News

Komentari 16

SAD: Uznemireni smo zbog o silovanja u kineskim logorima

SAD: Uznemireni smo zbog o silovanja u kineskim logorima

Duboko smo uznemireni svjedočenjima iz prve ruke, o sustavnom silovanju i seksualnom zlostavljanju žena u logorima za Ujgure i druge muslimane u Xinjiangu, kažu u State Departmentu

Sjedinjene Države "duboko su uznemirene" izvješćima o sustavnim silovanjima i seksualnom zlostavljanju žena u logorima za Ujgure u kineskoj regiji Xinjiang, objavio je u srijedu State Department. 

BBC je ranije u srijedu objavio da je nekoliko bivših zatočenica i stražara otkrilo da su "doživjeli ili svjedočili sustavnom masovnom silovanju, seksualnom zlostavljanju i mučenju". 

"Duboko smo uznemireni izvješćima, uključujući svjedočenjima iz prve ruke, o sustavnom silovanju i seksualnom zlostavljanju žena u logorima za Ujgure i druge muslimane u Xinjiangu", komentirala je glasnogovornica State Departmenta.

Ponovila je da je Kina počinila "zločine protiv čovječnosti i genocid" u Xinjiangu i dodala da bi za te "zločine trebalo snositi ozbiljne posljedice". 

Glasnogovornica State Departmenta istaknula je da bi Kina trebala dopustiti "trenutačne i neovisne istrage međunarodnih promatrača" zbog optužbi za silovanje - "uz ostale zločine počinjene u Xinjiangu". 

Peking je odbacio optužbe o zlostavljanju u Xinjiangu i dodao da je svrha postavljenih kompleksa suzbijanje islamističkog ekstremizma i separatizma.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da su napisi BBC-a "bez činjenične osnove" i dodao da su oni koji su iznijeli optužbe više puta bili "akteri širenja lažnih informacija".

Najčitaniji članci