Obavijesti

News

Komentari 199

Samouvjereni Petrov: Probao sam Sabor, neće mi biti teško

Samouvjereni Petrov: Probao sam Sabor, neće mi biti teško
1

Ono što mi možemo obećati hrvatskim građanima, da naša obećanja neće ostati samo obećanja. To smo pokazali i radom u Saboru u prošlom sazivu, kazao je Petrov

VIDEO

Probao sam Sabor na samom početku i isto tako bio kratko u Saboru. Ali ono što je najvažnije u Saboru, jest donošenje prijedloga zakona i to je razlog zbog čega smo i inzistirali na poziciji predsjednika Hrvatskog sabora, jer po potrebi imate i mogućnost ubrzavati donošenje prijedloga novih zakona, kazao je čelnik Mosta Božo Petrov gostujući u Dnevniku Nove TV.

Najavio je da će se odmah nakon konstituiranja Sabora ići na  izmjene ovršnog zakona, izmjene zakona o HNB-u, izmjene zakona o saborskim zastupnicima, odnosno za penalizaciju onih saborskih zastupnika koji ne dolaze barem na glasovanje petkom u saborske klupe.

- Tako da one scene koje su se mogle viđati svih prethodnih godina, ovaj put se neće moći viđati. Također i katalog svih onih kaznenih djela, teških djela, koja su imali određeni ljudi, koji su se bavili politikom. Sad više neće biti niti na lokalnoj, a niti na parlamentarnoj razini, moći se natjecati. To još uz druge zakone koje smo dogovorili, bit će izglasano prije nego se formira Vlada. Jedina dva zakona koja smo predlagali, o isključivom gospodarskom pojasu i smanjenje pretplate HRT-a, će biti dogovoreni u nekoliko koraka, kroz idućih par mjeseci - kazao je Petrov.

Rekao je i da će s HDZ-om razgovarati o svim kandidatima predloženim za ministre.

- Bitno je da ćemo razgovarati o svim kandidatima, koji budu predloženi za ministre, kako jedna, tako i druga strana. Vjerujem da tu neće biti nikakvih velikih problema. Mislim da neće uopće dolaziti do veta. Mislim da smo pokazali, za razliku od prije, zavidnu razinu korektnosti i iznošenja argumenata i na takav način konstruktivnog razgovora, tako da ne smatram da će se tu pojaviti bilo kakvi problema - rekao je Petrov.

Upitan da li ga je strah da će Plenković imati rezervnu momčad, Petrov kaže kako ne misli da će do takvog scenarija doći.

-  To nas u Mostu nikad nije plašilo. Mi smo i u izbornoj noći rekli ako postoji želja takva kod HDZ-a, oni se u svakom trenutku mogu presložiti i bilo bi najbolje, ako imaju takvu namjeru da do nas ni ne dolaze. Oni su više puta istaknuli da oni žele Most kao strateškog partnera i smatram da su naši razgovori pokazali da Most i jest onaj koji će biti jamac promjena u RH i da će biti jamac svim hrvatskim građanima da će do reformi uistinu i doći. Drago mi je da su to partneri iz HDZ-a prepoznali i da su nas birali kao strateške partnere. Ono što mi možemo obećati hrvatskim građanima, da naša obećanja neće ostati samo obećanja. To smo pokazali i radom u Saboru u prošlom sazivu, a to će se pokazati i u ovom sazivu Hrvatskog sabora - kazao je.

Mi smo dali priliku HDZ-u. Mi očekujemo da će se to što smo dali priliku i što su oni dali priliku nama, da će se pokazati jednom kvalitetnom suradnjom. Naravno da to apsolutno ne mora biti nikakva garancija, ali ako ćemo ići na način da smo uvijek presumnjičavi, preoprezni, na kraju se može dogoditi situacija u kojoj ne vjerujemo jedni drugima i da dođe do teškoća, jmislim d aće alarmi, ako do njih slučajno i dođe, proraditi na vrijeme. Međutim, apsolutno niti jedan razlog zbog čega bi sumnjali u njihovu otvorenost ne postoji. Naravno i oni imaju svoje mehanizmer, mi imamo svoje mehanizme, ali smatram da Hrvatskoj treba jedna stabilna Vlada, da se treba preuzeti odgovornost. Most se tog apsolutno nikad nije bojao - dodao je Petrov.

Na pitanje hoće li biti smanjenja PDV-a ili ne, Petrov je rekao:

- Što se tiče još samih programskih smjernica, one će se usuglašavati još idući tjedan. Mislim da su skoro pa riješeni. Što se tiče porezne reforme, to je još jedna od otvorenih stvari, koja će se rješavati tijekom slijedećih sedam dana. Tu očekujemo od strane stručne skupine HDZ-a da predloži prijedloge pa ćemo znati na samom kraju tjedna. Bit će potrebna velika doza realnosti. Mislim da to treba ostaviti programskim, stručnim skupinama i s jedne i s druge strane.

Kada je riječ o Vladinoj politici oko 'švicaraca', čelnik Mosta je rekao da je trenutno u tijeku usuglašavanje oko stavova.

- Stav Mosta se zna. Za nas arbitraža u Washingtonu nema smisla iz razloga što ne smatramo da je taj sud u Washingtonu nadležan upravo za ovu vrstu sudskog spora, odnosno žalbe koju su oni (banke) tražili. Taj dio se sad rješava i vjerujem da kao što se dosad pokazalo u načelu, mi smo vrlo suglasni oko određenih programskih smjernica, odnosno oko onog što se treba napraviti u Hrvatskoj.

Petrov opet nije želio otkriti koji je 15. član Kluba zastupnika Mosta.

- Bitno je da imamo 15 zastupnika, razgovaramo sa nekoliko zastupnika. 15. zastupnik će se vidjeti u sljedećim tjednima, u ponedjeljak ćemo vidjeti hoće li biti 14 ili 17, to je sasvim svejedno - rekao je Petrov.

- Kad razgovori budu završeni, javnost će biti upućena u sve ono što se događalo -  završio je ovu priču Petrov.

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 199
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...