RUČNO RAĐENE: Na Špancirfestu u Varaždinu Sanjine čokolade s konopljom planule su u jedan dan. Sad ih priprema s okusima omiljene domaće plate
Samo u Slavoniji: Čokolada od kulena, paškog sira i pršuta
Kad sam ih prvi put vidjela, odmah sam se zaljubila, ali sam i pomislila da ih je nemoguće ručno raditi. Naime, ručno napravljene čokolade i industrijske, na koje smo se svi navikli, različite su kao nebo i zemlja. Ali nakon obuke u belgijskoj čokoladnoj akademiji Berry Callebaut ne vidim kraja svojim idejama.
Uzbuđeno govori Sonja Bošnjak, jedina slavonska čokolatijerka, koja je nedavno na Večeri vina i umjetnosti u Osijeku mnoge iznenadila čokoladom s paškim sirom.
- Nema tu previše paškog sira, oko osam posto, jer bi u većoj količini preuzeo sve okuse zbog svoje žestine. Rabim i malo gorču čokoladu sa 70 posto kakaa, koja se idealno sljubljuje s Gligorinim paškim sirom - govori Sonja. Na Špancirfestu u Varaždinu Sanja je prije nekoliko mjeseci predstavila čokoladu s konopljom. Razgrabili su je već prvi dan!

- Svi koji su kušali čokoladu s konopljom ostali su normalni. Nemojte misliti da su počeli halucinirati. Od konoplje uzimam listiće i zrnca. To je danas popularna biljka, zdrava je, zašto je ne bi imala u čokoladi - kaže Sonja. A sad već najavljuje male serije čokolada s kulenom i pršutom, za kojima mnogima samo na spomen odmah rastu zazubice. Njezine čokolade zovu se CHADE, a to je akronim sastavljen od imena kćeri (CHAnine) i sina (DEni).
A kad je prije nekoliko godina iz hobija počela proizvoditi čokolade, nije imala ni približnu viziju što može očekivati od tog posla. I sama priznaje da su ljudi, koji bi stidljivo dolazili, bili skeptični prema takvim čokoladama, no svi su joj se vraćali i poticali je na nove izazove.
- Moja čokolada nema nikakvih dodataka pa ne može trajati dugo, najviše tri mjeseca jer u njoj nema nikakvih poboljšivača okusa ili konzervansa. Čokoladu u pločicama uvozim iz Belgije, topim je i kombiniram sa svim što mi padne na pamet. Želim kroz tu poslasticu povezati sve okuse Hrvatske - govori Sonja dodajući da, uz paški sir i konoplju, radi i bijele čokolade s makom, a to je rijetka kombinacija. No ima i čokoladu s maslinovim uljem, paprom, bosiljkom, malinama, đumbirom, anisom, ružmarinom... Ponudu stalno mijenja i prilagođava godišnjim dobima. Ljeti proizvodi voćne okuse, a zimi koristi “teške” okuse - cimet, klinčiće, muškatne oraščiće... Ne upada u klišeje i poručuje da svatko mora početi dan s barem malo čokolade jer “dan s čokoladom je puno ljepši”.