Obavijesti

News

Komentari 173

Palestina: Tri bolnice u Gazi ostale su bez goriva i ne rade. Stiže još 20 kamiona pomoći

Palestina: Tri bolnice u Gazi ostale su bez goriva i ne rade. Stiže još 20 kamiona pomoći
2

Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da još ne kreće u kopneni napad na Pojas Gaze jer žele osigurati puštanje na slobodu većeg broja talaca koje drži Hamas i pripremiti se za moguće širenje rata na regiju

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

320 izraelskih napada na Gazu u posljednja 24 sata 03:59

KLJUČNI DOGAĐAJI:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.34

Palestinski Crveni križ: Osam kamiona pomoći stiglo je u Gazu

Osam kamiona s vodom, hranom i lijekovima ušlo je u Pojas Gaze iz Egipta, priopćio je palestinski Crveni križ. 

Rečeno je da je ovo četvrti konvoj hitne pomoći koji je ušao u enklavu otkako je izbio rat s Izraelom.

Pet kamiona je sadržavalo vodu, dva hranu, a jedan lijekove, stoji u priopćenju. 

22.21

'Hrvati još ne mogu iz Gaze'. Vojni analitičar upozorava: Ne smije doći do kopnene ofenzive

24sata

Nema nikakvog vidnog napretka po pitanju evakuacije hrvatskih državljana koji se nalaze u Pojasu Gaze, a zatražili su pomoć Hrvatske. Još 'jedna runda' dokumenta poslana je na sve relevantne strane. Učinak naših napora se još ne vidi, rekao je za 24sata Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu.

Više pročitajte OVDJE.

21.05

Objavljen razgovor militanta i njegovog oca: Golim rukama sam ubio deset Židova!

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je audiosnimku razgovora između militanta Hamasa i njegovog oca tijekom kojeg se hamasovac hvali da je pobio deset civila. "Tata, zovem te iz izraelskog kibuca. Otvori WhatsApp, vidjet ćeš mrtve. Pogledaj koliko sam ih ubio golim rukama", čuje se kako govori militant.

"Oče, tvoj je sin ubijao Židove! Zovem te s telefona jedne Židovke! Upravo sam ubio nju i njenog muža. Golim rukama sam ubio deset Židova! Otvori WhatsApp i vidi koliko sam Židova ubio", kazao je ocu. 

20.44

Izraelski veleposlanik pri UN-u: 'Guterres nije sposoban biti šef UN-a, neka podnese ostavku'

24sata

Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan pozvao je Antonija Guterresa da podnese ostavku na svoju dužnost. 

Ta poruka dolazi nakon što je glavni tajnik UN-a pozvao na prekid vatre između Izraela i Hamasa, optužujući obje strane za ubijanje i ranjavanje civila kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Više pročitajte OVDJE.

20.12

Stručnjak o sigurnosnim prijetnjama: "Europa je i dosad bila meta islamističkog terorizma"

24sata

Stručnjak za sigurnost s Filozofskog fakulteta Mirko Bilandžić za Dnevnik Nove TV komentirao je aktualnu situaciju. Ocijenio je stanje sigurnosti u BiH i zemljama našeg okruženja s obzirom na upozorenja talijanske sigurnosne agencije.

- Područje jugoistoka Europe ima jedan set sigurnosnih izazova dugi niz godina i oni nisu vezani samo uz pitanje refleksija ovog rata na području Bliskog istoka u vidu terorizma. Ako uzmemo terorizam kao izazov, ja bih rekao da tu nije pitanje samo Balkana, već područja cijele Europe. Ima jedan raspon od općih opasnosti do izravnih prijetnji. Ovaj proces samog rata će ipak imati refleksije, s obzirom na to da su ti procesi radikalizacije s islamističkim predznakom izraženi na ovom području. Ako se nastave trendovi koje smo imali dosad, a Europa je i dosad bila meta islamističkog terorizma, možemo očekivati i ovaj put - rekao je. 

Izrael prijeti kampanjom koja bi mogla potrajati mjesecima. Može li Izrael doista uništiti Hamas? Evo što kaže stručnjak za sigurnost. 

24sata

- Hamas je islamistički pokret otpora koji ima tri komponente. Jedna komponenta je to da je to paravojna, odnosno teroristička organizacija, drugo, to je socijalni pokret, a treća komponenta je da je to legitimna i legalna vlast na području palestinske samouprave. Ovisno o tome što će Izrael shvatiti što je Hamas, možemo projektirati odgovor na to pitanje. Ako se radi o vojno-političkoj strukturi Hamasa, Izrael ima kapacitete da može ozbiljno destruirati Hamas. Hoće li to dovesti do destrukcije Hamasa, to je teško govoriti, ali do ozbiljne razine, to je izvjesno. Ako se Hamas shvati kao da je svaki pristaša Hamasa, član Hamasa, to je onda nemoguća misija. Moramo znati da se u ovakvim prilikama događa destrukcija, ali i jačanje tih organizacija. Pogotovo u takvom tvrdokornom sukobu koji traje osam desetljeća - govori.

Na pitanje koliko je izgledno širenje sukoba na zapadnu obalu i na jug Libanona, odgovara: "Libanon je specifično područje s komponentom Hezbolaha koji je u bitnoj mjeri odgovoran za nastanak i razvoj Hamasa. Iako se radi o dvije različite organizacije, oni imaju istog neprijatelja, a to je Izrael i na istoj su strani. On je dva puta pobijedio Izrael u sukobima. Taj mogući ulazak Hezbolaha, taj je sukob izvjestan, iako je Libanon, odnosno Hezbolah već u tom sukobu. Odgovor Izraela i ulazak Izraela je evidentan. Meni je evidentno da će doći do uključenja Hezbolaha u ovaj sukob", rekao je. 

24sata

30 godina nakon Sporazuma iz Osla, može li se oživjeti mirovni proces i postići dogovor koji bi zadovoljio i Izrael i Palestinu? Evo što kaže Bilandžić. 

- Bit ovog sukoba je stvaranje palestinske države. Palestinska država je projektirana i predviđena još od 1947. godine, samo se nije dogodila. Izraelska je država nastala i to je temelj sukoba na tom području. Taj sporazum bio je sporazum o načelima suživota, minimalistički određen i implementiran, ali nije doveo do države. Ako se nije dosad dogodilo, onda u ovim novonastalim uvjetima takav mirovni proces nije izvjestan. U ovim okolnostima dolazi u pitanje opstojnost tih nekih područja. Sasvim je neizvjesno što će sutra biti s područjem Gaze - rekao je. 

Komentari 173