju Prizivnog suda koji bi mogao privremeno zaustaviti postupak.

Sudac Cahill je tada porotnike poslao kući na jedan dan.

Odvjetnici Dereka Chauvina, koji se protive toj odluci, obratili su se Vrhovnom sudu kojemu će trebati nekoliko dana da donese odluku.

- Ne želimo odgađati postupak, ali ćemo morati - kazao je tužitelj Matthew Frank. Taj dugoočekivani sudski postupak predstavlja test za američko pravosuđe nakon višemjesečnih prosvjeda protiv rasne nejednakosti. Odvija se pod strogim mjerama sigurnosti, a vlasti se plaše novog vala nasilja ako bi policajac bio oslobođen.

Tužitelji tvrde da je 46-godišnji Floyd ubijen kada je Chauvin svoje koljeno više od devet minuta držao pritisnuto na vrat žrtve. Pritom je Floyd ležao na betonu s lisicama na rukama. 

Pravni stručnjaci navode da će glavnu ulogu u tom suđenju imati video koji je snimio promatrač i dva obdukcijska izvješća. Pitanje koje je u samoj srži ovog slučaja je da li je ono što su ljudi vidjeli na snimci ubojstvo ili strašna tragedija.

Najčitaniji članci