News

Komentari 252

Samouhljeb: Direktor je sam sebi dao bonus od milijun kuna

Samouhljeb: Direktor je sam sebi dao bonus od milijun kuna

Varaždinski župan Radimir Čačić potvrdio nam je da je zatražio sporni ugovor prošli tjedan te da je Jozinović potpisao ugovor sa spornim stavkama sam sa sobom

Direktor javne tvrtke osnuje tvrtku kćer u kojoj je opet on direktor. Preko te nove tvrtke ide poslovanje. A on kao vlasnik, sam sa sobom kao direktorom, potpiše ugovor kojim masno zaradi. Taj nevjerojatan slučaj stiže iz Koprivnice, a riječ je o direktoru Mladenu Jozinoviću koji vodi regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica. U Piškornici prima direktorsku plaću od 18.500 kuna, potvrđeno nam je.

Dvostruka plaća i bonus

Taj ugovor su mu odobrili predstavnici četiri županije i općine koji su vlasnici Piškornice. Tvrtka ima tek oko dva milijuna kuna prihoda i neveliku dobit. Ali Jozinović je kao direktor osnovao tvrtku Piškornica sanacijsko odlagalište, preko koje se naplaćuje odlaganje otpada. Kako nam je potvrđeno, sam sa sobom je potpisao da ima pravo na dodatnih 10.000 kuna naknade mjesečno i bonus od 10 posto dobiti. Piškornica sanacijsko odlagalište lani je imala 10,2 milijuna kuna dobiti pa je Jozinović na osnovu toga isplatio sebi milijun kuna dodatnog bonusa. Dakle, ukupno je, uz 18.500 kuna plaće i 10 tisuća kuna naknade mjesečno, dobio i milijun za uspješno poslovanje. Dobit nije teško ostvariti jer ima ugovoren dovoz otpada s područja četiri sjeverozapadne županije po fiksnim cijenama, a centar nema velikih troškova. Na 22 milijuna kuna prihoda, imaju 10,2 milijuna kuna čiste dobiti. Županije i općina, suvlasnici Piškornice, zgroženi su ugovorom.

Varaždinski župan Radimir Čačić potvrdio nam je da je zatražio sporni ugovor prošli tjedan te da je Jozinović potpisao ugovor sa spornim stavkama sam sa sobom.

- Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište nema nikakve kontrolne mehanizme. Ja sam prvi za nagrađivanje rada, ali osim što se ovdje radi da je direktor potpisao ugovor sam sa sobom, ugovoreni bonus je barem deset puta veći za sličan red veličina poslovanja. Nisam se još susreo s ovakvim ugovorima za jednu javnu tvrtku u karijeri. Zatražit ćemo utvrđivanje odgovornosti, a po svemu zasad ne vidim drugi način osim da direktor da ostavku - rezolutan je Čačić (Reformisti). Županija koju vodi ima 22,5 posto vlasništva u Piškornici, kao i ostale tri: Međimurska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija.

Trošak od 1,5 milijuna kuna

Općina Koprivnički Ivanec ima 10 posto suvlasništva. Jedini nam nije dao komentar baš koprivničko-križevački župan Darko Koren.
Međimurski župan Matija Posavec (HNS) također je ostao iznenađen ugovorima i isplatom za koje nije znao iako je bio župan u vrijeme potpisivanja. I on je zatražio sve dokumente i potvrđuje informaciju.

- U ovim vremenima isplatu bonusa od milijun kuna smatram potpuno neprimjerenom. Nema nikakve logike da županije iz svojeg proračuna plaćaju za funkcioniranje Piškornice oko dva milijuna kuna godišnje, a s druge strane tvrtka kći stvara dobit i rade se takve financijske transakcije - kaže nam Posavec.

Treba navlastiti da je Jozinović sam sebi odobrio isplatu milijun kuna u neto iznosu. Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište na to treba platiti poreze i doprinose pa je stvarni trošak za isplatu milijun kuna barem 1,5 milijuna kuna.

Hvalite me, usta moja

U ugovoru o isplati bonusa, Mladen Jozinović kao direktor tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište hvali rad izvršitelja Mladena Jozinovića.

- Članu uprave Mladenu Jozinoviću za iznimna postignuća u 2016. godini pripada honorar u visini od milijun kuna - piše u ugovoru potpisanom 31. prosinca prošle godine. Novac mu se isplaćuje u obrocima.

Dosad je već javnost imala prilike svjedočiti tajnim klauzulama u ugovorima koje jamče direktorima javnih tvrtki milijunske bonuse i otpremnine, poput ugovora za Hrvoja Vojkovića, Ivana Pavelića i brojne druge. Bilo je u ugovorima kreativnih definicija i omogućavanja isplate postotka dobiti. Međutim, uvijek je netko iz nadzornog odbora ili skupštine potpisao ugovor s čelnikom tvrtke. Ovo je prvi poznati slučaj da je direktor kroz osnivanje tvrtke kćeri sve odradio sam sa sobom. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li vlasnici pokušati osporiti taj ugovor. Zasad su svi župani s kojima smo razgovarali suzdržani i odluku će donijeti nakon današnjeg sastanka.
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP), koji je također drugi mandat na čelu županije, odgovorio nam je da njihovi predstavnici nisu znali za ugovor.

- Zatražili smo ugovore s dvije tvrtke kćeri Piškornice, kao i informaciju jesu li 2015. i 2016. godine isplaćeni bonusi i prema čijem nalogu - odgovorili su nam iz Kolarova ureda.

Oni traže i hitnu sjednicu skupštine s ostalim suvlasnicima na kojoj bi se napokon imenovali nadzorni odbori u dvije tvrtke kćeri. Kolar nije spomenuo u svojem odgovoru hoće li tražiti smjenu Jozinovića.

Načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović kaže da je Jozinović napravio golemu štetu ne samo ovim ugovorom za koji nije znao.

- Zaslužio je smjenu. Iako uredba o gospodarenju otpadom propisuje razdvajanje, njemu je više odgovaralo da sve ide u jednu kantu kako bi što više otpada stizalo na Piškornicu. Zato traži proširenje kapaciteta i još želi spalionicu - kaže Švegović.

Jozinović bez komentara

Mladena Jozinovića smo zamolili i telefonski i mailom za komentar ugovora te zašto misli da je zaslužio bonuse i naknade. Od njegovih suradnika smo saznali da je zauzet pa odgovor nije stigao do zaključenja ovoga broja.

Jozinović inače vodi i Grupaciju centara za gospodarenje otpadom. Jozinović je prijetio tužbama protiv države ako zaustavi gradnju centara.

Najčitaniji članci