Obavijesti

News

Komentari 316

A sada se posipaju pepelom... 'Drago naš, tko nas to zavadi?'

A sada se posipaju pepelom... 'Drago naš,  tko nas to zavadi?'
1

Čovjeka kojeg je otpisao 2014. Karamarko mora moliti za spas. Članstvo je Tomi zamjerilo svađu s Prgometom, kao i lošu kampanju. Bio je vidno neraspoložen...

VIDEO

Vrijeđanje Mosta kao nerelevantne stranke samo dva dana prije izbora bilo je ono što je članstvo HDZ-a nakon izbora najviše zamjerilo šefu Tomislavu Karamarku. U mnoštvu simpatizera te stranke moglo se čuti kako je kampanja loše odrađena, ali i da je Karamarko učinio loš politički potez podcijenivši Most. 

Sjetili su se mnogi odlaska Drage Prgometa, nezadovoljnog jer ga je vrh HDZ-a, čiji je on, kao zamjenik predsjednika, bio dio, isključivao iz svih aktivnosti. No svih ovih riječi zasigurno ne bi bilo da je HDZ osvojio parlamentarnu većinu. Ovako, u punoj dvorani Gastro Globusa, sva krivnja za “loš” rezultat pripisana je, naravno, Karamarku i njegovoj lošoj političkoj procjeni.

'Bio je vidno razočaran rezultatom, kao i njegova supruga'

- On je cijelo vrijeme sjedio u Bijeloj sobi i nije izlazio, vidno razočaran rezultatom. Supruga Ana također je cijelu noć provela tamo, a bilo je očito da je više razočarana od supruga. Bio je tu i Vaso, koji je s bratom Jozom cijelo vrijeme bio na telefonu, vidno zabrinut zbog broja mandata koje je dobio Most. Samo je govorio kako to nije dobro i da oni nekontrolirano rastu - rekao nam je visokopozicionirani član HDZ-a, i sam razočaran izbornim rezultatom. 

Iako je Karamarko u jedan sat otvorio šampanjac i razrezao tortu, bilo je očito da ne slave pobjedu. Komentiralo se kako je na izborima za predsjednika atmosfera bila puno bolja, a preksinoć je bila izrežirana, pjevalo se, mahalo se zastavama, ali ne onako iz srca kao prije samo deset mjeseci.

'Čak ni Zdravko Mamić nije ostao do kraja'

- Pa čak ni Zdravko Mamić nije ostao do kraja. Dapače, otišao je vrlo brzo - rekao je naš izvor, koji je zamjerio mnogima iz vrha HDZ- a, pa i samom Karamarku, što se nisu spustili među članstvo. Iznimka je bio međunarodni tajnik Miro Kovač, koji je gotovo cijelu noć proveo družeći se s ljudima. 

Bandić i Glavaš ponudili svoje mandate

A Karamarko je za to vrijeme u takozvanoj Bijeloj sobi vodio duge razgovore s Milanom Bandićem, koji mu je odmah stavio na raspolaganje svoja dva mandata. Navodno je Branimir Glavaš zvao HDZ nakon objave rezultata.

U ponoć je nazvao Tomislava Čuljka, političkog tajnika HDZ-a, i ponudio mu dva mandata HDSSB-a. Navodno su se Karamarkovi bliski suradnici tijekom noći čuli s nekim ljudima iz Mosta, inače bliskima HDZ-u, ali ništa nije dogovoreno. Kad se mnoštvom pročulo da je Milanović Mostu navodno ponudio premijersko mjesto, krenula je i priča da je Karamarko ponudio Prgometu mjesto predsjednika Sabora.

U HDZ-u sad žale što Karamarko nije Dragi dopustio da bude šef zagrebačkog ogranka

- Samo da je prije dvije godine Dragi dao da bude predsjednik zagrebačkog HDZ-a i da se širi na terenu, do ovoga nikad ne bi došlo. No on ga je ignorirao, a Drago je govorio da mu nije ni dopuštao da priča na Predsjedništvu stranke i to je dovelo do svađe, odnosno do izlaska Prgometa iz stranke. Sad mu se to obija o glavu - rekao je utjecajan član HDZ-a, koji je do kraja ostao u Gastro Globusu. 

Nakon objave rezultata u ponoć i Milanovićeva govora nastao je tajac u sobi - tijekom Milanovićeva govora Milijan Brkić je iz sobe telefonirao u veliku dvoranu da ugase govor i puste glazbu, najuži tim nastavio ga je slušati u sobi, nakon čega su počeli dogovarati što će Karamarko reći kad izađe na binu.

Odlučeno je da će se držati stare retorike, odlučeno je i da u posljednji čas s njim na binu izađu predsjednici koalicijskih partnera kao potpora s obzirom na to da Karamarko na ovo nije bio pripremljen.

Karamarkov govor je kasnio zbog šoka

Dugo je mnoštvo očekivalo govor predsjednika, a dočekali su ga u jedan sat iza ponoći. Govor je navodno kasnio zbog šoka jer je HDZ procjenjivao da će Most dobiti od osam do deset mandata te je rezultat od 19 mandata sve iznenadio. Zato je punih 45 minuta u zatvorenoj, Bijeloj sobi Gastro Globusa vrh stranke raspravljao o strategiji koja se mijenjala iz minute u minutu. Naime, nakon objave rezultata u 22 sata odlučeno je da će Karamarko javno pozvati Most na suradnju. No Milanović im je poremetio planove i izletio na binu.

Ipak, izašavši na binu Karamarkov govor nije se doimao pobjedničkim. Koristio je staru retoriku iz kampanje ne rekavši zapravo ništa novo. Još mu je Branko Hrg iz HSS-a morao šapnuti da čestita Mostu.

Šef HDZ-a navodno se nekoliko puta tijekom večeri čuo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te je dogovoreno da ona mandat da relativnom pobjedniku.

HDZ po broju mandata jest relativni pobjednik, no koalicijski potencijal im je puno manji nego SDP-u. Znaju to i koalicijski partneri HDZ-a, koji su dvoranu napustili vidno neraspoloženi, osobito šef HSLS-a Darinko Kosor. HSLS je osvojio dva saborska zastupnika te su nakon četiri godine ponovno postali parlamentarna stranka. 

Darinko Kosor podupire stav da treba razgovarati s Mostom.

- Sve što oni traže je isto što je u našem programu već četiri godine. Mi apsolutno nemamo problem s Mostom. Štoviše, radije bih bio s njima nego s Glavašem ili Bandićem - rekao je Kosor. Očito je i Karamarko sličnog mišljenja jer je od ponedjeljka ujutro non-stop na telefonu pokušavajući dogovoriti suradnju s Mostom.

Karamarko je u ponedjeljak popodne rekao da se dogodilo ono što nitko nije očekivao.

- Most je ostvario dobar rezultat i nama uzeo dio glasova - kazao je potvrdivši da je razgovarao s Petrovom.

- Dogovorili smo da ćemo se naći i da se ništa ne lomi preko koljena - rekao je šef HDZ-a dodavši da se s Prgometom nije čuo. Smatra kako je Most stvoren na kritici SDP-ove vlasti i da sad nema smisla da sad podupru Milanovića.

- Mi s Mostom imamo puno više dodirnih točaka nego vlada na odlasku - rekao je.

U intervjuu HTV-u Karamarko je odbio reći je li spreman odreći se premijerske funkcije, ali je kazao kako nije spreman na veliku koaliciju s SDP-om. Naglasio je da bi u slučaju pregovora u koaliciji sa SDP-om došao u poziciju trgovca koji je spreman na sve samo da dođe na vlast. Otkrio je i kako očekuje da mu predsjednica ponudi mandat za sastavljanje vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 316

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti