Obavijesti

News

Komentari 0

Samo u Slavoniji: Čokolada od kulena, paškog sira i pršuta

Samo u Slavoniji: Čokolada od kulena, paškog sira i pršuta
6

RUČNO RAĐENE: Na Špancirfestu u Varaždinu Sanjine čokolade s konopljom planule su u jedan dan. Sad ih priprema s okusima omiljene domaće plate

VIDEO

Kad sam ih prvi put vidjela, odmah sam se zaljubila, ali sam i pomislila da ih je nemoguće ručno raditi. Naime, ručno napravljene čokolade i industrijske, na koje smo se svi navikli, različite su kao nebo i zemlja. Ali nakon obuke u belgijskoj čokoladnoj akademiji Berry Callebaut ne vidim kraja svojim idejama.

Uzbuđeno govori Sonja Bošnjak, jedina slavonska čokolatijerka, koja je nedavno na Večeri vina i umjetnosti u Osijeku mnoge iznenadila čokoladom s paškim sirom.

- Nema tu previše paškog sira, oko osam posto, jer bi u većoj količini preuzeo sve okuse zbog svoje žestine. Rabim i malo gorču čokoladu sa 70 posto kakaa, koja se idealno sljubljuje s Gligorinim paškim sirom - govori Sonja. Na Špancirfestu u Varaždinu Sanja je prije nekoliko mjeseci predstavila čokoladu s konopljom. Razgrabili su je već prvi dan!

Željko Garmaz/24sata

- Svi koji su kušali čokoladu s konopljom ostali su normalni. Nemojte misliti da su počeli halucinirati. Od konoplje uzimam listiće i zrnca. To je danas popularna biljka, zdrava je, zašto je ne bi imala u čokoladi - kaže Sonja. A sad već najavljuje male serije čokolada s kulenom i pršutom, za kojima mnogima samo na spomen odmah rastu zazubice. Njezine čokolade zovu se CHADE, a to je akronim sastavljen od imena kćeri (CHAnine) i sina (DEni).

A kad je prije nekoliko godina iz hobija počela proizvoditi čokolade, nije imala ni približnu viziju što može očekivati od tog posla. I sama priznaje da su ljudi, koji bi stidljivo dolazili, bili skeptični prema takvim čokoladama, no svi su joj se vraćali i poticali je na nove izazove.

- Moja čokolada nema nikakvih dodataka pa ne može trajati dugo, najviše tri mjeseca jer u njoj nema nikakvih poboljšivača okusa ili konzervansa. Čokoladu u pločicama uvozim iz Belgije, topim je i kombiniram sa svim što mi padne na pamet. Želim kroz tu poslasticu povezati sve okuse Hrvatske - govori Sonja dodajući da, uz paški sir i konoplju, radi i bijele čokolade s makom, a to je rijetka kombinacija. No ima i čokoladu s maslinovim uljem, paprom, bosiljkom, malinama, đumbirom, anisom, ružmarinom... Ponudu stalno mijenja i prilagođava godišnjim dobima. Ljeti proizvodi voćne okuse, a zimi koristi “teške” okuse - cimet, klinčiće, muškatne oraščiće... Ne upada u klišeje i poručuje da svatko mora početi dan s barem malo čokolade jer “dan s čokoladom je puno ljepši”.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u