Obavijesti

News

Komentari 1

SAD uveo sankcije za iranske banke zbog nuklearnog oružja

SAD uveo sankcije za iranske banke zbog nuklearnog oružja

Naši programi sankcija ostat će na snazi sve dok Iran ne prestane podržavati terorističke aktivnosti i dok ne okonča nuklearni program, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin

VIDEO

Sjedinjene Države uvele su sankcije 18 iranskih banaka, tvrdeći da ograničavanjem priljeva novca oslabljenom iranskom gospodarstvu neće dovesti u pitanje isporuku humanitarne pomoći.

Američko ministarstvo financija objavilo je odluku u četvrtak, navodeći da su sankcije usmjerene na ukupno 18 banaka, uključujući 16 iranskih, jednu u vlasništvu ili pod nadzorom iranske banke i jednu povezanu s iranskom vojskom.

Sankcije su najnoviji u nizu pokušaja kabineta predsjednika Donalda Trumpa da potkopa iranski nuklearni sporazum iz 2015., koji međunarodna zajednica i dalje podržava, napominje novinska agencija dpa.

- Naši programi sankcija ostat će na snazi sve dok Iran ne prestane podržavati terorističke aktivnosti i dok ne okonča nuklearni program - rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin.

"Današnje mjere i dalje će omogućavati humanitarne transakcije radi podrške iranskom narodu“, dodao je Mnuchin.

Novi val sankcija dodatno će ograničiti pristup Teherana globalnom financijskom sustavu a gospodarstvo je već opustošeno postojećim sankcijama i pandemijom koronavirusa.

Stručnjakinja za vanjsku politiku Atlantskog vijeća sa sjedištem u Washingtonu Barbara Slavin rekla je da su sankcije „sadizam zamaskiran u vanjsku politiku“.

„One neće baciti iransku vladu na koljena, ali će povrijediti obične ljude, poticat će krijumčarenje i na dulji rok potkopati sankcije bazirane na dolaru“, napisala ne Slavin na Twitteru.

U rujnu Trumpov je kabinet priopćio da će ponovno uvesti sankcije predviđene nuklearnim sporazumom, iako se Washington iz njega povukao 2018. godine.

Nijedna velika država, uključujući ključne saveznike u Europi, ne podupire stav SAD-a o režimu globalnih sankcija, napominje agencija dpa.

Trumpov kabinet vodi kampanju maksimalnog pritiska na Iran, tvrdeći da je nuklearni sporazum otvorio put Teheranu da proizvede nuklearno oružje i da njegove odredbe nisu bile dovoljne da spriječe intervencije Irana u Libanonu, Jemenu i drugim zemljama, navodi dpa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...