Obavijesti

News

Komentari 5

Četvero uhićenih: Jadransku banku oštetili za 42 milijuna kn

Četvero uhićenih: Jadransku banku oštetili za 42 milijuna kn
8

Troje djelatnika te banke policija je uhitila zbog sumnje u gospodarski kriminal. Iz Sanacijske uprave ističi kako nedjela za koja se sumnjiče nemaju nikakve veze sa sanacijom

VIDEO

Četvero osumnjičenih za gospodarski kriminal u šibenskoj Jadranskoj banci privedeni su na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku. Nakon noći provedene u pritvorskoj jedinici Policijske uprave službenim policijskim vozilom su u pritvor Županijskog suda prvi privedeni Ivo Šinko, bivši predsjednik uprave Jadranske banke, te član Uprave Mirko Goreta.  Uskoro će im se pridružiti i potpredsjednica uprave Jadranske banke Marija Trlaja te Nikola Žnidarić, koji je jučer uhićen u Čakovcu.

Policijska uprava Šibensko-kninska jutros je izvijestila kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom,
57-godišnjakinjom i 46-godišnjakom osumnjičenim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i nad 67-godišnjakom osumnjičenim za poticanje na počinjenje ovog kaznenog djela. Pored njih, utvrdila je policija,  i trgovačko društvo sa sjedištem u Čakovcu je odgovorno za kazneno djelo Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni, kao članovi Uprave banke sa sjedištem u Šibeniku, i to 70-godišnjak kao predsjednik Uprave, 57- godišnjakinja kao zamjenica predsjednika Uprave i 46-godišnjak kao član Uprave, na poticaj osumnjičenog 67-godišnjaka, kao odgovorne osobe trgovačkog društva odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema trgovačkom društvu iz Čakovca u iznosu od 35.379.008,26 kuna - stoji u priopćenju koje potpisuje glasnovovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor.

Djela su počinili  u više navrata u razdoblju od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013., kako navodi policija,  'suprotno pravilima bankarskog poslovanja, odnosno, proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima te banke, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja'.

Nakon proteka prolongiranih rokova vraćanja kredita, tvrtka iz Čakovca nije plaćala rate. Šinko, Goreta i Šinko su tako na štetu banke omogućili tvrci stjecanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu glavnice kredita i pripadajućih kamata od 42.564.000,00 kuna.

Sanacijska uprava Jadranske banke ogradila se od uhićenih

Sanacijska Uprava Jadranske banke, njena predsjednica Nensi Marin i članica Vedrana Šarić ogradile su se u u srijedu od troje djelatnika te banke, koje je jučer policija uhitila zbog sumnje u gospodarski kriminal, ističući kako nedjela za koja se sumnjiče nemaju nikakve veze s postupkom sanacije niti Sanacijske uprave.

 "Djelatnici su osumnjičeni za kaznena djela u razdoblju kada su vodili poslovanje banke, a koje je prethodilo otvaranju postupka sanacije nad bankom 9. listopada 2015. godine. Dosadašnji postupak sanacije u potpunosti se odvija sukladno relevantnoj zakonskoj regulativi te će na isti način biti i dovršen", priopćile su Marin i Šarić.

 Navode da Sanacijska uprava u potpunosti podupire nadležna državna tijela u kriminalističkom istraživanju, koje se provodi u suradnji sa Županijskim Državnim odvjetništvom u Šibeniku, te ističu da banka uredno i bez ikakvih poteškoća posluje i pruža usluge svim svojim klijentima.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke