Obavijesti

News

Komentari 18

Salvini: Granicu sa Slovenijom opasat ćemo žičanom ogradom

Salvini: Granicu sa Slovenijom opasat ćemo žičanom ogradom
1

Talijanski ministar Matteo Salvini iz desničarske stranke Lega najavio je tu mogućnost u Trevigliu, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venezia Giulia.

VIDEO

U ironičnom obratu Slovenija, koja je uzduž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izlikom borbe protiv ilegalnih migracija, burno je reagirala na najavu talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da bi njih ta susjedna država uskoro mogla opasati žicom, piše u nedjelju Večernji list.

Podsjećaju da bi od sutra na terenu trebale početi djelovati zajedničke talijansko-slovenske granične ophodnje, iako dosad nije gotova formalna procedura njihova osnivanja.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri mjeseca pokažu neuspješnima i neučinkovitima, Italija će postaviti tehničke prepreke na granici sa Slovenijom, navodi dnevnik.

Talijanski ministar iz desničarske stranke Lega najavio je tu mogućnost u Trevigliu, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venezia Giulia. Osim morske fronte – problem migranata u Sredozemlju – Salvini je ovom izjavom tako otvorio i kopnenu frontu, ističe Večernji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagirao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritizirala i talijanska senatorica slovenskog podrijetla Tatjana Rojc, kazavši da "smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Europi, a sad gradimo nove" te kako se čini da se dio Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU, dok je stručnjak za sigurnost Marjan Miklavčič upozorio da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad.

U slovenskom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je riječ o unutarnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Talijani do lipnja vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period lani i na 108 stranaca.

Inače, Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog susjeda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendirala Schengen, piše Večernji list.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina