News

Komentari 43

Samo da ne eksplodira: Žive s granatom u dvorištu 26 godina

Samo da ne eksplodira: Žive s granatom u dvorištu 26 godina

RELIKT IZ 1991:. Neeksplodirana tenkovska granata leži u dvorištu DVD-a Nova Bukovica nedaleko od Slatine. Općina bi trebala platiti uklanjanje, no nema novca

Život s neeksplodiranom tenkovskom granatom u dvorištu nije nimalo ugodan, svaki dan razmišljati hoće li eksplodirati opterećuje, kaže Maja Kiš (23), predsjednica DVD-a Nova Bukovica – Brezik kraj Slatine.

POGLEDAJTE VIDEO:


Još 1991. godine granata je ispaljena iz smjera Ćeralija s Mokrog brda ili, kako ga Bukovčani zovu, Popišanog brda, na kojem su u to vrijeme bile srpske paravojne snage.

Granata ne prijeti samo vatrogascima. Stotinjak metara lijevo od vatrogasnog doma je osnovna škola, preko puta su crkva i općinska zgrada, a dvadesetak metara dalje je Podravska magistrala, kojom svaki dan prolaze stotine vozila.

– Ja sam se rodila tri godine nakon toga granatiranja. Znam da su nekoliko puta pokretali inicijativu da se ona ukloni, ali kad bi se došlo do novca za financiranje, sve bi stalo. Osim toga nije se znalo tko bi to trebao uraditi. Prvi upit išao je prema Hrvatskom centru za razminiranje, no oni su rekli da to nije u njihovoj nadležnosti nego lokalne uprave, a u općini kažu da nemaju novca za to - kaže Maja Kiš. Dodaje da na jesen namjeravaju obnoviti zgradu DVD-a, urediti spremište za vozila i vatrogasnu opremu te obnoviti vozni park, ali prije radova moraju se riješiti granate iz dvorišta, i to do jeseni, kad treba početi obnova.

Najčitaniji članci